Finska sauna – dobrobiti saune koje niste znali

finska-sauna-ponasanje

Sauna je najbolja metoda za opuštanje tijela i uma koja datira stoljećima unatrag, a prednjači pred svim drugim metodama detoksikacije tijela. Osim što aktiviraju kožu za izlučivanje štetnih tvari iz organizma, saune odlično umiruju te pomažu dovesti naš organizam u ravnotežu. U nastavku saznajte sve što možda niste znali o finskoj sauni te zašto biste joj trebali dati priliku. 

Ništa ne govori “Finska” više nego Finska sauna po kojoj je ova zemlja postala popularna tek zadnjeg stoljeća, dok se sauna ondje prakticirala više od tisućljeća. Ne samo zbog hladnog vremena, Finci preferiraju saune i zbog njihovog blagotvornog djelovanja na smanjenje stresa i čišćenje organizma od toksina.

Finska sauna pogodna je za sve osobe izuzev malene djece i beba te osoba s ozbiljnim zdravstvenim problemima poput srčanih bolesti ili otvorenih rana na tijelu. Temperatura finske saune iznosi od 70°C do 100°C, dok se vlažnost postiže polijevanjem vode preko vrućeg kamenja.

Tradicionalno, Finci saune smatraju iznimno važnima u donošenju mnogih odluka te kod povezivanja s bliskim osobama u njihovome životu, a komična izreka je da se u Finskoj više važnih odluka donese u sauni nego na sastanku.

Dobrobiti finske saune za tijelo i um

  • Snažno detoksikacijsko djelovanje – sauna potiče znojenje te stimulira kožu na izlučivanje štetnih tvari iz organizma koji se nakupljaju iz hrane, kozmetike i zagađenja u okolišu.
  • Anti-stress djelovanje na um – saune također umiruju osobe koje su svakodnevno izložene stresnom okruženju jer potiču organizam da prvo opusti napetost u tijelu, potakne probavu i zatim se zaliječi.
  • Uravnotežuje hormone – zbog smanjenja hormona stresa (kortizola), finska sauna osigurava ravnotežu svih ostalih hormona te potiče nadbubrežne žlijezde da izlučuju aldosteron koji je zaslužan za regulaciju elektrolita.
  • Pomažu kod bolova u mišićima – saune su posebice preporučljive za osobe koje se profesionalno bave sportom jer opuštaju mišiće i pomažu pri bržem oporavku od ozljeda te istegnuća.
  • Smanjuje obolijevanja od gripe i prehladeistraživanja pokazuju da redoviti odlasci u saunu smanjuju podložnost prehladama i gripama za čak 30%.
  • Poboljšavaju cirkulaciju te izgled kože – zbog poboljšane cirkulacije i koža će izgledati bolje jer će svaka stanica u tijelu dobiti potrebne hranjive tvari i kisik.
finska-sauna

Finska sauna – pravila korištenja

Ponašanje u finskoj sauni nešto se razlikuje u drugim zemljama, no u Finskoj se dan danas slijedi određena pravila. Primjerice, većina Finaca ne pokriva tijelo ručnikom u sauni, iako razumiju ukoliko je strancu neugodno i želi koristiti pokrivalo za tijelo. Na našim područjima je pak mnogima neuobičajeno vidjeti osobu u sauni bez ručnika, a posebice se obraća pozornost da koža ne dolazi u dodir s drvetom već da se koristi ručnik za sjedenje ili ležanje.

Kada pohađate saunu, preporučljivo je unositi veće količine tekućine jer će se tijelo pojačano znojiti, a vi gubiti elektrolite i vodu. U Finskoj možete odabrati između vode, cidera ili piva za najbolji užitak u sauni, dok se na našim područjima većinom poslužuje čaj ili sok.

Pri izlasku iz saune, potrebno je istuširati se, a preporučljivo je koristiti mlaku do hladniju vodu kako biste osvježili i rekuperirali organizam. Hladan tuš također pomaže pojačati cirkulaciju nakon izlaska, dok se za najbolje rezultate preporučuje odlazak u saunu jednom tjedno.

Članak objavljen:

Saznajte više o detoksikaciji organizma u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.40 / 5   5

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: finska sauna, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu