Pavlove tortice: Idealne su kao mali individualni desert, a uz njih nema problema s rezanjem torte! Donosimo vam i dva recepta

Pavlove tortice

Pavlove tortice su malene verzije omiljenog deserta, pavlove torte. Mini pavlove tortice idealne su kao mali individualni desert, a uz njih nema problema s rezanjem torte (koje kod velike verzije zna biti malo nespretno). 

Originalna pavlova torta sastoji se od beze kora i kreme, a u malenoj verziji beze se oblikuje u košarice koje se pune kremom. Ako želite pripremiti pavlove tortice u originalnoj veličini (receptura pavlova torta), recept možete saznati u članku “Pavlova torta: Brzinski recept za popularni hrskavi desert s jagodama“. 

Originalna pavlova torta
FOTO: Shutterstock
Pavlove tortice - recept
FOTO: Shutterstock

Mini pavlove tortice – recept

Ove pavlove mini tortice pripremaju se na način da se beze kora oblikuje u košaricu, a košarice se potom pune kremom.

Jednom kada napunite košarice idealno bi bilo da pojedete pavlove tortice unutar četiri dana, iz razloga što beze krene mekšati.

Alternativno, u hladnjaku možete držati košarice odvojeno od kreme kako biste im malo produžili trajanje.

Sastojci za košarice:

  • 5 bjelanjaka
  • 250 g šećera
  • prstohvat soli.

Sastojci za kremu:

  • 5 žumanjaka
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 50 g gustina
  • 500 ml mlijeka
  • 30 g maslaca
  • svježe voće po želji za dekoraciju (npr. jagode, maline, borovnice).

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 110 °C.
  2. Bjelanjke istucite sa soli. Postupno dodajte šećer bjelanjcima i miksajte dok se ne napravi čvrsti snijeg.
  3. Na pleh stavite papir za pečenje te špricom za ukrašavanje kolača oblikujte košarice od snijega od bjelanjaka. Prvo oblikujte dno spiralnim pokretima, a potom po rubu napravite obruč ili ogradicu.
  4. Košarice stavite u pećnicu na 1,5 – 2 sata. Košarice su gotove kada dobiju blijedo-žutu boju i na dodir su čvrste. Nakon toga ostavite košarice da se u potpunosti ohlade u isključenoj pećnici. 
  5. U međuvremenu napravite kremu na način da umutite žumanjke, šećer, vanilin šećer i gustin.
  6. Smjesu prebacite u lonac te dodajte ugrijano mlijeko. Lagano zagrijavajte smjesu uz neprestano miješanje dok se krema ne zgusne.
  7. U ohlađenu smjesu umiksajte maslac omekšan na sobnoj temperaturi.
  8. Špricu za ukrašavanje kolača napunite kremom te ispunite košarice.
  9. Na vrh košarica stavite svježe voće i uživajte.
Mini pavlova torta s mascarpone
FOTO: Shutterstock

Mini pavlova torta s mascarpone sirom – recept

Pavlova torta sa žutom kremom priprema se od žumanjaka koji joj daju žutu boju. Umjesto takve kreme, pavlove tortice možete puniti različitim drugim kremama, pa se tako možete odlučiti pripremiti pavlovu tortu ili mini pavlove tortice s mascarpone sirom. 

Sastojci za košarice:

  • 5 bjelanjaka
  • 250 g šećera
  • prstohvat soli.

Sastojci za kremu:

  • 250 ml vrhnja za šlag
  • 2 jušne žlice šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 250 g mascarpone sira
  • svježe voće po želji za dekoraciju (npr. jagode, maline, borovnice).

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 110 °C.
  2. Bjelanjke umutite sa soli. Postupno dodajte šećer bjelanjcima i miksajte dok se ne napravi čvrsti snijeg.
  3. Na pleh stavite papir za pečenje te špricom za ukrašavanje kolača oblikujte košarice od snijega od bjelanjaka. Prvo oblikujte dno spiralnim pokretima, a potom po rubu napravite obruč ili ogradicu.
  4. Košarice stavite u pećnicu na 1,5 – 2 sata. Košarice su gotove kada dobiju blijedo-žutu boju i na dodir su čvrste. Nakon toga ostavite košarice da se u potpunosti ohlade u isključenoj pećnici. 
  5. U međuvremenu napravite kremu na način da umutite vrhnje za šlag, šećer i vanilin šećer dok ne dobijete čvrstu smjesu. U smjesu nježno umiješajte mascarpone sir.
  6. Špricu za ukrašavanje kolača napunite kremom te ispunite košarice.
  7. Na vrh košarica stavite svježe voće i pavlova torta s mascarpone sirom u mini verziji je gotova! Uživajte.
Mini pavlove tortice
FOTO: Shutterstock

Žumanjke koji vam ostanu nakon pripreme ovakve kreme za pavlove tortice možete iskoristiti za pripremu drugih recepata, kao što su tiramisu, carbonara ili aioli umak

Pogledajte i druge recepte za kolače s beze korama:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu