Prehrana kod multiple skleroze: Vrlo je individualna! Fokusirajte se na ono što trebate jesti, a manje na ono što trebate ograničiti!

Prehrana kod multiple skleroze

Multipla skleroza ubraja se u kronične degenerativne bolesti živčanog sustava, odnosno mozga i leđne moždine. Nažalost, riječ je o bolesti koja je nepredvidljiva u pojavi i povlačenju svojih simptoma. Tako osobe oboljele od ove bolesti doista moraju svoj životni stil podrediti fazama bolesti.

Pročitajte članak: “Multipla skleroza – uzroci, simptomi i liječenje“.

Nažalost, točan uzrok multiple skleroze nije u potpunosti poznat, iako postoje pretpostavke oko njezine pojave. Prehrana kod multiple skleroze svakako treba biti uravnotežena i uključivati važne nutrijente, posebice za živčani sustav. 

Glavni fokus kada je u pitanju prehrana za multiplu sklerozu jest na protuupalnim sastojcima namirnica poput omega-3 masnih kiselina. Drugim riječima, treba voditi računa o unosu kvalitetnih masti

Kako stanje probavnog sustava i crijevne flore izravno utječe na imunitet, važno je voditi računa o namirnicama koje povoljno djeluju na crijevnu floru. Prehrana treba biti uravnotežena, raznolika i kalorijski prilagođena pojedincu. 

Multipla skleroza i prehrana 
FOTO: Shutterstock

Multipla skleroza i prehrana 

Osobe koje boluju od multiple skleroze često ostaju zbunjene po pitanju toga što jesti. Tako se mogu pronaći informacije da su paleo prehrana i multipla skleroza nešto na što treba staviti naglasak. 

Neke druge dijete, poput dijete dr. Swanka zagovaraju suprotno – smanjiti udio životinjskih namirnica. Svaka takva dijeta djeluje isključivo jer izbacuje određene namirnice ili skupine namirnica poput žitarica ili pak mesa. 

Pročitajte članak: “Analiza popularnih dijeta: Nutricionistica objašnjava zašto je pravilna prehrana bolji izbor“.

To znači da izbacivanjem određenih namirnica ili skupina namirnica možemo biti riziku od deficita pojedinih nutrijenata. Osim toga, osoba se zaista treba odlučiti na iskorak prema određenoj dijeti pitajući se može li se dugoročno pridržavati određenog stila prehrane. 

Dobar kompromis između određenih krajnosti jest potvrđena mediteranska prehrana koja se smatra najzdravijom na svijetu. Upravo ljudi koji žive u području Mediterana i hrane se na mediteranski način postižu dugovječnost i dobro zdravlje. 

prehrana kod multiple skleroze
FOTO: Shutterstock

Mediteranska prehrana kod multiple skleroze

Mediteranska prehrana uključuje sve skupine namirnica, ali u umjerenim količinama. Sadrži namirnice protuupalnog djelovanja zahvaljujući obilju vitamina, minerala, vlakana, nezasićenih protuupalnih masnih kiselina. 

Mediteranska prehrana uključuje:

 • svakodnevnu konzumaciju raznolikog povrća
 • svakodnevnu konzumaciju raznolikog voća
 • maslinovo ulje
 • ribu nekoliko puta tjedno 
 • cjelovite neprerađene žitarice
 • nemasne mliječne proizvode 
 • mahunarke
 • crveno meso nekoliko puta mjesečno. 

Mediteranska prehrana zapravo je najsličnija piramidi pravilne prehrane. Lako se pridržavati ovakve prehrane budući da ne isključuje skupine namirnica. S druge strane, kako biste spriječili upalna djelovanja i neravnotežu crijevne flore, treba ograničiti ili izbaciti:

 • dodani šećer (slatkiši, prerađena hrana)
 • pretjerani unos zasićenih masti (ponajviše iz prerađenih mesnih proizvoda, grickalica, gotovih i polugotovih jela)
 • alkohol
 • općenito prerađenu i procesiranu hranu. 

U prehranu je poželjno uključiti u svakodnevnu konzumaciju orašaste plodove i sjemenke bogate nezasićenim mastima važne za dobro funkcioniranje živčanog sustava.

