Šest znakova da je vrijeme za piling lica

Pilinzi za lice djeluju tako da uklanjaju gornji sloj kože

Pilinzi za lice djeluju tako da uklanjaju gornji sloj kože, obično kemijskim tretmanom. No, kako znati kada napraviti piling lica, a koliko često je prečesto?

Što je piling za lice?

Piling lica je dubinski piling koji zaglađuje površinu vaše kože. Umjesto korištenja abrazivnih pilinga za uklanjanje mrtvih stanica kože, za piling lica obično se koristi kemikalije za rješavanje specifičnih problema s kožom.

Općenito, kisela otopina se nanosi na vaše lice i ostavlja nekoliko minuta kako bi se uklonile mrtve stanice kože s gornjeg sloja. Nakon nekoliko dana gornji sloj se ljušti, otkrivajući sjajniju, glatkiju kožu ispod.

Piling za lice nudi učinkovita rješenja za probleme poput hiperpigmentacije ili akni. Može pružiti lagano pomlađivanje ili liječiti ožiljke od akni i pigmentaciju, pomažući kod površinskih nepravilnosti.

U kombinaciji s laserskim tretmanima, pilinzi za lice mogu riješiti:

vrijeme za piling
FOTO: Shutterstock

Kako znati kada je vrijeme za piling?

Evo znakova da bi vam piling lica mogao biti koristan.

Tamne mrlje ili promjena boje

Tamne mrlje mogu uključivati:

 • obezbojenje
 • pjege
 • oštećenje od sunca
 • hiperpigmentacije.

Dok staračke pjege mogu s vremenom izblijediti, piling lica može ubrzati taj proces. Kemijski pilinzi mogu pomoći u uklanjanju ili poboljšanju pigmentacije, ujednačavanju tona kože.

Koža bez sjaja ili suha koža

Ako je vaš ten bez sjaja unatoč korištenju seruma za blistavost, uklanjanje naslaga mrtvih stanica kože moglo bi vam pomoći.

Piling će obnoviti površinu kože, uklanjajući višak mrtvih stanica kože i prljavštinu koju možda teže ukloniti u svakodnevnoj rutini njege kože. To može smanjiti zagušenje i pomladiti kožu.

Masna koža sklona aknama

Za masnu kožu sklonu aknama piling za kožu možda neće biti dovoljan.

Piling za masnu kožu nadilazi obične pilinge, sredstva za čišćenje ili tonike na bazi kiseline u uklanjanju viška sebuma i stanica kože koje blokiraju pore. Pilinzi pomažu u smanjenju začepljenosti, omogućujući dublje prodiranje tretmana protiv akni.

Trajni ožiljci od akni

Kemijski pilinzi mogu biti učinkovitiji od pilinga i sredstava za čišćenje za smanjenje ožiljaka od akni jer stimuliraju proizvodnju kolagena, koji pomaže u popunjavanju ožiljaka.

Gubitak elastičnosti kože

Fine linije i bore nastaju kada koža proizvodi manje kolagena, strukturalnog proteina,

Piling je jedan od najučinkovitijih načina za poticanje proizvodnje kolagena, poboljšanje tonusa, čvrstoće i elastičnosti kože.

Proširene pore

Dok se pilinzi često koriste za liječenje akni i pigmentacije, od pomoći mogu biti i kod manjih pora. Srednji ili duboki kemijski pilinzi potiču rast kolagena i regeneraciju tkiva, što može pomoći u sužavanju pora.

Postoje tri razine pilinga
FOTO: Shutterstock

Različite vrste pilinga za lice

Postoje tri razine pilinga, a intenzitet tretmana određuje količinu pilinga. Svaki piling koristi različite kemijske otopine i razine kiselosti kako bi obnovio površinu kože. Izbor ovisi o vašem tipu kože, stanju i problemima.

Površinski (lagani) pilinzi za lice

Lagani pilinzi koriste alfa hidroksi kiseline (AHA) i beta hidroksi kiseline (BHA).

Oni pomažu:

 • povećati promet stanica
 • poboljšati stopu obnavljanja kože
 • ljuštenju
 • smanjiti sitne bore
 • smanjiti štetu od sunca
 • smanjiti suhu kožu.

Lagani pilinzi izvrsni su za posvjetljivanje kože i zaglađivanje tena.

Srednji pilinzi za lice

Srednji pilinzi, koji koriste trikloroctenu kiselinu (TCA), rješavaju tvrdokornije probleme poput finih linija, bora i ožiljaka od akni.

Ovi pilinzi djeluju dublje u kožu, zahtijevajući više vremena. Učinci nakon tretmana mogu uključivati ljuštenje, crvenilo i svrbež 5 – 14 dana.

Duboki pilinzi

Duboki pilinzi, koji koriste TCA visoke čvrstoće, liječe napredne probleme poput dubokih bora, oštećenja od sunca i ožiljaka. Crvenilo nakon tretmana može trajati mjesecima.

Sigurnosna razmatranja

Kao i kod svakog estetskog tretmana, postoje rizici. I laseri i kemijski pilinzi dizajnirani su za poticanje kožnih reakcija. Tretmani se mogu prilagoditi kako bi se smanjila iritacija, no nuspojave se ipak mogu pojaviti.

Moguće nuspojave uključuju:

 • crvenilo
 • otekline
 • opekline
 • stvaranje ožiljaka
 • hiperpigmentaciju.

Smanjite rizike istraživanjem i odabirom pouzdane marke i dobro obučenog praktičara. Lijekovi i čimbenici načina života također mogu utjecati na liječenje.

Čimbenici načina života uključuju:

Kliničari moraju znati koristite li određene lijekove za akne, poput izotretinoina ili fotosenzibilizirajuće tvari.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
 1. 6 Signs It’s Time for a Face Peel. (2024). Pharmnet.
 2. 6 Signs It’s Time for a Face Peel. (2023). Skincareholic.
 3. Stokes, V. (2022). 6 Signs It’s Time for a Face Peel. Healthline.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu