Mislite da su zdrave, ali ove namirnice zapravo povećavaju vaš kolesterol!
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja

Brinete li o svojem kolesterolu? Često mislimo da biramo zdrave opcije, no neke namirnice koje na prvi pogled djeluju “prihvatljivo” mogu značajno povisiti razinu LDL ili “lošeg” kolesterola. Evo namirnica koje treba provjeriti prije nego ih redovito uključite u prehranu.
1. Namirnice s oznakom “niskog kolesterola”
Iako na pakiranju stoji “low cholesterol“, obavezno provjerite deklaraciju. Ako proizvod sadrži puno zasićenih masti, može povisiti vaš LDL kolesterol.
2. Kava
Vaša jutarnja kava može neprimjetno utjecati na kolesterol. Francuska press kava ili turska kava sadrže cafestol, tvar koja povećava LDL kolesterol. Espresso također sadrži cafestol, ali porcije su male, pa je utjecaj manji. Filter kava je sigurna opcija jer papirni filter uklanja cafestol.
3. Tajlandska hrana za van
Tajlandski specijaliteti često koriste kokosovo mlijeko, bogato zasićenim mastima, što može povećati kolesterol. Ako naručujete, birajte stir-fry ili rezance pripremljene na pari ili s biljnim uljem, odaberite piletinu umjesto govedine i dodajte povrće.
4. Granola
Iako mnogi granolu smatraju zdravom hranom, često sadrži puno zasićenih masti. Čak i “low-fat” varijante mogu imati više zasićenih masti od drugih žitarica.
Birajte granolu zaslađenu samo suhim voćem, medom ili javorovim sirupom, s barem 20 % preporučene dnevne količine vlakana.

5. Škampi
Riba je uglavnom dobar izbor, ali škampi su iznimka. Jedna porcija ima oko 190 mg kolesterola. Američka udruga za srce preporučuje maksimalno 300 mg kolesterola dnevno, ili 200 mg ako imate srčane probleme ili visok kolesterol.
6. Pšenične tortilje
Čak i cjelovite pšenične tortilje mogu imati više zasićenih masti od kukuruznih. Ako pripremate taco, birajte kukuruznu tortilju i nadjenite je zdravim sastojcima poput grilane piletine, rajčice i salate.
7. Unutarnji organi životinja
Jetra, bubrezi i drugi unutarnji organi životinja su bogati kolesterolom. Povremeno ih možete konzumirati, ali nemojte pretjerivati.
8. Margarin i maslac
Oba sadrže zasićene masti i trebaju se koristiti umjereno. Margarini od biljnih ulja imaju dobre masnoće koje pomažu smanjiti LDL, ali birajte one u tubama, jer margarin u “kocki” sadrži više trans masti. Maslac je životinjskog podrijetla i sadrži više zasićenih masti.
9. Tjestenina
Mediteranska prehrana može biti korisna za kolesterol, ali birajte umake poput marinare, a ne mesne okruglice, i rezance s morskim plodovima umjesto lazanja. Ipak, tjestenina je još uvijek bogata kalorijama i ugljikohidratima – pazite na količinu.

10. Energetske pločice
Iako su namijenjene sportašima, neke pločice sadrže visoke količine zasićenih masti, osobito one s uljem palminih koštica ili palminim uljem. Provjerite deklaraciju prije kupnje.
11. Ghee
Indijski kuhani maslac, ghee, bogato je zasićenim mastima i kolesterolom. Jedna jušna žlica sadrži oko 33 mg kolesterola. Ako pripremate indijske recepte, pazite na količinu.
12. Patka i guska
Ako su piletina i puretina niskokolesterolni izbori, patka i guska nisu. Porcija kuhanog mesa, čak i bez kože, ima više kolesterola od iste količine piletine ili puretine.
13. Neki mliječni proizvodi
Mlijeko, jogurt i drugi proizvodi pomažu unosu kalcija i vitamina D, ali birajte varijante bez masnoće ili s niskim udjelom masti kako biste smanjili kolesterol. Zamijenite kiselo vrhnje jogurtom u receptima za dodatnu korist.
Pročitajte i ove članke:
- 6 čimbenika koji mogu uzrokovati naglo povećanje kolesterola
- Šest glavnih uzroka visokog kolesterola kod žena
- 10 finih namirnica koje snižavaju loš kolesterol.
- Parker, T. (2025). Foods to avoid with high cholesterol. British Heart Foundation.
- Foods That Are Surprisingly Bad for Your Cholesterol. (2024). WebMD.
- Kubala, J. (2024). 11 High Cholesterol Foods: Which to Eat, Which to Avoid, and More. Healthline.