Naravno, treba pripaziti na količinu jer su masti najkaloričniji makronutrijent i lako je unijeti previše kalorija. 

Dakle, važno je staviti fokus na ono što oboljeli od multiple skleroze trebaju jesti kako bi unijeli sve potrebne nutrijente. Tako će se više fokusirati na ono što trebaju jesti, a manje na ono što treba ograničiti. 

Isto tako, oboljeli trebaju pratiti kako reagiraju na određene sastojke hrane poput glutena ili laktoze. Ako nema eventualnih intolerancija ili smetnji, ne treba odmah izbacivati takvu hranu. 

prehrana za multiplu sklerozu
FOTO: Shutterstock

Oboljeli od multiple skleroze trebaju voditi računa o zdravoj prehrani, ali do one mjere do koje ista ne predstavlja psihičko opterećenje. Svakodnevica oboljelih ionako je neizvjesna s obzirom na remisije i pojave simptoma.

Prehrana jest važna, ali važno je naglasiti da prehrana nije uzrok multiple skleroze, ali može pomoći da se oboljeli osjećaju bolje. Isto tako, prehrana ne liječi ovakve autoimune bolesti, ali je svakako važna za očuvanje imuniteta i osiguravanje svih nutrijenata

Oboljeli trebaju naći ravnotežu između brige o prehrani i koliko ih ista psihički opterećuje. Sve što stvara dodatni psihološki pritisak ili brigu, bez obzira na to ako je riječ o vrlo dobroj prehrani, treba voditi računa o holističkom pristupu. 

Zato, ako pročitate da je nekome pomogla isključivo paleo prehrana, veganska ili pak bezglutenska, vodite računa da je riječ o individualnim zaključcima. Isto ne mora vrijediti i za vas. Iz tog razloga prehrana je vrlo individualna. 

Najbolje je posavjetovati se sa stručnom osobom, nutricionistom koji će pažljivo prilagoditi jelovnik ne samo vašem zdravstvenom stanju već i vašim preferencijama.

Isto tako, ako se odlučite ipak za određenu dijetu jer vjerujete da bi vam baš ta dijeta pomogla, također se obratite stručnjaku kako bi vam prilagodio takvu dijetu i savjetovao vas o eventualno potrebnoj suplementaciji. 

Budite oprezni u eksperimentiranju s različitim, posebice isključivim dijetama kako ne biste sebe doveli u nutritivne deficite i zapravo pogoršali stanje. Ako ne želite stručnu pomoć, slijedite smjernice mediteranske prehrane. 

Kava i multipla skleroza
FOTO: Shutterstock

Kava i multipla skleroza

Mediteranska prehrana nije isključiva – dat će vam sve potrebne nutrijente, a i lakše ćete se pridržavati takve prehrane koja ne izbacuje namirnice. Također, često možemo pročitati kako baš određena namirnica ili sastojak pozitivno djeluje na prevenciju ili liječenje. 

Tako se često spominju kava i multipla skleroza. Zahvaljujući kofeinu, koji blokira određene upalne procese, kava je dobar izbor za prevenciju multiple skleroze. Imajte na umu da jedan sastojak ili namirnica, bez obzira na pozitivno djelovanje, ne može imati funkciju liječenja. 

Prevencija određenih bolesti, posebice metaboličkih poput pretilosti ili povišenih masnoća, provodi se zdravim životnim stilom općenito, a ne jednim sastojkom. To bi značilo da, ako netko pije kavu, a hrani se izrazito nezdravo, neće imati benefite od kave. 

Hrana nema učinak liječenja, dok općenito prehrana i zdrav životni stil itekako mogu utjecati na prevenciju, dugovječnost i očuvanje zdravlja. Kako se ne zna točan uzrok multiple skleroze, tako nemojte osjećati krivnju da ste pogriješili u prehrani ili zato što niste pili kavu

Prehranu možete staviti pod kontrolu i svakako se potrudite hraniti zdravije i uravnoteženo. No, budite svjesni granice kad vam ogroman fokus na prehranu i očekivanja da će vas ista izliječiti počinje stvarati psihički pritisak – tada je vrijeme da smanjite strogost prema sebi i prehrani. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu