Brzi kolač od breskve: Pet laganih i sočnih recepata
- Budite prvi i komentirajte!
- 5 min čitanja
Breskva je omiljeno ljetno voće koje na 100 g sadrži tek oko 42 kalorije, a iznimno je sočna. Sadrži vitamin C, pojedine vitamine topive u mastima, kao što su A, K i E, a od minerala ponešto kalija, magnezija i fosfora.
Također, trebali biste iskoristiti sezonu bresaka jer su bogate vodom, što pridonosi hidrataciji organizma, a antioksidansi koje sadrže, poput polifenola i karotenoida, bore se protiv slobodnih radikala, ali i štite kožu od štetnog UV zračenja.
Kako želimo što manje dodanog običnog šećera, a što više nutritivno kvalitetnih sastojaka, donosimo nekoliko recepata između kojih možete odabrati svoj najbolji kolač s breskvama.
Brzi kolač od breskve
Kada vidite popis sastojaka za ovaj kolač, pomislit ćete da pravite doručak. No, i ovaj kolač zaista može biti ljetni izbor doručka, a nadogradite ga uz još koji izvor proteina, npr. pojedite kajganu, a nakon toga ovaj sočni kolač.
Sastojci:
- 2 breskve (oguljene, očišćene i narezane na kriške)
- 1 šalica zobenih pahuljica
- pola šalice integralnog brašna
- pola šalice kokosovog šećera
- 1/4 šalice otopljenog kokosovog ulja
- 1/4 šalice meda
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- 1 čajna žličica cejlonskog cimeta
- pola čajne žličice soli
- pola šalice biljnog bademovog napitka
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 1 jaje.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Pripremite kalup za pečenje tako što ćete ga nauljiti ili obložiti papirom za pečenje.
- Nakon što ste oguliti i narezali breskve, pomiješajte ih s dvije jušne žlice kokosovog šećera i cimetom.
- U zasebnoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke – integralno brašno, zobene pahuljice, prašak za pecivo, sol i preostali kokosov šećer.
- U drugoj zdjeli pomiješajte mokre sastojke – med, kokosovo ulje, ekstrakt vanilije, jaje i biljni napitak.
- Potom, sjedinite mokre i suhe sastojke.
- Polovicu smjese prelijte u kalup i ravnomjerno rasporedite.
- Zatim, rasporedite breskve preko smjese.
- Dodajte ostatak smjese na breskve i poravnajte.
- Pecite u pećnici oko 30 minuta, dok površina kolača ne poprimi zlatnu boju.
- Prije posluživanja pustite da se kolač malo ohladi.
Puding kolač s breskvama
U ovom receptu možete kombinirati sastojke ovisno o vašim željama i ciljevima. Primjerice, umjesto instant pudinga možete koristiti proteinski puding od vanilije ili čokolade.
Sastojci:
- 2 breskve (oguljene, očišćene i narezane na kriške)
- 1 šalica zobenih pahuljica
- pola šalice integralnog brašna
- pola šalice kokosovog šećera
- 1/4 šalice otopljenog kokosovog ulja
- 1/4 šalice javorovog sirupa
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- 1 čajna žličica cejlonskog cimeta
- pola čajne žličice soli
- pola šalice biljnog bademovog napitka
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 1 jaje.
Sastojci za puding
- 1 pakiranje instant pudinga od vanilije
- 2 šalice mlijeka ili biljnog napitka
- 2 jušne žlice eritritola.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Pripremite kalup za pečenje tako što ćete ga nauljiti ili obložiti papirom za pečenje.
- Nakon što ste oguliti i narezali breskve, pomiješajte ih s dvije jušne žlice kokosovog šećera i cimetom.
- U zasebnoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke – integralno brašno, zobene pahuljice, prašak za pecivo, sol i preostali kokosov šećer.
- U drugoj zdjeli pomiješajte mokre sastojke – javorov sirup, kokosovo ulje, ekstrakt vanilije, jaje i biljni napitak.
- Potom sjedinite mokre i suhe sastojke.
- Zatim rasporedite breskve preko smjese.
- Napravljenu smjesu prelijte preko bresaka i poravnajte.
- Pecite u pećnici oko 30 minuta.
