11 najboljih i najgorih ulja za vaše zdravlje

Ulja dobra za zdravlje

Koncept masnoće često nosi negativne konotacije, ali neophodan je za razne tjelesne funkcije. Masti igraju ključnu ulogu u rastu stanica, zaštiti organa i apsorpciji hranjivih tvari. Također, doprinose osjećaju sitosti nakon jela.

Kada je riječ o uljima za kuhanje, preporučuju se ulja s visokim udjelom zdravih mononezasićenih i polinezasićenih masti, dok biste izbjegavati trebali ona s visokim udjelom zasićenih masti.

Evo koja su najbolja i najgora ulja za vaše zdravlje.

Ulja dobra za zdravlje

Konzumacija ovih ulja preporučuje se za zdravlje.

Maslinovo ulje

Poznato po svojoj ulozi u mediteranskoj prehrani, maslinovo ulje, posebno ekstra djevičansko, bogato je fenolima koji imaju protuupalna svojstva.

Korisno je za zdravlje srca i može se koristiti u raznim jelima, iako nije pogodno za prženje u dubokom ulju zbog niske točke dimljenja.

Repičino ulje

S niskim udjelom zasićenih masnoća i visokim udjelom mononezasićenih masnoća, repičino ulje je prikladno za kuhanje na visokoj temperaturi i neutralnog je okusa, što ga čini svestranim u kuhinji.

Laneno ulje

Bogato omega-3 masnim kiselinama, laneno ulje ima protuupalna svojstva i najbolje ga je koristiti u hladnim jelima kako bi se očuvao njegov nutritivni sadržaj.

laneno ulje ima protuupalna svojstva
FOTO: Shutterstock

Ulje avokada

Još jedan izvor mononezasićenih masti, ulje avokada ima visoku točku dimljenja, što ga čini idealnim za kuhanje na višim temperaturama, a njegov neutralni okus čini ga pogodnim za različita jela.

Orahovo ulje

Sa svojim orašastim okusom i sadržajem omega-3 masnih kiselina, orahovo ulje je izvrsno za preljeve za salate i završnu obradu jela, ali se ne smije zagrijavati zbog niske točke dimljenja.

Sezamovo ulje

Poznato po prepoznatljivom okusu, sezamovo ulje je bogato višestruko nezasićenim mastima i pogodno je za kuhanje na visokoj temperaturi, ali treba ga koristiti umjereno zbog jakog okusa.

Ulje sjemenki grožđa

S niskim sadržajem zasićenih masnoća i visokim udjelom vitamina E, ulje sjemenki grožđa prikladno je za sve vrste kuhanja i nudi antioksidativne prednosti.

Suncokretovo ulje

Visoko u nezasićenim mastima, suncokretovo ulje može pomoći u snižavanju razine LDL kolesterola i dobar je izvor vitamina E.

kokosovo ulje ima visok sadržaj zasićenih masti
FOTO: Shutterstock

Ulja čiju biste upotrebu trebali ograničiti

S druge strane, postoje ulja koja treba ograničiti ili izbjegavati.

Kokosovo ulje

Iako ima svoje prednosti, kokosovo ulje ima visok sadržaj zasićenih masti, koje mogu povisiti razinu LDL kolesterola, pa ga treba koristiti umjereno.

Djelomično hidrogenirana ulja

Ove umjetne transmasti, koje se nalaze u prerađenoj hrani, treba izbjegavati zbog njihovih štetnih učinaka na zdravlje.

Palmino ulje

Iako sadrži manje zasićenih masnoća od maslaca, palmino ulje treba koristiti umjereno zbog njegovog utjecaja na okoliš i mogućih zdravstvenih problema, posebno za osobe s dijabetesom.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Barrie, L. (2024). 11 Best and Worst Oils for Your Health. Everyday Health.
  2. Kubala, J. (2024). Which Cooking Oils Are Best for Your Health? Health.
  3. Sifferlin, A. (2018). The 10 Best and Worst Oils For Your Health. Time.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu