6 razloga zašto je zdravo posjećivati wellness

Imamo toliko puno stvari za obaviti, a tako malo vremena. Posao, obaveze i stres nam teško dopuštaju da se opustimo i stvorimo vrijeme samo za sebe. Samim time narušavamo zdravlje i gubimo pojam o tome što je zapravo relaksacija. Stres odavno ima etiketu “bolesti modernog doba”, a otkako smo zakoračili u novo tisućljeće, čovječanstvo sve više shvaća da je za dobro zdravlje potrebno imati sve životne sastavnice u ravnoteži.

Wellness predstavlja psihičku i fizičku ravnotežu i jedan veliki odmor od ludog naleta svakodnevnog života. To je vrijeme za povezivanje s unutarnjom tišinom i mirom u sebi, a osim toga wellness ima brojne pogodne zdravstvene učinke.

Sauna opušta mišiće i smanjuje bolove u mišićima i zglobovima

Pod visokom temperaturom, tijelo oslobađa endorfine. Endorfini mogu imati blagi, ugodan efekt i sposobnost kako bi se smanjila bol od artritisa ili čak fizička bol nakon dobro odrađenog treninga. Također, kako raste temperatura u sauni, isto tako raste i tjelesna temperatura. To uzrokuje proširenje krvnih žila, čime se povećava cirkulacija krvi. Povećani protok krvi pak ubrzava prirodni proces ozdravljenja i iscjeljenja manjih modrica i posjekotina.

Wellness oslobađa stres

Korisnici wellnessa najčešće navode smanjenje stresa kao broj jedan razlog korištenja. Medicinske studije često određuju da stres u svakodnevnom životu može negativno utjecati na naše zdravlje. Naime, velika većina bolesti (odnosno bolesti srca) je barem djelomično povezana sa stresom. Visoke temperature u sauni i vruća voda u jaccuziju oslobađaju stres i opuštaju vaše tijelo. Toplo, tiho i mirno mjesto bez ikakvih distrakcija iz vanjskog svijeta.

Sauna oslobađa i izbacuje toksine

Dubinsko znojenje ima višestruke dokazane zdravstvene prednosti. Prednosti izvedene iz dubinskog znojenja možete ostvariti putem sauna. Zbog vrućine, tjelesna temperatura počinje rasti, krvne žile se šire, povećava se protok krvi. Kako se toplina iz krvi širi prema površini, tijelo šalje signale milijunima žlijezda znojnica. Kako znojnica postaje stimulirana, počinje proizvoditi svoj znoj.

Proizvodnja znoja prvenstveno služi da ohladi tijelo, a sastoji se od 99% vode. Međutim, duboko znojenje u sauni može pomoći u smanjenju razine olova, bakra, cinka, nikla, žive i drugih kemikalija. Postoji velik broj knjiga liječnika i medicinskih razloga zašto je redovita detoksikacija tijela velika prednost, a sauna je jedan od najefikasnijih načina.

Wellness

Čišćenje kože

Toplina je jedan od najstarijih kozmetičkih i zdravstvenih strategija u čišćenju kože. Kada tijelo počne proizvoditi znoj preko dubinskog znojenja, koža se zatim čisti i regenerira mrtve stanice kože. Znojenje ispire bakterije iz epidermalnog sloja i znojnih kanala.

Čišćenje pora je pokazalo da poboljšava cirkulaciju kapilara dajući koži mekši izgled. Kontinuirano ispiranje otpadnih tvari tijela kroz pojedinačne stanice vraća vitalnost, tonus i zdravi sjaj koži. Sauna sigurno nije lijek za akne, ali u velikoj mjeri pomažu jer se koža čisti iznutra prema van umjesto samog čišćenja samo gornjeg dijela kože.

Sagorijevanje kalorija

Jacuzzi i saune su definitivno jedni od alata za spaljivanje dodatnih kalorija. Proces znojenja zahtjeva značajnu količinu energije, a ta se energija dobiva iz pretvorbe masti i ugljikohidrata u tjelesnom procesu koji izgara kalorije. Tijelo troši kalorije zbog ubrzane aktivnosti srca, a povećana aktivnost srca zahtjeva više kisika te tijelo počinje pretvarati sve više kalorija u iskoristivu energiju.

Dublji san

Istraživanja su pokazala kako wellness može rezultirati dubljim i opuštenijim snom. Osim oslobađanja endorfina i temperatura tijela koja se povisi, opada pred spavanje. Ovaj spor, opuštajući pad i endorfini su ključ u olakšavanju sna.

Nakon ovih razloga možemo vidjeti koliko nam je potrebno jedno wellness iskustvo za ljepši i produktivniji život. Osim opuštanja i bezbrižnosti, tijelo se oporavlja i regenerira.

Članak uređen:

Saznajte više o stresu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

6 razloga zašto je zdravo posjećivati wellness

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.