- Skuhajte puding prema uputama, a potom ga prelijte preko ohlađenog kolača.
- Stavite kolač u hladnjak da se stegne.
Brzi kolač s breskvama u čaši
Ako ne želite paliti pećnicu ljeti, a želite nešto brzo i ukusno, onda se bacite na recept za cheesecake od bresaka iz čaše.
Sastojci za podlogu:
- oko 6 komada integralnih keksa
- 2 jušne žlice otopljenog maslaca ili kokosovog ulja.
Sastojci za kremu:
- 100 g omekšalog krem sira
- 2 jušne žlice grčkog jogurta
- 2 jušne žlice eritritola u prahu
- pola čajne žličice ekstrakta vanilije
- 1 jušna žlica limunovog soka.
Dodaci:
- 1 breskva (oguljena i narezana na kockice)
- 1 čajna žličica meda
- pola čajne žličice cejlonskog cimeta.
Priprema
- Kekse stavite u prozirnu zip vrećicu te ih usitnite valjkom ili ih jednostavno usitnite u blenderu.
- Pomiješajte kekse s otopljenim maslacem ili kokosovim uljem te rasporedite na dno čaša i dobro utisnite.
- Potom, sjedinite sve sastojke za kremu i rasporedite je po čašama.
- Narezane kockice breskve dobro pomiješajte s medom i cimetom te stavite na vrh kreme.
- Ostavite čaše u hladnjaku da se ohlade.
Kolač s breskvama i jogurtom
Za sočni kolač s breskvama važan je jedan sastojak, a to je jogurt. Općenito, deserti u kombinaciji s voćem i jogurtom odličan su odabir kad nam se jede nešto slatko, ali ne preteško.
Sastojci:
- 2 breskve (oguljene i narezane na kriške)
- 180 g brašna (integralnog)
- 2 čajne žličice praška za pecivo
- pola čajne žličice sode bikarbone
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 1/4 čajne žličice soli
- pola šalice jogurta
- pola šalice kokosovog šećera
- 1/4 šalice kokosovog ulja
- 2 jaja
- pola šalice biljnog napitka ili mlijeka.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Pripremite kalup za pečenje tako što ćete ga nauljiti ili obložiti papirom za pečenje.
- U zdjeli pomiješajte suhe sastojke – brašno, sol, sodu bikarbonu, prašak za pecivo.
- U drugoj zdjeli umutite jaja s kokosovim šećerom do pjenaste teksture.
- Potom, dodajte jogurt, kokosovo ulje i mlijeko ili biljni napitak te pomiješajte.
- Postupno dodajte suhe sastojke mokrima i sjedinite smjesu, a prema potrebi dodajte još mlijeka ili biljnog napitka.
- Jednu narezanu breskvu dodajte u smjesu.
- Prelijte smjesu u kalup te ostatak breskvi rasporedite po vrhu kolača.
- Pecite u pećnici oko 35 minuta, a čačkalicom provjerite je li kolač pečen.
Sočni kolač s breskvama
Za kraj donosimo jedan recept koji može biti doručak, međuobrok ili pak desert. Brzo i lako se pravi, a ubraja se u popularne chia pudinge.
Sastojci:
- 250 ml sojinog napitka od vanilije
- 3 jušne žlice chia sjemenki
- 1 čajna žličica meda
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 2 breskve.
Priprema
- U čaši pomiješajte chia sjemenke, med i sojin napitak od vanilije te ostavite u hladnjaku na 15 minuta.
- U međuvremenu izblendajte breskve u blenderu do teksture pirea.
- Pire od breskve možete preliti preko chia pudinga ili na dno čaše staviti polovicu pirea od breskve, potom chia puding te završiti drugom polovicom pirea od breskve.
Pročitajte i ove članke:
- Topi se u ustima: Recept za slatki složenac kojega mogu napraviti i totalni amateri u kuhinji
- Rakija od breskve: Napravite domaću breskovaču od samo 4 sastojka! Znamo i kako se kreću cijene u trgovinama i kod OPG-ovaca
- Sadnja breskve iz koštice: Znamo kako pravilno uzgojiti omiljenu “dlakavicu” za pekmeze, smoothieje, kolače, kompote i druge delicije.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja