Kuhano vino za prehladu: Kako pomaže i kako ga skuhati?

Kuhano vino za prehladu

Jedno od najpoznatijih pića zimi i za vrijeme Adventa jest kuhano vino. Nalazimo ga gotovo na svakoj adventskoj kućici, ali i u kafićima koji ga nude kao kratkotrajnu ponudu. Osim što se pije radi uživanja i da nas zagrije dok smo s društvom na trgovima kojima odjekuje glazba, neki će popiti i prokuhano vino za prehladu

Kuhano vino za prehladu može pomoći, ali svakako nije lijek i primarni način liječenja. Nekoliko je načina kako kuhano vino može ublažiti simptome prehlade, a kako ga i pripremiti za bolji učinak saznajte u nastavku. 

kuhano crno vino za prehladu
FOTO: Shutterstock

Kuhano vino za prehladu

Začepljen nos, grlobolja i napetost u tijelu popratni su simptomi prehlade, a koje će kuhano vino pomoći ublažiti. Svojom toplinom kuhano vino opušta tijelo. Pritom je učinkovitije kuhano crno vino za prehladu jer obiluje antioksidansima

Posebice resveratrol iz crnog vina daje podršku imunološkom sustavu. Nadalje, antioksidansi iz crnog vina dodatno su podržani začinima poput klinčića, cimeta ili čak đumbira. Ovi začini imaju također antioksidativno djelovanje, ali  jednako tako i protuupalno i antimikrobno. 

Pored začina, dodatak kriške limuna ili naranče te meda bit će dodatna snaga zbiru benefita kuhanog crnog vina na prehladu.

Kako biste izvukli prednosti kuhanog vina za prehladu, ali ne i otišli u negativnom smjeru, važno je da budete umjereni. 

Male količine alkohola potaknut će cirkulaciju i proširiti krvne žile, ali pretjerivanje će se negativno odraziti na imunitet. Osim toga, pretjerane količine alkohola dehidriraju organizam

Kad su u pitanju kuhano vino i prehlada, sigurna količina za žene jest do jedne šalice crnog kuhanog vina dnevno za prehladu, a za muškarce jedna do dvije šalice dnevno, ovisno o tome koliko organizam tolerira alkohol.

Prije nego što sami odlučite piti kuhano vino za prehladu, konzultirajte se s liječnikom, posebice u slučaju uzimanja lijekova i zdravstvenih tegoba. 

Kako kuhati vino za prehladu
FOTO: Shutterstock

Kako kuhati vino za prehladu?

Da biste dobili maksimalne benefite iz kuhanog crnog vina kada ste prehlađeni, evo nekoliko dodataka koje svakako uzmite u obzir. Ako dodajte limun ili naranču, vodite računa da je riječ o ekološki proizvedenim agrumima. Nemojte koristiti one na čijoj deklaraciji stoji kako kora nije za konzumaciju. 

Sastojci:

Priprema

  1. U loncu zagrijte vino, ali pazite da ne zavrije
  2. Najprije dodajte sve začine i kriške limuna, a potom i med
  3. Smanjite vatru i ostavite da se kuha između 10 – 15 minuta
  4. Nakon kuhanja vino procijedite i poslužite ga toplog. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

2 / 5   2

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu