Ispušni plinovi ostavljaju teške posljedice: Imamo popis najmanje i najviše štetnih vrsta prijevoza za zdravlje i okoliš

utjecaj prijevoza na okoliš i ljudsko zdravlje sve se više dovodi u pitanje

Kako zabrinutost zbog klimatskih promjena i kvalitete zraka nastavlja rasti, utjecaj prijevoza na okoliš i ljudsko zdravlje sve se više dovodi u pitanje. Različiti načini prijevoza uvelike se razlikuju u svojim učincima na okoliš i zdravlje.

Emisije ispušnih plinova mogu imati teške posljedice na zdravlje ljudi
FOTO: Shutterstock

Utjecaj zagađenog zraka na zdravlje i okoliš

Emisije ispušnih plinova, koje uključuju štetne zagađivače poput dušikovih oksida, PM čestica i halapljivih organskih spojeva (VOC), mogu imati teške posljedice na zdravlje ljudi. Udisanje ovih zagađivača može dovesti do respiratornih problema, pogoršati postojeća stanja poput astme i bronhitisa te povećati rizik od raka pluća.

Osim toga, izloženost onečišćenju zraka uzrokovanom vozilima povezana je s kardiovaskularnim problemima, uključujući srčane i moždane udare. Posebno su osjetljivi djeca, starije osobe i osobe s već postojećim zdravstvenim problemima.

Produljena izloženost ovim zagađivačima može dovesti do dugoročnih zdravstvenih komplikacija, naglašavajući hitnu potrebu za čišćim i održivijim načinima prijevoza.

Zagađenje zraka od vozila ima i dalekosežne učinke na okoliš. Jedan od najneposrednijih učinaka je pogoršanje kvalitete zraka, što šteti ekosustavima i životinjskom svijetu. Visoke razine dušikovih oksida i halapljivih organskih spojeva (VOC) doprinose stvaranju prizemnog ozona i smoga, što može oštetiti vegetaciju, usjeve i šume.

Također, štetne PM čestice mogu se taložiti na tlu i vodenim površinama, što dovodi do neravnoteže hranjivih tvari i ometanja vodenih ekosustava. Osim toga, emisije vozila oslobađaju stakleničke plinove poput ugljičnog dioksida i metana, pridonoseći globalnom zatopljenju i klimatskim promjenama. To dovodi do promjena u vremenskim uvjetima, porasta razine mora i poremećaja u prirodnim staništima, što u konačnici utječe na biološku raznolikost i ukupnu stabilnost ekosustava našeg planeta.

U nastavku otkrivamo najmanje štetne i najštetnije vrste prijevoza za ljudsko zdravlje i okoliš.

Uz električna vozila, bicikli i hodanje nedvojbeno su najzeleniji oblici prijevoza
FOTO: Shutterstock

Najmanje štetna vrsta prijevoza – električni i aktivni prijevoz

Električna vozila stekla su popularnost zbog značajno niže emisije ugljika u usporedbi s motorima s unutarnjim izgaranjem. Iako proizvodnja električnih vozila može imati određeni utjecaj na okoliš, njihov dugoročni rad rezultira manjim emisijama stakleničkih plinova. Električna vozila proizvode nulte emisije iz ispušnih cijevi, smanjujući onečišćivače zraka poput dušikovih oksida i PM čestica koji mogu naštetiti zdravlju dišnog sustava.

Pročitajte članak “Električni bicikl: Mijenja način na koji putujemo na posao, vježbamo i istražujemo okolinu! Evo kako se kreću cijene i koji odabrati“.

Uz električna vozila, bicikli i hodanje nedvojbeno su “najzeleniji” oblici prijevoza. Proizvode nulte emisije, ne zahtijevaju fosilna goriva i imaju minimalan utjecaj na prirodne resurse. Aktivan prijevoz ne samo da koristi okolišu, već također promiče ljudsko zdravlje. Redovita vožnja bicikla i hodanje pridonose tjelesnoj kondiciji, smanjujući rizik od kroničnih bolesti poput bolesti srca i pretilosti.

Sustavi javnog prijevoza učinkovitiji su od privatnih vozila, prevoze veći broj putnika po jedinici potrošene energije
FOTO: Shutterstock

Umjereno štetna vrsta prijevoza – javni prijevoz i hibridna vozila

Sustavi javnog prijevoza učinkovitiji su od privatnih vozila, prevoze veći broj putnika po jedinici potrošene energije. Međutim, njihov utjecaj na okoliš može varirati ovisno o čimbenicima kao što su izvor energije i broj putnika. Dok javni prijevoz može smanjiti broj vozila na cesti, što dovodi do nižih razina onečišćenja zraka, gužve ponekad mogu dovesti do širenja zaraznih bolesti.

Hibridna vozila kombiniraju motor s unutarnjim izgaranjem i električni motor, nudeći poboljšanu učinkovitost goriva u usporedbi s tradicionalnim automobilima. Međutim, još uvijek se oslanjaju na benzin i proizvode emisije.

Iako hibridi proizvode manje emisija od konvencionalnih vozila, oni i dalje doprinose onečišćenju zraka. Njihov utjecaj na ljudsko zdravlje manji je od utjecaja vozila s isključivo benzinskim pogonom, ali veći od električnog ili aktivnog prijevoza.

Tradicionalna vozila na benzin i dizel glavni su uzročnici onečišćenja zraka
FOTO: Shutterstock

Najštetnije vrste prijevoza – vozila s motorom s unutarnjim izgaranjem i zračni promet

Tradicionalna vozila na benzin i dizel glavni su uzročnici onečišćenja zraka i emisije stakleničkih plinova. Otpuštaju zagađivače poput ugljičnog monoksida, dušikovih oksida i PM čestica koje imaju negativan učinak na okoliš i zdravlje ljudi. Izloženost emisijama iz takvih vozila povezana je s nizom zdravstvenih problema, uključujući probleme s dišnim sustavom, kardiovaskularne bolesti, pa čak i preranu smrt.

Putovanje zrakoplovom, posebno letovi na dugim relacijama, jedan je od oblika prijevoza s najvećim udjelom ugljika. Oslobađa velike količine stakleničkih plinova na velikim nadmorskim visinama, značajno pridonoseći klimatskim promjenama.

Iako je putovanje zrakoplovom općenito sigurno, izloženost putovanju na velikim visinama i zatvorenim prostorima može dovesti do manjih zdravstvenih rizika za putnike. Međutim, vrijedi napomenuti da je utjecaj emisija iz zrakoplovstva na okoliš daleko veći od ovih zdravstvenih problema.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu