Kurkuma i visoki tlak: Može li začin zamijeniti lijekove?

Kurkuma i visoki tlak

Kurkuma, poznata po živopisnoj žutoj boji, nije samo nezaobilazan začin u kuhinji, već se sve češće koristi i kao dodatak prehrani. Iako znanstveni dokazi nisu jednoznačni, neka istraživanja ukazuju na to da kurkuma i visoki tlak mogu biti povezani kroz blaga, ali potencijalna zdravstvena poboljšanja.

Kurkuma i visoki tlak – postoji li povezanost?

Glavni aktivni sastojak kurkume je kurkumin – spoj koji kurkumi daje njezinu prepoznatljivu boju, ali i protuupalna i antioksidativna svojstva. Upravo bi kurkumin mogao imati skroman učinak na snižavanje krvnog tlaka.

No, treba imati na umu da kurkuma ne znači automatski rješenje za hipertenziju – rezultati studija su mješoviti.

U kliničkim su ispitivanjima osobe koje su uzimale kurkumu tijekom 8 – 12 tjedana zabilježile lagani pad sistoličkog tlaka (gornje vrijednosti) i dijastoličkog tlaka (donje vrijednosti), u rasponu 1 – 2 mmHg.

Iako su ove promjene male, ipak ukazuju na to da kurkuma za visoki tlak može biti koristan dodatak u sklopu šire strategije kontrole krvnog tlaka.

Kako kurkuma djeluje na krvne žile?

Kurkuma može pomoći smanjiti upalu krvnih žila i poboljšati njihovu elastičnost. Visoki tlak s vremenom oštećuje krvne žile, čineći ih ukočenima i manje funkcionalnima.

Kurkumin pomaže u borbi protiv oksidativnog stresa – neravnoteže između slobodnih radikala i antioksidansa – što može podržati zdravlje krvnih žila i spriječiti dodatna oštećenja.

Osim toga, neka istraživanja pokazuju da kurkuma može potaknuti širenje krvnih žila, što omogućuje lakši protok krvi i time doprinosi sniženju tlaka.

kako koristiti kurkumu za visoki tlak
FOTO: Shutterstock

Kako koristiti kurkumu za visoki tlak?

Ako se pitate kako koristiti kurkumu za visoki tlak, važno je znati da ne postoji univerzalno propisana doza jer kurkuma nije lijek, već dodatak prehrani. U kliničkim studijama su se koristile doze između 500 – 3.000 mg kurkumina dnevno, najčešće kroz razdoblje od tri mjeseca.

Kurkuma se najbolje apsorbira uz obrok, a posebno u kombinaciji s crnim paprom – aktivna tvar piperin može čak i trostruko povećati apsorpciju kurkumina. Također, hrana bogata lecitinom poput jaja i soje može dodatno pomoći.

Može li kurkuma zamijeniti lijekove za visoki tlak?

Kratko i jasno – ne. Iako kurkuma i visoki tlak mogu biti povezani, njezini učinci su znatno blaži u usporedbi s klasičnim antihipertenzivima. Primjerice, dok kurkuma može sniziti tlak za oko dva milimetra živina stupca, lijekovi poput amlodipina mogu sniziti sistolički tlak i do 19 mmHg.

Međutim, kurkuma se može koristiti kao dodatak postojećoj terapiji, uvijek uz savjet liječnika. Nikad ne bi trebala biti zamjena za propisanu terapiju!

Moguće nuspojave i interakcije

U većini je slučajeva kurkuma sigurna, posebno kada se koristi kao začin. No, u obliku dodatka prehrani moguća je pojava blage probavne nelagode, glavobolje ili vrtoglavice.

Kurkuma može povećati rizik od krvarenja ako se uzima s lijekovima za razrjeđivanje krvi te može utjecati na razinu šećera u krvi, što je posebno važno za osobe s dijabetesom.

Zato se preporučuje konzultacija s liječnikom prije nego što se započne s redovitom konzumacijom kurkume u većim količinama, pogotovo ako već koristite terapiju za visoki tlak, dijabetes ili bolesti srca i jetre.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu