6 najpopularnijih vrsta sauna – raznolika i učinkovita pomoć za detoksifikaciju organizma

sauna aristos

Sauna već dugo vremena slovi kao najbolji lijek za opuštanje uma i tijela, a jedan je od najučinkovitijih tretmana za detoksikaciju organizma. Naime, njena toplina potiče znojenje i na taj način stimulira izlučivanje štetnih tvari iz organizma.

Vrlo je efikasna u borbi protiv stresa jer umiruje i opušta napetost u organizmu te uravnotežuje hormone. Smanjuje prisutnost hormona stresa čime osigurava ravnotežu svih ostalih hormona i potiče nadbubrežnu žlijezdu na proizvodnju aldosterona koji je zadužen za regulaciju elektrolita.

Sauna pomaže u izgradnji imuniteta jer povećava broj limfocita – bijelih krvnih zrnaca te smanjuje rizik obolijevanja od gripe i prehlade. Istraživanja su pokazala da redoviti odlasci u saunu smanjuju podložnost prehladi i gripi za čak 30%. Dobre su vijesti da sauna također poboljšava izgled kože i pomaže u rješavanju problema suhe kose.

Danas je u ponudi velik broj različitih vrsta sauna, a kako biste znali koju odabrati pročitajte kratak pregled 6 najpopularnijih vrsta sauna s njihovim djelovanjem. Odmah ćete poželjeti rezervirati termin i pronaći svoj wellness centar u Zagrebu.

Turska sauna

Poznata i kao parna kupelj, jedna je od onih s najdužom tradicijom. Njena osnovna karakteristika je velika vlažnost koja se kreće od 50 do 100%. Temperatura u ovoj vrsti saune kreće se od 40 do 60 Celzijevih stupnjeva, a najveće blagodati korištenja ove saune leže u hidrataciji kože i dubokom opuštanju mišića.

aristos sauna
Foto: Aristos

Finska sauna

Odmah poslije turske, finska sauna je jedna od najpopularnijih. Za razliku od turske, ona nije toliko vlažna, a nekada se čak spominje i u kontekstu “suhe saune”. Vlažnost koja u finskoj sauni iznosi niskih 10 do 15% dobiva se polijevanjem vrućeg kamena hladnom vodom. Temperature se kreću od 70 do 100 Celzijevih stupnjeva, a odlične su za znojenje i izbacivanje toksina iz organizma.

Bio sauna

Ovu blažu verziju finske saune karakterizira vlažnost zraka koja se kreće oko 55% te temperature od 50 do 60 Celzijevih stupnjeva. To je rezultat činjenice da je omogućeno puštanje pare unutar saune prema vlastitim željama. Para se miješa s eteričnim uljima i iznimno je dobra za opuštanje i oslobađanje od stresa.

Infracrvena sauna

Također vrlo slična finskoj sauni, ova vrste specifična je zbog svoje temperature koja se prenosi tako da se unutarnji organi i njihovi sustavi zagrijavaju putem infracrvenog zračenja. U ovoj sauni uopće nema korištenja pare.

Infracrvene zrake prodiru do 5 centimetara ispod kože, a njihove se temperatura kreće od 60 do 230 stupnjeva. Iznimno je moćna u regeneraciji kože – liječenju bolesti kože, smanjivanju ožiljaka te brisanju znakova starenja.

Solna sauna

Ova posebna vrsta saune specifična je zbog povećane koncentracije soli koja blagotvorno utječe na dišne puteve. Temperatura u solnoj sauni je oko 40 do 50 Celzijevih stupnjeva, a vlaga je oko 80 %.

Japanska sauna

Jedna od novijih vrsta sauna, nastala početkom 20. stoljeća. Temelj ove saune nije para već voda, svrha joj je isključivo terapeutska i rehabilitacijska, a namijenjena je opuštanju uma i tijela.

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: Vrste saune, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

6 najpopularnijih vrsta sauna – raznolika i učinkovita pomoć za detoksifikaciju organizma

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.