Zapanjujući podaci: Veganski tanjur može prepoloviti vaš utjecaj na okoliš!
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja
Ako razmišljate o tome kako svakodnevnim navikama možete učiniti nešto dobro za svoje zdravlje i planet, možda ćete se iznenaditi koliko veliku razliku može donijeti – vaš tanjur.
Nova analiza pokazuje da prelazak na niskomasnu vegansku prehranu ne pomaže samo vašem tijelu, nego značajno smanjuje i vaš osobni ugljični otisak, i to već prvog dana.
Prelazak na zdravu, niskomasnu vegansku prehranu može smanjiti vaše dnevne emisije stakleničkih plinova u razmjeru kao da ste izbjegli vožnju automobilom dugom oko sedam kilometara.
Dr. Hana Kahleova, autorica studije i direktorica kliničkih istraživanja u Physicians Committee for Responsible Medicineu, ističe:
Znamo da su prehrane temeljene na cjelovitim biljnim namirnicama bolje za naše zdravlje i okoliš. Ova analiza pokazuje koliko su naše dnevne prehrambene odluke zapravo snažne.
Ova organizacija, koja promovira preventivnu medicinu, već dugo zagovara prehranu bez namirnica životinjskog podrijetla – kako zbog dobrobiti za zdravlje, tako i zbog zaštite planeta.
Rezultati studije
Novi rezultati temelje se na ranijim istraživanjima istog tima koja su pokazala da niskomasna biljna prehrana učinkovito potpomaže gubitak viška kilograma i regulaciju šećera u krvi, osobito u usporedbi s masnijim prehrambenim obrascima koji uključuju meso.
Kahleova je sada analizirala i ekološki aspekt prelaska na vegansku prehranu. Istraživači su povezali podatke iz dviju baza – USDA-ine baze o unosu prehrambenih proizvoda te baze koja procjenjuje okolišni utjecaj različitih namirnica.

Također, prelazak na vegansku prehranu doveo je do 51 % manjeg ukupnog energetskog utroška (CED), koji obuhvaća energiju potrebnu za uzgoj, obradu, transport i zbrinjavanje namirnica koje konzumiramo.
Najveće smanjenje povezano je s izbacivanjem mesa, mliječnih proizvoda i jaja, pokazuje analiza.
Kako navodi dr. Kahleova, biljna prehrana postaje sve popularnija u SAD-u, a istraživanja pokazuju da gotovo polovica građana razmatra okolišne razloge pri donošenju odluke o smanjivanju unosa mesa. Objašnjava:
Kako raste svijest o utjecaju prehrane na okoliš, zamjena životinjskih proizvoda biljnim postat će jednako uobičajena kao i načela “smanji, ponovno upotrijebi, recikliraj“.
Dodaje i kako prethodna istraživanja pokazuju da crveno meso ima višestruko veći utjecaj na potrošnju energije u usporedbi sa žitaricama, mahunarkama, voćem i povrćem.
Zaključuje:
Naša randomizirana studija pokazuje koliko je niskomasna veganska prehrana učinkovita u smanjenju emisija stakleničkih plinova i potrošnje energije – dvaju ključnih pokretača klimatskih promjena.
Pročitajte i ove članke:
- Ova vrsta prehrane može smanjiti rizik od srčanih bolesti
- Vaša novogodišnja odluka je veganstvo? Nutricionistica otkriva o čemu trebate posebno voditi računa
- Veganski recepti za početnike: Nutricionistica otkriva kako složiti uravnotežene obroke.
- istraživanje
- klimatske promjene
- niskomasna veganska prehrana
- smanjenje dnevne emisije stakleničkih plinova
- ugljični otisak
- Kahleova, H. i sur. (2025). Vegan Diet, Greenhouse Gas Emissions, and Cumulative Energy Demand: A Secondary Analysis of a Randomized Clinical Trial. JAMA Netw. Open., 8(11): e2543871.
- Mundell, E. (2025). Switch to Vegan Diet Could Cut Your Greenhouse Gas Emissions in Half. MedicineNet.