Zapanjujući podaci: Veganski tanjur može prepoloviti vaš utjecaj na okoliš!

Veganski tanjur može prepoloviti vaš utjecaj na okoliš

Ako razmišljate o tome kako svakodnevnim navikama možete učiniti nešto dobro za svoje zdravlje i planet, možda ćete se iznenaditi koliko veliku razliku može donijeti – vaš tanjur.

Nova analiza pokazuje da prelazak na niskomasnu vegansku prehranu ne pomaže samo vašem tijelu, nego značajno smanjuje i vaš osobni ugljični otisak, i to već prvog dana.

Prelazak na zdravu, niskomasnu vegansku prehranu može smanjiti vaše dnevne emisije stakleničkih plinova u razmjeru kao da ste izbjegli vožnju automobilom dugom oko sedam kilometara.

Dr. Hana Kahleova, autorica studije i direktorica kliničkih istraživanja u Physicians Committee for Responsible Medicineu, ističe:

Znamo da su prehrane temeljene na cjelovitim biljnim namirnicama bolje za naše zdravlje i okoliš. Ova analiza pokazuje koliko su naše dnevne prehrambene odluke zapravo snažne.

Ova organizacija, koja promovira preventivnu medicinu, već dugo zagovara prehranu bez namirnica životinjskog podrijetla – kako zbog dobrobiti za zdravlje, tako i zbog zaštite planeta.

Rezultati studije

Novi rezultati temelje se na ranijim istraživanjima istog tima koja su pokazala da niskomasna biljna prehrana učinkovito potpomaže gubitak viška kilograma i regulaciju šećera u krvi, osobito u usporedbi s masnijim prehrambenim obrascima koji uključuju meso.

Kahleova je sada analizirala i ekološki aspekt prelaska na vegansku prehranu. Istraživači su povezali podatke iz dviju baza – USDA-ine baze o unosu prehrambenih proizvoda te baze koja procjenjuje okolišni utjecaj različitih namirnica.

Rezultati su pokazali 51 % manjeg dnevnog osobnog ugljičnog otiska (GHGE) kod osoba koje su prešle na vegansku prehranu – što odgovara smanjenju emisija CO₂ kao da ste svakog dana izbjegli kraću vožnju automobilom na benzin.
Rezultati su pokazali 51 % manjeg dnevnog osobnog ugljičnog otiska kod osoba koje su prešle na vegansku prehranu
FOTO: Shutterstock

Također, prelazak na vegansku prehranu doveo je do 51 % manjeg ukupnog energetskog utroška (CED), koji obuhvaća energiju potrebnu za uzgoj, obradu, transport i zbrinjavanje namirnica koje konzumiramo.

Najveće smanjenje povezano je s izbacivanjem mesa, mliječnih proizvoda i jaja, pokazuje analiza.

Kako navodi dr. Kahleova, biljna prehrana postaje sve popularnija u SAD-u, a istraživanja pokazuju da gotovo polovica građana razmatra okolišne razloge pri donošenju odluke o smanjivanju unosa mesa. Objašnjava:

Kako raste svijest o utjecaju prehrane na okoliš, zamjena životinjskih proizvoda biljnim postat će jednako uobičajena kao i načela “smanji, ponovno upotrijebi, recikliraj“.

Dodaje i kako prethodna istraživanja pokazuju da crveno meso ima višestruko veći utjecaj na potrošnju energije u usporedbi sa žitaricama, mahunarkama, voćem i povrćem.

Zaključuje:

Naša randomizirana studija pokazuje koliko je niskomasna veganska prehrana učinkovita u smanjenju emisija stakleničkih plinova i potrošnje energije – dvaju ključnih pokretača klimatskih promjena.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu