Kako čuvamo okoliš? Svatko može napraviti ova 4 mala koraka

Kako čuvamo okoliš

5. lipnja obilježava se Svjetski dan okoliša (eng. World Environment Day) kojim se razvija svijest o važnosti zaštite okoliša te se potiče na djelovanje i brigu za okoliš. Kako čuvamo okoliš važno je iz više razloga, a u nastavku saznajte zašto i kako možete prakticirati brigu za okoliš.

Zašto je očuvanje okoliša bitno?

Svjetskim danom okoliša nastoji se podići svijest o raznim temama, kao što su:

Briga za okoliš, uključujući poduzimanje radnji koje štite Zemlju u različitim aspektima, važna je ne samo za očuvanje prirodnog bogatstva, životinja i njihovih staništa, već i za održanje nas samih.

Iako su najveći zagađivači industrija i tvornice, svatko od nas doprinosi zagađenju svakodnevnim radnjama i odabirima. Zato je važno osvijestiti na koje načine mi sami utječemo na okoliš i na koje načine možemo doprinijeti zaštiti.

Više o zaštiti okoliša, kao i o Svjetskom danu okoliša možete saznati na stranici World Environment Day, a više o načinima na koje zagađujemo okoliš pročitajte u članku “Zagađenje okoliša – kako zagađujemo okoliš i kako smanjiti zagađenje okoliša?“.

Kako čuvamo okoliš?

Svatko od nas može doprinijeti očuvanju okoliša. Čak se i mali koraci računaju jer pojedinačne male radnje u kolektivu mogu učiniti veliku razliku. Postoje brojni načini na koje možete brinuti o okolišu, a važno je u svakodnevnom životu djelovati na način da uzimate Zemlju i druge ljude i životinje u obzir.

očuvanje okoliša
FOTO: Shutterstock

Reduce, reuse and recycle

Filozofija “reduce, reuse and recycle temelji se na načelu da smanjimo kupovinu i upotrebu stvari te samim time i količinu otpada. I za proizvodnju i za procesuiranje otpada potrebna je velika količina energije.

Osim toga, umjesto bacanja stvari možemo prenamijeniti i iskoristiti na drugi način, a kada ni to više nije moguće, recikliramo ih. Primjerice, idealno bi bilo smanjiti kupovinu robe. Ako već imate robu koju ne želite više, iskoristite jue na drugi način (primjerice donirajte je ili prenamijenite za drugu svrhu). Ako je ta roba već u raspadu, reciklirajte je, tj. svrstajte u adekvatni otpad (za tekstil).

Pročitajte članak “Upcycling: Nemojte bacati staru odjeću! Evo kako je možete iskoristiti uz malo truda i kreativnosti, a okolišu učiniti veliku uslugu“.

Na sličan način idealno bi bilo smanjiti količinu kupljene ambalaže, ali ako to nije moguće, prenamijenite je ili reciklirajte! Primjerice, staklenke mogu poslužiti za skladištenje žitarica ili za kućno konzerviranje hrane.

Štedljivo koristite energiju i vodu

Smanjenjem kupovine stvari doprinosite očuvanju energije koja je potrebna za proizvodnju stvari. Osim toga, postoje drugi načini na koje možete očuvati energiju, kao što su:

  • upotreba energetski učinkovitih uređaja i žarulja
  • smanjenje grijanja (uz dobru toplinsku izolaciju)
  • isključivanje svjetla i elektronike kada nisu u upotrebi.

Ako živite u vlastitoj nekretnini, razmislite i o upotrebi solarnih ploča kako biste očuvali energiju, ali i uštedjeli novac.

Osim energije, važno je štedljivo koristiti i vodu, što možete učiniti na različite načine, npr.:

  • zatvaranjem slavine dok perete zube
  • skupljanjem kišnice za vrt
  • uključivanjem perilica za rublje i suđe jedino kada su pune
  • pravovremenim popravcima curenja vode.

Smanjite upotrebu automobila

Transportni sektor jedan je od najvećih proizvođača CO2, a automobili i motorna vozila značajno doprinose zagađenju zraka. Umjesto vožnje automobila odaberite vožnju bicikla, pješačenje ili vožnju javnim prijevozom, a skuplja alternativa uključuje i vožnju električnog automobila.

Pročitajte članak “Ispušni plinovi ostavljaju teške posljedice: Imamo popis najmanje i najviše štetnih vrsta prijevoza za zdravlje i okoliš“.

Ako te opcije nisu moguće, redovito održavajte automobil ili drugo motorno vozilo, kako biste osigurali da vozi učinkovito.

Briga za okoliš
FOTO: Shutterstock

Prilagodite prehranu

Prehrambena industrija također je jedan od najvećih zagađivača okoliša, bilo da se radi o plinovima koji se ispuštaju tijekom proizvodnje, skladištenja i prerade ili transporta namirnica. Prehrana koja doprinosi očuvanju okoliša uključuje, između ostalog:

  • kupovinu lokalnih i sezonskih proizvoda
  • smanjenje bacanja hrane
  • smanjenje kupovine proizvoda životinjskog porijekla.

Svjetski dan okoliša služi kao podsjetnik svima nama na koje načine možemo i moramo djelovati kako bismo zaštitili naš jedini dom.

Ponašajte se s mišlju na druga bića i prirodu te educirajte ljude oko sebe da čine isto.

Pročitajte i ove članke na temu ekologije i zaštite Zemlje:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu