Bob na salatu – jednostavno i brzo

Bob na salatu

Kao velika ljubiteljica boba, objavljujem premalo recepata s bobom. Ovog puta neću vas uvjeravati da je oguljeni bob ukusniji (ako govorimo o starijem bobu, naravno), ali i dalje stojim pri toj tvrdnji. Više o tome kao i recept za varivo od boba pronaći ćete ovdje.

Danas vam donosim super ukusnu salatu s bobom ili bob na salatu. Što sam sve pomiješala i s čime poslužila, pročitajte u nastavku.

Salata od boba
Foto: Mare

Sastojci:

  • 450 g boba,
  • 250 ml povrtnog temeljca,
  • 1 šaka kuhanog ječma,
  • 1 šaka kuhanog slanutka,
  • 4 režnja češnjaka,
  • rajčice po želji.

Za dresing

  • 3 žlice tahini,
  • 2 žlice maslinovog ulja,
  • 1 limeta (sok),
  • 50 ml povrtnog temeljca,
  • sol i papar.
Bob na salatu
Foto: Mare

Priprema

  1. Bob po želji ogulite. Ja to uvijek radim ako je bob stariji ili ovaj kupovni smrznuti. Skuhajte ga u povrtnom temeljcu. To će dati bobu jako fini okus.
  2. Kad je bob kuhan pomiješajte ga s prethodno kuhanim ječmom i slanutkom, dodajte sitno sjeckani češnjak i rajčice.
  3. Dresing za salatu napravite tako da dobro pomiješate sve sastojke. Prelijte preko salate i vaš bob na salatu je gotov.

Bob na salatu je u ovom sastavu fino samostalno ljetno jelo, možete mu dodati malo pečenog tofua ili sejtana i imate super fini obrok, a poželite li se poigrati malo gljivama, točnije stapkama vrganja, evo vam mom ukusnog prijedloga.

Marinirane stapke vrganja 

• 150 g stapki vrganja,
• 2 žlice maslinovog ulja za prženje.

Za marinadu

• 2 manje cikle (oko 100 g sveukupno),
• 5 režnja češnjaka,
• 1 i ½ žlice balzamičkog octa,
• 150 ml povrtnog temeljca,
• 1 žličica soli,
• 1 žličica papra,
• svježi timijan ili mažuran.

Priprema

Marinirane stapke vrganja
Foto: Mare

1. Stapke gljiva očistiti i nakidati po duljini, a sve ostale sastojke pomiješati u blenderu ili procesoru za hranu. Preliti gljive i dobro promiješati da marinada prekrije sve stapke. Ostaviti barem 5 sati pokriveno u frižideru, a može i preko noći.
2. Ocijediti od marinade (nemojte nju baciti, možete ju koristiti kao dresing za neku salatu), a gljive pržiti u zagrijanom ulju.

Više mojih recepata možete potražiti ovdje.

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Bob na salatu – jednostavno i brzo

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.