Pijenje vode i visoki tlak: Nutricionistica otkriva na što trebate paziti

Pijenje vode i visoki tlak

Hipertenzija ili visok krvni tlak odnosi se na povišeni tlak krvi u arterijama. Očituje se simptomima kao što su glavobolja, otežano disanje, lupanje srca, vrtoglavica, bol u prsima, ali i umor

Nažalost, jedino što neki pojedinci poduzimaju po pitanju visokog krvnog tlaka jesu odlazak liječniku i konzumiranje lijekova, bez ulaganja truda u promjenu prehrane, životnih navika i životnog stila. 

Iako se danas brojni poremećaji mogu dovesti pod kontrolu uz pomoć tableta, to ne znači da se stanje s vremenom neće pogoršavati ili da neće doći do razvoja drugih kroničnih bolesti, pogotovo ako ništa nismo promijenili u životnim navikama.

Dakle, najbolji lijek za visoki tlak je usvajanje zdravog životnog stila koji ne znači nužno odricanje i zabrane. 

Zato je važno voditi računa o promjeni prehrane, sagledati kvalitetu sna, disanja, ali i odnosa sa sobom i drugima, koliko se krećemo, kako živimo. U svakom slučaju, možemo učinkovito djelovati na visoki krvni tlak. 

Međutim, jedna važna stavka koja se također zanemaruje i ne dovodi previše u vezu jest pijenje vode i visoki tlak. Ne samo po pitanju tlaka, već i zdravlja općenito važno je što pijemo, kada pijemo, kako pijemo i koje su nam navike vezane uz hidrataciju. 

Pijenje vode i visoki tlak 

Svima nam je već jasno da je naš organizam dehidriran kad osjetimo žeđ. I dok se ljeti sjetimo češće posegnuti za tekućinom, zimi smo također dehidrirani jer zaboravljamo piti. Naime, nema visokih temperatura koje nas tjeraju na osvježenje. 

Teška hrana, kao što je masna, slatka, slana i začinjena hrana, dodatno izaziva žeđ i potrebu tijela za vodom. Također, pretjerani unos kofeina i alkohola dehidrira organizam. Općeniti savjeti koje možemo pronaći na internetu u vezi visokog krvnog tlaka su upravo izbjegavanje kofeina i alkohola. 

Naime, alkohol i kofein dehidriraju organizam, a u kombinaciji s niskim unosom vode pogoršava se stanje visokog krvnog tlaka. Alkohol povećava krvni tlak tako da uzrokuje suženje krvnih žila, utječe na kontrakcije srčanog mišića. 

Slično djeluje i kofein koji i stimulira centralni živčani sustav kako bi se otpuštao adrenalin, što dovodi do povišenja krvnog tlaka. Osim toga, kofein potiče lučenje vode putem urina, posljedično se smanjuje volumen krvi i tlak raste. 

Važno je naglasiti da je reakcija na kofein individualna, ovisno o zastupljenosti enzima u organizmu za njegovu razgradnju. U tom smislu ne moramo govoriti o zabrani kofeina, već njegovom kontroliranom i ograničenom unosu kod osoba s visokim tlakom. 

S druge strane, voda djeluje suprotno. Uz šalicu kave dobijemo i čašu vode, a to je savršena prilika da povratimo izgubljenu tekućinu nakon pijenja kofeinske kave. Redoviti unos vode održat će normalnim volumen krvi, što onda utječe i na normalizaciju krvnog tlaka. 

Osim na volumen, redovit unos vode može spriječiti povećanje viskoznosti, odnosno tzv. zadebljanja krvi.  

Redovitim unosom tekućine osigurava se i elastičnost krvnih žila, a sve to zajedno smanjuje otpor prolaska krvi kroz žile i održavanje normalnog tlaka.

Međutim, što znači redovito piti tekućinu, odnosno vodu? Pravilno pijenje vode odnosi se na svakodnevne gutljaje vode kroz dan. Kada se probudite ujutro, popijte jednu čašu mlake vode. Uz sebe uvijek imajte staklenu bocu ili BPA free bocu vode i popijte svako malo gutljaj vode. 

Mineralna voda i visoki tlak
FOTO: Shutterstock

Ako pola dana niste popili ni kap vode i odlučili ste nadoknaditi vodu tako da odjednom popijete pola litre ili litru vode, takav unos vode brzo će vas natjerati u toalet kako biste izbacili tu količinu vode koju ste odjednom unijeli. 

Mali gutljaji kroz cijeli dan polako hidriraju organizam i daju priliku organizmu da rasporedi vodu u tijelu. Količina popijene vode kroz dan ovisi o više faktora:

  • tjelesnoj težini i visini 
  • razini fizičke aktivnosti i znojenju 
  • unosu soli, začinjene i masne hrane
  • unosu alkohola i kofeina 
  • klimatskim uvjetima.

Svoju razinu hidratacije možete pratiti prema boji urina. Ako je boja urina svijetlo žuta, hidrirani ste i obrnuto. Kada pijete kofein, popijte dodatno i čašu vode. Kada jedete tešku hranu, u pauzama zalogaja pijte gutljaje vode. 

Pritom nemojte robovati mitu da unos vode prilikom konzumacije obroka dovodi do slabljenja enzima za razgradnju hrane. Štoviše, voda može pomoći u probavi, a da bi se enzimi razrijedili, morali biste popiti ekstremne količine vode u litrama, no prije nego što biste i popili tu količinu vode, vaše stanice bi prsnule. 

Mineralna voda i visoki tlak 

Što se tiče pitanja smiju li osobe koje pate od visokog krvnog tlaka piti mineralnu vodu, vjerojatno bi mnogi odgovorili “ne” jer mineralna voda sadrži natrij. Međutim, pozadina ovog odgovora je drugačija i kompleksnija. 

Mineralna voda, kao što joj i ime kaže, sadrži minerale, i to najčešće natrij, kalij, magnezij, odnosno elektrolite. Hidratacija ne znači samo dovoljan unos vode, već i ravnotežu elektrolita u tijelu. 

Kako će mineralna voda utjecati na visoki krvni tlak, ovisi o dvije vrlo bitne stvari:

  • kakav je sastav mineralne vode, odnosno u kojem je kemijskom obliku prisutan natrij
  • kakva je individualna reakcija osobe na unos natrija, odnosno soli.

Prije svega, treba malo ući u kemiju da bismo razumjeli odgovor na pitanje. Naime, visoki krvni tlak se najčešće povezuje s pretjeranim unosom kuhinjske soli, dakle one koju dodajemo jelima ili konzumiramo kroz procesuiranu hranu kao što su grickalice, čips i brza hrana. 

Kemijski oblik kuhinjske soli je NaCl, odnosno natrij klorid. Dakle, obična kuhinjska sol sastoji se od natrija (Na) i klorida (Cl). U mineralnoj vodi se nalazi natrij, ali ne u obliku natrij klorida.

U mineralnoj vodi natrij dolazi kao natrij bikarbonat (NaHCO3). Sada ćemo vidjeti kako na krvni tlak utječe kuhinjska sol, a kako natrij bikarbonat. Kuhinjska sol ili natrij klorid (NaCl) u prekomjernom unosu, što je više od pet grama dnevno, dovodi do zadržavanja vode u tijelu, povećavajući tako volumen krvi koji onda opterećuje krvne žile.

Također, sol može uzrokovati suženje krvnih žila, što opet dovodi do povišenja krvnog tlaka. S druge strane, natrij bikarbonat ne zadržava tekućinu u tijelu kao što čini sol i ne uzrokuje suženje krvnih žila. 

Mineralna voda sadrži i kalij koji je antagonist natriju, odnosno ova dva minerala djeluju suprotno s ciljem održavanja normalne razine tekućine. Dok natrij zadržava tekućinu, kalij djeluje suprotno. Još jedan mineral u mineralnoj vodi je magnezij, koji pomaže sniziti tlak. 

Dakle, osobe koje pate od visokog krvnog tlaka mogu piti mineralnu vodu, ali važno je voditi računa o umjerenosti, kako u svemu, tako i u pijenju mineralne vode. Puno veću kontrolu treba staviti na dosoljavanje hrane i konzumaciju visoko procesuirane hrane koja sadrži visok udio soli, odnosno natrij klorida. 

Šećer i voda za tlak
FOTO: Shutterstock

Šećer i voda za tlak 

Prekomjerni unos šećera nije poželjan u prehrani. Prvenstveno se misli na dodani šećer koji sami dodajemo u hranu ili ga unosimo putem visoko procesuirane hrane, poput slatkiša. 

Šećer, s druge strane, ne utječe direktno na porast krvnog tlaka. Može biti faktor u sklopu nepravilne prehrane i nedovoljne fizičke aktivnosti za debljanje te razvijanje metaboličkog sindroma

Pored hrane bogate dodanim šećerom, zašećereni napitci poput sokova i gaziranih pića izvor su praznih kalorija, što znači da smo unijeli puno energije (kalorija), a nismo dobili gotovo ništa nutrijenata. 

