Zašto je važno koristiti ekološke pelene za djecu?

Iako jednostavne i praktične za upotrebu, jednokratne pelene su veliki zagađivač prirode te čine i do 2% ukupnog otpada. 

Još više zabrinjava što jednokratne pelene sadrže sastojke koje štete kako okolišu,  tako i životinjama i ljudima. To su polietileni (oznaka PE), polipropileni (PP), umjetna bojila i mirisi te razni neobnovljivi sastojci na bazi nafte. Također, pri samoj proizvodnji jednokratnih pelena u okoliš se ispušta dioksin (PCDD / PCDF), štetni sastojak koji se povezuje s nastankom raka i predstavlja ozbiljnu prijetnju za razvoj fetusa.

Jesu li jednokratne pelene štetne za djecu?

Većina jednokratnih pelena sadrži klor koji može uzrokovati iritacije i osip na koži. Istraživanja su također pokazala povezanost dugotrajnog izlaganja kloru s razvojem raka, posebno ako se klor apsorbira kroz kožu te ne prolazi filtriranje kroz jetru kao kod konzumiranja klora u hrani ili vodi. Jednokratne pelene sadrže i lateks, umjetne mirise i boje koje mogu izazvati alergijske reakcije.

ekoloske_pelene

Kako prepoznati zdrave i ekološke pelene?

Kako biste bili sigurni da su pelene zdrave za Vaše dijete i proizvedene s pažnjom za okoliš, potražite na pakiranju ekološki certifikat s oznakama kvalitete proizvoda.

Certifikat Nordijskog labuda nalazi se na proizvodima koji su udovoljili najstrožim kriterijima. Kako bi proizvod zaslužio ovaj certifikat, analizira se cijeli proces proizvodnje, od odabira sirovih materijala do zbrinjavanja otpadnih tvari. Kriteriji zahtijevaju i visoku kvalitetu proizvoda, praktičnost i funkcionalnost te dokaze o izostanku supstanci koje mogu imati štetan utjecaj na zdravlje. Standardi postaju redovito sve višima s napretkom tehnologije i znanstvenim dostignućima te se svake tri godine u cijelosti revidiraju zahtjevi certifikata.

Pelene čiji je proces proizvodnje i finalni produkt udovoljio strogim kriterijima Nordijskog labuda nose sljedeći certifikat:

nordijski_labud

Kako biste bili sigurni da će koža Vašeg djeteta biti zaštićena od sastojaka koji mogu uzorkovati iritaciju, osip ili alergije, potražite proizvode koji su dermatološki provjereni te nose sljedeći certifikat:

dermatoloski_testirano

Kako biste se uvjerili da je proces proizvodnje pelena tekao u skladu s najstrožim današnjim kriterijima brige o okolišu, potražite FSC certifikat. To je certifikat Vijeća za nadzor šuma, nezavisnog međunarodnog tijela koje djeluje uz potporu brojnih nevladinih udruga iz cijeloga svijeta kako bi osigurali održiv razvoj i ekološki osviješteno gospodarenje šumama.

fsc_certifikat

FSC certifikacija potvrđuje da je proizvođač tijekom čitavog procesa proizvodnje koristio zdravi i neškodljivi materijal te da je proizvodnja kontrolirana uz najviši mogući oprez prema okolišu. Pri tome se provjerava jesu li korištene kakve kemikalije u proizvodnji, je li potrošnja energije minimalizirana, te jesu li nusprodukti proizvodnje pravilno i ekološki zbrinuti. Certifikat pomaže kupcu da donese odluku o društveno-ekološki odgovornoj kupnji, a odobreni proizvodi nose sljedeću oznaku:

 

 

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu