Finska sauna: Sve je popularnija i kod nas! Evo 6 razloga zašto biste je trebali posjetiti, a i koja su pravila korištenja

Finska sauna

Sauna je najbolja metoda za opuštanje tijela i uma koja datira stoljećima unatrag, a prednjači pred svim drugim metodama detoksikacije tijela. Osim što aktivira kožu za izlučivanje štetnih tvari iz organizma, sauna odlično umiruje te pomaže dovesti organizam u ravnotežu. U nastavku saznajte sve što možda niste znali o finskoj sauni te zašto biste joj trebali dati priliku. 

Ništa ne govori “Finska” više nego finska sauna po kojoj je ova zemlja postala popularna tek prošlo stoljeće, dok se ondje prakticira više od tisućljeća. Ne samo zbog hladnog vremena, Finci preferiraju saune i zbog njihovog blagotvornog djelovanja na smanjenje stresa i čišćenje organizma od toksina.

Finska sauna pogodna je za sve osobe izuzev malene djece i beba te osoba s ozbiljnim zdravstvenim problemima poput srčanih bolesti ili otvorenih rana na tijelu.

Temperatura finske saune iznosi 70 – 100 °C, dok se vlažnost postiže polijevanjem vode preko vrućeg kamenja.

Tradicionalno, Finci saune smatraju iznimno važnima u donošenju mnogih odluka te kod povezivanja s bliskim osobama u njihovom životu, a komična izreka je da se u Finskoj više važnih odluka donese u sauni nego na sastanku.

Dobrobiti finske saune za tijelo i um

Niz je dobrobiti koje finska sauna pruža organizmu:

  • snažno detoksikacijsko djelovanje – sauna potiče znojenje te stimulira kožu na izlučivanje štetnih tvari iz organizma koje se nakupljaju iz hrane, kozmetike i zagađenja u okolišu
  • antistresno djelovanje na um – sauna također umiruju osobe koje su svakodnevno izložene stresnom okruženju jer potiče organizam da prvo opusti napetost u tijelu, potakne probavu i zatim se zaliječi
  • uravnotežuje hormone – zbog smanjenja hormona stresa (kortizola), finska sauna osigurava ravnotežu svih ostalih hormona te potiče nadbubrežne žlijezde da izlučuju aldosteron koji je zaslužan za regulaciju elektrolita
  • pomaže kod bolova u mišićima – sauna je posebno preporučljiva osobama koje se profesionalno bave sportom jer opušta mišiće i pomaže pri bržem oporavku od ozljeda te istegnuća
  • smanjuje obolijevanje od gripe i prehladeistraživanja pokazuju da redoviti odlasci u saunu smanjuju podložnost prehladama i gripama za čak 30 %
  • poboljšava cirkulaciju i izgled kože – zbog poboljšane cirkulacije i koža će izgledati bolje jer će svaka stanica u tijelu dobiti potrebne hranjive tvari i kisik.
Finska sauna - pravila korištenja
FOTO: Shutterstock

Finska sauna – pravila korištenja

Ponašanje u finskoj sauni nešto se razlikuje u drugim zemljama, no u Finskoj se dan danas slijede određena pravila. Primjerice, većina Finaca ne pokriva tijelo ručnikom u sauni, iako razumiju ako je strancu neugodno i želi pokriti tijelo. Na našim područjima je pak mnogima neuobičajeno vidjeti osobu u sauni bez ručnika, a posebice se obraća pozornost da koža ne dolazi u dodir s drvom, već da se koristi ručnik za sjedenje ili ležanje.

Kada idete u saunu, preporučljivo je unositi veće količine tekućine jer će se tijelo pojačano znojiti, a vi gubiti elektrolite i vodu. U Finskoj možete odabrati između vode, cidera ili piva za najbolji užitak u sauni, dok se na našim područjima većinom poslužuju čaj ili sok.

Pri izlasku iz saune potrebno je istuširati se, a preporučljivo je koristiti mlaku pa i hladniju vodu kako biste osvježili i rekuperirali organizam. Hladan tuš također pomaže pojačati cirkulaciju nakon izlaska, dok se za najbolje rezultate preporučuje odlazak u saunu jednom tjedno.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.50 / 5   6

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: finska sauna, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu