6 razloga zašto je zdravo posjećivati wellness

6 razloga zašto je zdravo posjećivati wellness

Imamo toliko puno stvari za obaviti, a tako malo vremena. Posao, obaveze i stres nam teško dopuštaju da se opustimo i stvorimo vrijeme samo za sebe. Samim time narušavamo zdravlje i gubimo pojam o tome što je zapravo relaksacija. Stres odavno ima etiketu “bolesti modernog doba”, a otkako smo zakoračili u novo tisućljeće, čovječanstvo sve više shvaća da je za dobro zdravlje potrebno imati sve životne sastavnice u ravnoteži.

Wellness predstavlja psihičku i fizičku ravnotežu i jedan veliki odmor od ludog naleta svakodnevnog života. To je vrijeme za povezivanje s unutarnjom tišinom i mirom u sebi, a osim toga wellness ima brojne pogodne zdravstvene učinke.

Sauna opušta mišiće i smanjuje bolove u mišićima i zglobovima
FOTO: Shutterstock

Sauna opušta mišiće i smanjuje bolove u mišićima i zglobovima

Pod visokom temperaturom, tijelo oslobađa endorfine. Endorfini mogu imati blagi, ugodan efekt i sposobnost kako bi se smanjila bol od artritisa ili čak fizička bol nakon dobro odrađenog treninga.

Također, kako raste temperatura u sauni, isto tako raste i tjelesna temperatura. To uzrokuje proširenje krvnih žila, čime se povećava cirkulacija krvi. Povećani protok krvi pak ubrzava prirodni proces ozdravljenja i iscjeljenja manjih modrica i posjekotina.

Pročitajte članke:

Wellness oslobađa stres
FOTO: Shutterstock

Wellness oslobađa stres

Korisnici wellnessa najčešće navode smanjenje stresa kao broj jedan razlog korištenja. Medicinske studije često određuju da stres u svakodnevnom životu može negativno utjecati na naše zdravlje. Naime, velika većina bolesti (posebno bolesti srca) je barem djelomično povezana sa stresom.

Visoke temperature u sauni i vruća voda u jaccuziju oslobađaju stres i opuštaju vaše tijelo. Toplo, tiho i mirno mjesto bez ikakvih distrakcija iz vanjskog svijeta.

Pročitajte članak “10 najboljih načina za oslobađanje od stresa“.

Sauna oslobađa i izbacuje toksine
FOTO: Shutterstock

Sauna oslobađa i izbacuje toksine

Dubinsko znojenje ima višestruke dokazane zdravstvene prednosti. Prednosti izvedene iz dubinskog znojenja možete ostvariti putem sauna. Zbog vrućine tjelesna temperatura počinje rasti, krvne žile se šire, povećava se protok krvi. Kako se toplina iz krvi širi prema površini, tijelo šalje signale milijunima žlijezda znojnica. Kako znojnica postaje stimulirana, počinje proizvoditi svoj znoj.

Proizvodnja znoja prvenstveno služi da ohladi tijelo, a sastoji se od 99 % vode. Međutim, duboko znojenje u sauni može pomoći u smanjenju razine olova, bakra, cinka, nikla, žive i drugih kemikalija. Postoji velik broj knjiga liječnika i medicinskih razloga koji objašnjavaju zašto je redovita detoksikacija tijela velika prednost, a sauna je jedan od najefikasnijih načina.

Pročitajte članak “Čišćenje organizma od toksina i parazita“.

Čišćenje kože
FOTO: Shutterstock

Čišćenje kože

Toplina je jedan od najstarijih kozmetičkih i zdravstvenih strategija u čišćenju kože. Kada tijelo počne proizvoditi znoj preko dubinskog znojenja, koža se zatim čisti i regenerira mrtve stanice kože. Znojenje ispire bakterije iz epidermalnog sloja i znojnih kanala.

Čišćenje pora je pokazalo da poboljšava cirkulaciju kapilara dajući koži mekši izgled. Kontinuirano ispiranje otpadnih tvari tijela kroz pojedinačne stanice vraća vitalnost, tonus i zdravi sjaj koži. Sauna sigurno nije lijek za akne, ali u velikoj mjeri pomaže jer se koža čisti iznutra prema van, a ne samo gornji dio kože.

Pročitajte članak “Kako se riješiti mitesera prirodnim putem?“.

Sagorijevanje kalorija
FOTO: Shutterstock

Sagorijevanje kalorija

Jacuzzi i saune su definitivno neki od alata za spaljivanje dodatnih kalorija. Proces znojenja zahtjeva značajnu količinu energije, a ta se energija dobiva iz pretvorbe masti i ugljikohidrata u tjelesnom procesu koji izgara kalorije. Tijelo troši kalorije zbog ubrzane aktivnosti srca, a povećana aktivnost srca zahtjeva više kisika te tijelo počinje pretvarati sve više kalorija u iskoristivu energiju.

Pročitajte članak “Saunom do zdravlja i ljepote“.

Dublji san
FOTO: Shutterstock

Dublji san

Istraživanja su pokazala kako wellness može rezultirati dubljim i opuštenijim snom. Osim oslobađanja endorfina, i temperatura tijela koja se povisi, opada pred spavanje. Ovaj spor, opuštajući pad i endorfini su ključ u olakšavanju sna.

Na temelju ovih razloga možemo vidjeti koliko nam je potrebno jedno wellness iskustvo za ljepši i produktivniji život. Osim opuštanja i bezbrižnosti, tijelo se oporavlja i regenerira.

Pročitajte članak “Najbolji čajevi za dobar i čvrst san“.

Članak objavljen:

Saznajte više o stresu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu