Pozitivni učinci saune na vaše zdravlje

sauna

Tijekom zimskih mjeseci, sauna je odličan izbor za čišćenje organizma i opuštanje. Dvadeset minuta u sauni ubrzat će otkucaje vašeg srca za 70%, a uz to će se proširiti krvne žile i povećati protok krvi kroz tijelo. Na taj način sauna ne služi samo za opuštanje mišića i uma nakon napornog radnog dana ili tjedna, nego ujedno služi kao prevencija za potencijalne bolesti i jačanje imuniteta. Zbog brojnih pozitivnih učinaka saune na zdravlje, preporučuje se odlazak u saunu barem jednom tjedno. Provjerite koje su to točno prednosti saune!

Saunom protiv stresa i za opuštanje

Provođenje vremena u sauni prije svega znači opuštanje i posvećivanje sebi. Sauna se zato povezuje s umanjivanjem stresa i napetosti, a upravo je stres okidač za brojne bolesti. Ako ste u mogućnosti, provedite nekoliko minuta dnevno u sauni kako bi se smanjio nakupljeni stres tijekom dana. Uz to, napetost u mišićima i zglobovima isto se vrlo lako može riješiti tijekom boravka u sauni. Zahvaljujući visokoj toplini u sauni, tijelo otpušta endorfine, hormone koji imaju umirujuć učinak na fizičko i psihičko stanje osobe. Osim toga, visoka temperatura potiče širenje krvnih žila i potiče cirkulaciju zbog čega se osjećamo smirenije i opuštenije.

Da sauna opušta pokazala su i brojna istraživanja. Tako je dokazano da osobe koje imaju problema sa spavanjem, nakon saune lakše i brže utonu u dublji i opušteniji san. Funkcija saune u ovom slučaju slična je kao i kombinacija tople kupke i čaja prije spavanja. Samo još bolje!

kanta-u-sauni

Sauna za čišćenje organizma

Znojenjem izbacujemo iz tijela brojne toksine. Zbog proširenih krvnih žila i snažnije cirkulacije, živčani sustav šalje signale znojnim žlijezdama da proizvode znoj kako bi se regulirala tjelesna temperatura, odnosno kako bi se tijelo ohladilo. Na taj način se izbacuju nakupljene toksične stvari iz organizma koje smo unijeli u sebe, najčešće putem hrane. Pojačanim znojenjem, čisti se krv, a čišćenjem krvi, čisti se i koža. Znojenjem tijela, koža čisti pore epidermalnog sloja, ispiru se bakterije, a ujedno se čisti od mrtvih stanica kože. Nakon saune, koža je mekša, elastičnija i svježijeg izgleda.

Lijepa koža podrazumijeva i borbu protiv celulita. Upravo se zbog visoke temperature, dobre cirkulacije i širenja krvnih žila ubrzava razgradnja celulita. A osobe koje imaju problema s masnom kožom, možda u sauni pronađu rješenje za to, zahvaljujući temperaturi i vlažnosti zraka u sauni koji imaju pozitivno djelovanje na izmjenu tvari u organizmu.

Povećanom temperaturom u sauni, puls se čak udvostručuje! Točnije, sa 60 – 70 otkucaja po minuti puls se diže na 110 – 130 po minuti. Tako se dulji boravak u sauni može usporediti s dužim trčanjem u prirodi. Ubrzani rad srca pomaže sagorijevanju dodatnih kalorija pa je tako sauna jedan od lakših načina gubljenja viška kilograma. Tijekom znojenja tijelo koristi veću količinu energije i to uglavnom energiju dobivenu iz masti, odnosno masnih naslaga.

zena-u-sauni

Saunom protiv bolesti

Redovnim odlaskom u saunu možete prekrižiti gripu i prehladu. Toplina i para u sauni potpomažu u bržoj proizvodnji bijelih krvnih zrnaca, što pomaže u liječenju bolesti. Također, zbog pare se šire dišni putevi i na taj se način čiste. U slučaju da imate začepljene sinuse zbog alergije ili bolesti, sauna je pravi izbor za vas. Sauna pospješuje termoregulaciju organizma, što znači da će ubrzati proces ozdravljenja u slučaju prehlade ili gripe.

Također, sauna pomaže kod prokrvljenosti zglobova i unutarnjih organa pa se preporučuje osobama s bolnim artritisom i ukočenosti. Oporavak mišića ili umanjivanje boli u mišićima isto je jedna od pozitivnih aspekata saune, jer iz njih izvlači mliječne kiseline koje se proizvode u mišićima tijekom fizičkog napora kako bi se osigurala energije za funkcioniranje tijela. U tom slučaju mišić počinje stvarati energiju bez dotoka zraka te tako nastaje mliječna kiselina koja izaziva bolove u mišićima.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu