Zabranjeni su od 2010.: Porasla razina plinova koji oštećuju ozon, ima ih i u kućanskim uređajima

Znanstvenici su utvrdili da razine pet klorofluorougljika ili CFC-a koji oštećuju ozon u atmosferi brzo rastu

Znanstvenici su utvrdili da razine pet klorofluorougljika ili CFC-a koji oštećuju ozon u atmosferi brzo rastu, a to su štetne tvari koje su globalno zabranjene od 2010. godine zbog opasnosti koju predstavljaju za okoliš.

U studiji objavljenoj u časopisu Nature Geoscience tim međunarodnih znanstvenika rekao je da treba istražiti izvor emisija jer, ako se ne provjere, predstavljaju prijetnju klimi.

Uglavnom se koriste u klimatizacijskim uređajima, hladnjacima, aparatima za gašenje požara i kao pogonski plinovi aerosola. CFC-i su staklenički plinovi koje stvara čovjek i koji su tisućama puta jači od ugljičnog dioksida.

Njihova sposobnost uništavanja ozonskog omotača koji štiti Zemlju od Sunca bila je otkriće koje je Mariu Molini i Sherwoodu Rowlandu donijelo Nobelovu nagradu za kemiju 1995. godine.

Globalno postupno ukidanje CFC-a između 1987. i 2010., prema Montrealskom protokolu, smatra se trijumfom suradnje u zaštiti okoliša – s izvješćem UN-a u siječnju koje potvrđuje da ozonski omotač zacjeljuje i očekuje se da će se oporaviti do 2060-ih.

Pročitajte članak “Štiti nas od raka kože i mrene: UN objavio koje godine možemo očekivati oporavak ozonskog omotača i što još trebamo učiniti“.

CFC-i se koriste u klimatizacijskim uređajima, hladnjacima, aparatima za gašenje požara i kao pogonski plinovi aerosola
FOTO: Shutterstock

Rupe u propisima

Unatoč zabrani, tri vrste CFC-a i dalje se smiju koristiti kao sirovine za proizvodnju alternativnih tvari kao što su hidrofluorougljikovodici (HFC), a koji su sami po sebi opasni staklenički plinovi čija se uporaba obuzdava.

Tvrtke koje koriste CFC-e trebale bi uništiti sve preostale kemikalije i osigurati da nema curenja, dok CFC kao sirovina ne bi trebao postojati u proizvodima za čiji se razvoj koristi.

Unatoč tome, znanstvenici kažu da kontinuirana uporaba ta tri CFC-a objašnjava zašto su njihove razine emisija porasle u atmosferi.

Tajanstveni izvori

Međutim, još je zbunjujuće podrijetlo dvaju preostalih CFC-a (CFC-13 i CFC-112a), koji nisu potrebni za proizvodnju HFC-a i koji trenutno nemaju poznatu upotrebu.

Koautor izvješća Stefan Reimann, znanstvenik u švicarskim saveznim laboratorijima za znanost i tehnologiju materijala, je rekao:

Zapravo ne znamo odakle dolaze, a to je stvarno pomalo zastrašujuće.
Tajanstveni izvori
FOTO: Shutterstock

Ako se emisije nastave povećavati, riskira se poništavanje dijela napretka postignutog u “liječenju” ozona, a radi se i o daljnjem doprinosu opasnim razinama globalnog zatopljenja.

Reimann je rekao novinarima:

Emisije tih nekoliko plinova na istoj su razini kao emisije svih stakleničkih plinova u Švicarskoj. Budući da sam iz Švicarske, to je nešto što me stvarno zaprepašćuje.

O nalazima izvješća raspravljat će se na sastanku Montrealske konvencije, a od zemalja će se vjerojatno tražiti da istraže izvore emisija CFC-a.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu