Saunom do zdravlja i ljepote

turska sauna

Sauna je jedna od najstarijih metoda kupanja, koju su koristili Finci, za očuvanje zdravlja i ljepote (i danas, sauna je dnevni ritual u Finskoj). Boravak u “prostoriji od drveta” ima mnoge dobrobiti za zdravlje, posebno za stanovnike hladnijih zemalja i u zimskim mjesecima.

Dr. Ben Douglas, profesor na Sveučilištu u Mississippiju i autor knjige Bez starenja: Živjeti mladi duže kaže da: “znojenje oživljava kožu skoro kao što vježbanje oživljava mišiće“. Tijekom znojenja voda koja juri prema koži: “kupa stanice kože i hrani ih tekućinama bogatim hranjivim tvarima koje popunjavaju prostor među stanicama pa čak i popunjavaju sitne bore” te tvrdi da su minerali i ostali sastojci znoja od velike važnosti za održavanje razine kolagena u koži. Dakle, znojenjem se putem kože izlučuju toksini iz organizma, a koža se čisti i pomlađuje.

Boravak u sauni pomaže i gubitku kilograma (tijekom jednog boravka u sauni može se sagorjeti i do 300 kalorija), a izlučivanje toksina kroz pore kože znojenjem pomaže u tretmanu celulita. Upravo ovaj učinak postiže se umatanjem kože na koju su nanijeti anticelulitni preparati u prozirne plastične folije.

Tijekom znojenja pore kože se šire i preparat može prodrijeti duboko u kožu i djelovati učinkovitije, a koža se ovim putem čisti od toksina (koji se smatraju jednim od faktora koji doprinose pojavi celulita). Danas na tržištu postoje i kozmetički preparati namijenjeni boravku u sauni.

Mir, toplina i tišina u sauni djeluju opuštajuće na um i smanjuju stres. Dodavanje eteričnog ulja od lavande tijekom boravka u sauni ima dodatno opuštajuće djelovanje. Eterična ulja crnogoričnog drveća djeluju blagotvorno na dišne puteve, kao i na opuštanje uma (podsjećaju na boravak među zimzelenim drvećem).

Ako uvrstite saunu kao zdravstveni ritual, vaše tijelo će vam biti zahvalno, a ujedno će vam pomoći da se nosite sa svakodnevnim stresom.

“Život bez saune meni se čini nemogućim.” (Urho Kekkonen, bivši predsjednik Finske)

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Saunom do zdravlja i ljepote

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.