8 ideja za proteinski međuobrok s kojima ćete preživjeti dan

proteinski međuobrok

Odabir pravih međuobroka ključan je, osobito kada osjećate glad prije sljedećeg obroka. Mary Wirtz, nutricionistička savjetnica, za portal Everyday Health predlaže da se odlučite za međuobroke s proteinima, jer oni učinkovito suzbijaju glad.

Visokoproteinske dijete, poput paleo dijete, popularne su zbog svoje sposobnosti poticanja sitosti i pomoći u mršavljenju očuvanjem čiste mišićne mase.

Iako visokoproteinska dijeta nudi prednosti, poput smanjenja rizika od kroničnih stanja povezanih s pretilošću, dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti, postoji zabrinutost oko njezinog utjecaja na kardiovaskularno zdravlje i životni vijek. Izvor proteina je bitan, a preporučuju se proteini biljnog podrijetla zbog manjeg udjela zasićenih masti.

Istraživanja pokazuju da povećanje unosa biljnih proteina može smanjiti rizik od prerane smrti. Međutim, određivanje idealnog unosa proteina ostaje diskutabilno, s čimbenicima poput dobi, spola i razine aktivnosti koji utječu na individualne potrebe.

Proteinski međuobrok – osam namirnica

Kako biste zadržali sitost tijekom dana, preporučljivo je konzumirati međuobroke bogate proteinima. Evo osam opcija.

Tvrdo kuhana jaja

Jaja su hranjiva namirnica koja sadrži visokokvalitetne proteine, bitne vitamine i minerale. Unatoč prethodnoj zabrinutosti oko sadržaja kolesterola u njima, dokazano je da jaja imaju minimalan utjecaj na razinu kolesterola u krvi.

Jedno veliko jaje sadrži oko šest grama proteina i ima relativno malo kalorija, što ga čini praktičnim i zadovoljavajućim međuobrokom.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi su bogati proteinima, zdravim mastima, vlaknima, vitaminima i mineralima. Pružaju stalnu energiju i potiču osjećaj sitosti zahvaljujući kombinaciji proteina i vlakana. Različite vrste orašastih plodova nude različite količine proteina.

Orašasti plodovi su bogati proteinima
FOTO: Shutterstock

Grčki jogurt

Grčki jogurt se procijedi kako bi se uklonio višak sirutke, što rezultira gušćom konzistencijom i većim sadržajem proteina u usporedbi s običnim jogurtom.

To je svestran međuobrok u kojem se može uživati samom ili s dodatkom voća, orašastih plodova ili meda. Jedna porcija obično sadrži više od 20 g proteina, što ga čini izvrsnom opcijom za one koji traže povećanje proteina.

Svježi sir

Svježi sir s niskim udjelom masnoće je izvor proteina koji sadrži oko 14 g proteina po porciji od pola šalice. Također je niskokaloričan i može se kombinirati s voćem, povrćem ili krekerima od cjelovitog zrna za uravnotežen međuobrok koji utažuje glad i podržava zdravlje mišića.

Pročitajte članak “Zdravi recepti sa svježim sirom: Brzo, puno proteina i bez previše kalorija! Ova su jela kao stvorena za dane kada nemate vremena“.

Umak od crnog graha

Grah je bogat izvor biljnih proteina i vlakana, što ga čini idealnim za zadovoljavanje žudnje za hranom, a istovremeno osigurava esencijalne nutrijente. Crni grah, kada se zgnječi ili pomiješa u umak, nudi gotovo osam grama proteina po porciji od pola šalice. Spajanje umaka od crnog graha sa štapićima od povrća stvara hranjiv i zasitan međuobrok.

Celer i maslac od orašastih plodova

Štapići celera u kombinaciji s maslacem od orašastih plodova nude kombinaciju proteina, vlakana i zdravih masti. Maslac od orašastih plodova, poput maslaca od kikirikija, badema ili suncokretovih sjemenki, sadrži oko sedam grama proteina na dvije jušne žlice, zajedno s nezasićenim mastima koje podržavaju zdravlje srca. Ova je grickalica i zadovoljavajuća i praktična za konzumaciju u pokretu.

Štapići celera u kombinaciji s maslacem od orašastih plodova nude kombinaciju proteina, vlakana i zdravih masti
FOTO: Shutterstock

Edamame

Edamame ili mlada soja bogat je izvor biljnih proteina i vlakana. Pola šalice kuhanog edamamea sadrži oko devet grama proteina i nudi hrskav proteinski međuobrok kad se posipa morskom soli. Konzumiranje edamamea u mahuni potiče pažljivo jedenje, dajući mozgu vremena da registrira sitost i potencijalno smanjuje ukupni unos kalorija.

Puding od chia sjemenki

Chia sjemenke su bogate proteinima, vlaknima, omega-3 masnim kiselinama te raznim vitaminima i mineralima. Kada se namoče u tekućinu, formiraju konzistenciju poput gela koja se može koristiti za pripremu zalogaja poput pudinga. Tipična porcija pudinga od chia sjemenki sadrži oko 10 g vlakana, a okus se može prilagoditi dodatkom voća.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu