Kuhano vino za prehladu: Kako pomaže i kako ga skuhati?
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja
Jedno od najpoznatijih pića zimi i za vrijeme Adventa jest kuhano vino. Nalazimo ga gotovo na svakoj adventskoj kućici, ali i u kafićima koji ga nude kao kratkotrajnu ponudu. Osim što se pije radi uživanja i da nas zagrije dok smo s društvom na trgovima kojima odjekuje glazba, neki će popiti i prokuhano vino za prehladu.
Kuhano vino za prehladu može pomoći, ali svakako nije lijek i primarni način liječenja. Nekoliko je načina kako kuhano vino može ublažiti simptome prehlade, a kako ga i pripremiti za bolji učinak saznajte u nastavku.
Kuhano vino za prehladu
Začepljen nos, grlobolja i napetost u tijelu popratni su simptomi prehlade, a koje će kuhano vino pomoći ublažiti. Svojom toplinom kuhano vino opušta tijelo. Pritom je učinkovitije kuhano crno vino za prehladu jer obiluje antioksidansima.
Posebice resveratrol iz crnog vina daje podršku imunološkom sustavu. Nadalje, antioksidansi iz crnog vina dodatno su podržani začinima poput klinčića, cimeta ili čak đumbira. Ovi začini imaju također antioksidativno djelovanje, ali jednako tako i protuupalno i antimikrobno.
Pored začina, dodatak kriške limuna ili naranče te meda bit će dodatna snaga zbiru benefita kuhanog crnog vina na prehladu.
Male količine alkohola potaknut će cirkulaciju i proširiti krvne žile, ali pretjerivanje će se negativno odraziti na imunitet. Osim toga, pretjerane količine alkohola dehidriraju organizam.
Kad su u pitanju kuhano vino i prehlada, sigurna količina za žene jest do jedne šalice crnog kuhanog vina dnevno za prehladu, a za muškarce jedna do dvije šalice dnevno, ovisno o tome koliko organizam tolerira alkohol.
Prije nego što sami odlučite piti kuhano vino za prehladu, konzultirajte se s liječnikom, posebice u slučaju uzimanja lijekova i zdravstvenih tegoba.
Kako kuhati vino za prehladu?
Da biste dobili maksimalne benefite iz kuhanog crnog vina kada ste prehlađeni, evo nekoliko dodataka koje svakako uzmite u obzir. Ako dodajte limun ili naranču, vodite računa da je riječ o ekološki proizvedenim agrumima. Nemojte koristiti one na čijoj deklaraciji stoji kako kora nije za konzumaciju.
Sastojci:
- 1 boca suhog ili polusuhog crnog vina
- 2 jušne žlice meda
- 1 eko limun (narezan na kriške)
- 2 štapića cejlonskog cimeta
- pola čajne žličice svježeg đumbira
- 1 zvjezdasti anis
- 5 komada klinčića
- prstohvat kardamoma
- prstohvat muškatnog oraščića.
Priprema
- U loncu zagrijte vino, ali pazite da ne zavrije.
- Najprije dodajte sve začine i kriške limuna, a potom i med.
- Smanjite vatru i ostavite da se kuha između 10 – 15 minuta.
- Nakon kuhanja vino procijedite i poslužite ga toplog.
Pročitajte i ove članke:
- Začini za kuhano vino: Omiljeni zimski napitak napravite kod kuće jer imamo recept za neodoljivu mješavinu začina
- Još bolje od crvenog? Isprobajte recept za mirisno kuhano bijelo vino
- 5 grešaka zbog kojih nam kuhano vino ispada loše.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Zašto obiteljska druženja mogu biti prijetnja zdravlju?
- Tomislav Stanić
- 2 min čitanja