Turska sauna – sve što trebate znati o turskoj kupelji

turska sauna

Turska sauna ili kupelj uvelike se razlikuje od finske saune, a naziva se još i parna kupelj. Zasniva se na određenim ritualima njege i čišćenja kože koji datiraju daleko u prošlost te ima veoma relaksirajući učinak na um i tijelo. Temperature su također niže nego u finskoj sauni, a para ugodno djeluje na dišni sustav.

U turskoj kupelji relativna vlažnost iznosi 60-100%, a samo iskustvo može se usporediti s inhalacijom koju provodimo kada želimo pročistiti kožu, dišne puteve ili sinuse. Parna kupelj je također odlična za detoksikaciju jer potiče znojenje i otvara pore, što direktno dovodi do izlučivanja loših tvari iz organizma.

Temperature turske saune ne prelaze 45-50°C stupnjeva, stoga su lakše podnošljivije od finskih. Boravak u turskoj kupelji može iznositi od 15 minuta do nekoliko sati, a za potpuni doživljaj preporučuju se prave turske kupelji Istanbula ili ostalih Turskih gradova.

Dobrobiti turske saune

  1. Umirujuće i anti-stress djelovanje – turske kupelji su poznate po svom relaksirajućem efektu na organizam.
  2. Oporavak i opuštanje mišića za sportaše – prvi dio tretmana u turskoj kupelji odličan je za opuštanje mišića, dok je posljednji dio ispiranje hladnom vodom poželjan za oporavak mišića.
  3. Olakšavanje respiratornih problema – zbog visoke vlažnosti u parnoj sauni, ona nalikuje procesu inhalacije. Para uvelike pomaže kod respiratornih poteškoća, a eterična ulja koja se nekada dodaju mogu pridonijeti pročišćavanju dišnih puteva.
  4. Dubinsko čišćenje kože – para ima odlično djelovanje na kožu jer pomaže otvoriti sve pore na tijelu čime se čiste dublji slojevi kože te izbacuju štetne tvari i toksini iz organizma.
  5. Poboljšava cirkulaciju – toplina turske kupelji proširuje krvne žile, poboljšavajući cirkulaciju i pozitivno djelujući na zdravstvene probleme uzrokovane slabom cirkulacijom.
turska sauna

Posebne čari turske kupelji moguće je iskusiti u originalnim kupeljima posebice u turskim gradovima poput Istanbula i svakako se preporučuje ukoliko biste ikada posjetili zemlje u kojima su turske kupelji još uvijek u funkciji. Turska kupelj naziva se još i hammamom, dok u ponudi postoje različite usluge

Prilikom ulaska u hammam, moguće je izabrati između nekoliko usluga: prva opcija jest da se sami pobrinete za čišćenje tijela te ponesete svoj sapun, šampon, ručnik i ostale potrepštine. Druga opcija jest tradicionalna usluga uz koju ćete osjetiti prave čari turske kupelji te će vas osoba istog spola temeljito očistiti, napraviti piling cijelog tijela, oprati kosu i tijelo te na kraju izmasirati. Ostale usluge mogu uključivati aromaterapijsku masažu, masku za lice, refleksologiju i sl. 

Preporučuje se odabir tradicionalne usluge, a potrebno je pripaziti i na pravila odijevanja u turskoj kupelji. Prije ulaska u prostorije kupelji, stvari koje se ponijeli sa sobom odlažu se u garderobu i potrebno je ogrnuti se tradicionalnim pokrivalom sličnom ručniku. Žene ispod odjeće većinom ostaju u donjem rublju, a muškarci nekada ne nose ništa ispod ručnika. 

U turskoj kupelji postoje nekoliko slijedova, a prvi je parenje bez pratnje. Kako bi se koža opustila i pore otvorile, pratnja će vas ostaviti da uživate u samoći 10-20 minuta. Zatim slijedi temeljito pranje tijela i kose, dok se intimnim dijelovima posvećujete sami. Na kraju vas pratnja ispire hladnom vodom što je pogodno za cirkulaciju, a izbor hoćete li ostati uživati još neko vrijeme je na vama.

Običaj u turskoj kupelji je ostati pokriven njihovim ručnikom tijekom cijelog boravka, a prilikom plaćanja usluge te izlaska iz hammama potrebno je ostaviti napojnicu. Većinom u iznosu od 10-20% ukupne cijene. Za žene je preporučljivo da osiguraju čisto i suho donje rublje, kao i potrebnu kozmetiku jer je nemoguće izbjeći vlagu u kupelji. Ukoliko imate osjetljivu kožu, poželjno je ponijeti vlastiti sapun.

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: turska kupelj, turska sauna, Turska kozmetika u Zagrebu, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Turska sauna – sve što trebate znati o turskoj kupelji

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.