Kada nekome pozlije, odnosno slabo mu je i hvata ga nesvjestica, jedna od prvih stvari koju ljudi poduzimaju u blizini te osobe je donošenje vode s malo šećera. Međutim, hoće li to povisiti tlak, odnosno vratiti ga u normalu?

Dehidracija može biti uzrok pada krvnog tlaka, posebice ako je vani vruće i sparno, a osoba nije popila dovoljno tekućine. U tom će slučaju čaša vode pomoći. Međutim, šećer u vodi ne pomaže kod podizanja krvnog tlaka, već kod podizanja šećera u krvi. 

Ako je uzrok osjećaja slabosti hipoglikemija ili pad šećera u krvi, tada će voda sa šećerom kao instant i dostupno rješenje pomoći. Ovdje je važno i poznavati zdravstveno stanje osobe, a ako je riječ o osobi koja boluje od dijabetesa, unaprijed će se pripremiti za moguću hipoglikemiju. 

Dakle, kod pada tlaka, vrtoglavice i osjećaja slabosti pijenje vode će pomoći, no u slučaju podizanja tlaka nije potrebno dodati i šećer. Ako je riječ o hipoglikemiji, tada je korisno zdravoj osobi dodati i čajnu žličicu šećera u vodu radi što brže apsorpcije.

Simptomi hipoglikemije i pada tlaka se često preklapaju, kao što su vrtoglavica, zamagljen vid, u težim slučajevima i gubitak svijesti. Redovitim pijenjem tekućine i nošenjem boce vode sa sobom možemo spriječiti pad tlaka uzrokovan dehidracijom. 

Med i visoki tlak 

Med je u narodu jedna od omiljenih namirnica u kontekstu narodne medicine i ljekovitosti. Sastoji se uglavnom od šećera, ponajviše fruktoze, pa je i slađi od samog šećera, ali zanimljivo je da ima manje kalorija u odnosu na šećer zbog udjela vode. 

Pored šećera, med sadrži i ponešto proteina, minerale u tragovima, ponešto vitamina B skupine i vitamin C te enzime. Konačni nutritivni sastav meda ovisi o njegovoj vrsti, porijeklu i samoj obradi. 

Med se preporučuje navečer, i to u kombinaciji s čajem od kamilice kako bi povoljno utjecao na dobar san. Međutim, pojedine vrste, kao što je kestenov med, med od majčine dušice i stolisnika, mogu pomoći kod visokog krvnog tlaka

Za snižavanje krvnog tlaka preporučuju se dvije čajne žličice dnevno. Ovdje je važno naglasiti da nijedna namirnica sama po sebi, a posebice med koji opet ne možemo konzumirati neograničeno, nema ljekoviti učinak

Pojedina namirnica u smislu njezine ljekovitosti ima učinka i smisla tek kada se poradi na cjelokupnoj prehrani i životnom stilu. Med je poželjan za zdravlje u malim količinama, ali nema moć lijeka. 

Limun i visoki krvni tlak
FOTO: Shutterstock

Limun i visoki krvni tlak 

Ono što vrijedi za med vrijedi i za limun. Postoje namirnice koje pridonose smanjenju krvnog tlaka, no opet je najvažnije poraditi na cjelokupnoj prehrani i pod kontrolu staviti one čimbenike koji zapravo imaju tendenciju povećanja krvnog tlaka, poput soli. 

Limun je jedna od namirnica za kojom ćemo posegnuti kad smo bolesni i prehlađeni zahvaljujući antioksidansu – vitaminu C. Dakle, kao i dodatak meda, pijenje iscijeđenog limuna u vodu dobar je način hidratacije i unosa vitamina C

Pročitajte članak “Limun i visoki krvni tlak: Kako sniziti tlak brzo uz pomoć ovog citrusa? Pripremite eliksir koji čisti vene i arterije od plaka te snižava masnoću u krvi“.

Hidratacija je dio brige o zdravlju

Kada sagledamo što je sve potrebno za smanjenje visokog krvnog tlaka i kontrolu istog, prvo i osnovno jest promjena životnog stila u smislu pravilne prehrane sa smanjenim udjelom soli, redovite fizičke aktivnosti, kvalitetnog sna i, naravno, hidratacije. 

Hoćete li ponekad popiti čašu mineralne vode, vodu s iscijeđenim limunom i medom – sasvim je svejedno. U dogovoru s liječnikom ili nutricionistom odredite koje su prihvatljive količine određene hrane i pića.

Hidratacija je jedna od navika koje je najlakše i najbrže uvesti, a bez obzira patite li pritom od visokog tlaka ili ne, ova navika je dio brige o zdravlju. 

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu