Varivo od boba – jednostavno i brzo gotovo

Varivo od boba

Nadam se da ste svi dobro i da čuvate sebe i druge. Danas vam donosim jedan recept za varivo, pa ako se među vašim zaleđenim namirnicama nalazi i pakiranje boba, možda je baš sad pravi trenutak da isprobate varivo i da, ako to dosad niste radili, utrošite mrvu više vremena da očistite bob od prozirne ljuske ili kožice.

Zašto to govorim? Pa fava grah ili bob ima sladak i bogat okus, no nerijetko se dogodi da ne ostavi tako dojmljiv utisak naprosto jer to bogatstvo okusa i slatkoću možete najbolje okusiti ako bob ogulite.

Pritom ne mislim na mahunu već na opnu, kožicu ili prozirnu ljusku koja obavija svako zrno. Dok je bob izrazito mlad ona se ne vidi i stoga ju nije ni potrebno guliti, no čim je već malo zreliji, a takvog imate u manje-više svim zaleđenim pakiranjima, njegova ljuska je izražena.

Bob
Foto: Mare

Ona pridonosi gorčini, ali i napuhavanju nakon konzumacije, ali važno je i reći da ne postoji strogo pravilo o skidanju. Vi napravite kako vam drago, no šteta je bar jednom ne probati bob ogoljen i predivno zeleni bob. Postupak je jednostavan, ali treba utrošiti malo vremena.

Bob nije potrebno odmrznuti već ga direktno uspite u vruću vodu pa mu skidajte kožicu. Nekad je dovoljno malko otkinuti vršak kožice i istisnuti bob koji izleti van, a nekada je to moguće i bez kidanja.

Kožicu nemojte baciti već od nje možete skuhati temeljac za podlijevanje. Termička obrada ovako ogoljenog boba  je vrlo kratka, a primjena bogata. Danas vam donosim jednostavno i brzo pripremljeno varivo od boba.

Slobodni ste bob kombinirati i s krumpirom i drugim namirnicama, no ja sam se zaželjela čistog okusa boba i stoga je varivo isključivo naglašeno baš samo njime, a dok se ono krčkalo posebno sam marinirala narezani komorač u citrusima i korijandru koji odlično paše uz citruse te popržila naglo na maslinovom ulju sve zajedno. Tako pripremljen komorač sam servirala na toplo varivo i uz dodatak svježe rotkvice za ekstra hrskavost i svježinu.

Varivo od boba
Foto: Mare

Sastojci

  • 450 g smrznutog ili svježeg boba,
  • 1 l povrtnog temeljca,
  • 1 glavica luka,
  • komadić korijena celera,
  • 1 glavica komorača,
  • 4 – 5 rotkvica,
  • agrumi po želji ( 1 limun, naranča, limeta ili nekoliko kumqvata),
  • 1 žličica korijandra,
  • 3-4 žlice maslinovog ulja,
  • sol i papar po okusu,
  • biljno vrhnje za kuhanje ili 1 žlica slanutkovog brašna za zgušnjavanje.

Priprema

  1. Bob, ukoliko nije mlad, očistite od opne/kožice, a komorač narežite na tanke ploške te ostavite da se marinira u soku citrusa i korijandru.
  2. Luk izrežite na sitne kockice, celer naribajte pa sve posolite i dinstajte desetak minuta na par žlica maslinovog ulja.
  3. Dodajte očišćeni bob, promiješajte i dodajte žlicu slanutkovog brašna ili vrhnje, ovisno s čime želite zgusnuti varivo, promiješajte dobro te ulijte povrtni temeljac. Ostavite da se krčka na laganoj vatri do željene gustoće, no ne više od 15-ak minuta da se bob ne raspadne.
  4. Marinirani komorač popržite na malo maslinovog ulja te toplog i hrskavog servirajte na netom kuhano varivo. Po želji dodajte i rotkvice ili neko drugo svježe povrće.

Dobar tek i #ostanidoma!

Više mojih recepata možete potražiti ovdje.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.40 / 5   5

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu