Rakija od breskve: Napravite domaću breskovaču od samo 4 sastojka! Znamo i kako se kreću cijene u trgovinama i kod OPG-ovaca
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja
Breskva je omiljeno ljetno voće koje rado jedemo za osvježenje, a odlično se uklapa i u smoothie. No, breskva je idealna i za jedno poznato piće na ovim prostorima, a to je rakija, točnije rakija od breskve.
Drugim riječima, breskovača je alkoholno piće koje se lako pravi.
Rakija od breskve – recept
Breskva rakija pravi se od samo četiri sastojka. To je dobra vijest za one koji se dosad nisu okušali napraviti neko alkoholno piće. Slijedite ove jednostavne upute i razveselite svoje goste domaćom breskovačom.
Sastojci:
- 1 kg breskvi
- 1 l votke
- 230 g šećera
- 130 ml vode.
Priprema
- Kuhajte vodu dok ne zavrije, a breskve operite.
- Potom stavite breskve u kipuću vodu i kuhajte ih oko sedam minuta.
- Pustite breskve da se ohlade.
- Spremite breskve za rakiju tako da im ogulite kožicu i izvadite koštice.
- Usitnite breskve blenderom ili štapnim mikserom te dodajte vodu.
- Kroz gazu ocijedite breskve.
- U sok koji se iscijedio dodajte votku i šećer.
- Ulijte sadržaj u bocu i ostavite otprilike tri tjedna.
- Ponovno procijedite sadržaj rakije kroz gazu kako biste uklonili talog.
Rakija od breskve – cijena
Za one koji nemaju vremena raditi svoju rakiju, rakija od breskve dostupna je u trgovinama i online trgovinama specijaliziranim za pića. Tako ćete za 0,7 l rakije od breskve izdvojiti oko 21,30 eura.
Kod domaćih OPG-ova za rakiju od breskve od 0,2 l izdvojit ćete osam eura, a za jednu litru 16 eura. Pojedini OPG-ovi zaista su posvećeni procesu proizvodnje rakije tako da destilaciju provode u bakrenim kotlovima. Nemojte se iznenaditi ako takva rakija predivno miriše.
Pročitajte i članke:
- Rakija od aronije: Imamo recept za aperitiv koji djeluje antioksidativno i preventivno
- Rakija od mušmula: Zbog ljekovitog potencijala sve su češće na jelovniku, a sad imamo i recept za fini aperitiv koji dobro dođe zimi
- Rakija od dunja: Predivnog mirisa, aromatičnog okusa, a može i bez šećera! Imamo recepte za dunje u rakiji.