Za svaki stupanj niže temperature potroši se 3 – 5 % više energije: Klima na 25 °C, uređaje isključiti iz napajanja, perilice neka rade noću

Za svaki stupanj niže temperature potroši se 3 – 5 % više energije

Vlada je prihvatila smjernice za uštedu energije u Hrvatskoj za razdoblje od početka kolovoza do kraja ožujka iduće godine, kojima se uz ostalo predlaže grijanje prostorija na najviše 21 °C, hlađenje na 25 °C, veća uporaba LED rasvjete i javnog prijevoza, te jeftinije tarife struje.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović rekao je da se smjernice za uštedu energije temelje na paketu dokumenata Europske komisije od 20. srpnja 2022. o uštedama plina. Naime, Europska komisija je 20. srpnja 2022. predstavila plan “Štedi plin za sigurnu zimu”, a koji predviđa smanjenje potrošnje plina za 15 % u razdoblju od 1. kolovoza ove godine do 31. ožujka 2023. godine.

Pročitajte članak “Kako smanjiti režije za plin?“.

Preporučuje se i da se uređaji isključe iz napajanja

Smjernice, istaknuo je, idu prema tome da maksimalna temperatura grijanja, kada počne ogrjevna sezona, bude 21 °C, a kada se govori o smanjenju energije za hlađenje preporučuje se da razlika između vanjske i unutrašnje temperature bude sedam Celzijevih stupnjeva, odnosno sugerira se da temperatura hlađenja ne treba biti niža od 25 °C. Naime, kako je rekao Filipović, za svaki stupanj niže temperature potroši se 3 – 5 % više energije. Ako se temperatura u nekoj prostoriji smanji za samo jedan stupanj, to dovodi do godišnje uštede energije od 5 %, rekao je Filipović.

Preporučuje se i da se uređaji isključe iz napajanja
FOTO: Shutterstock

Vezano uz smjernice za učinkovitu potrošnju energije za rasvjetu sugerira se veće korištenje LED žarulja i racionalno korištenje rasvjete, dok se građanima preporučuje i da kućanske uređaje koriste u razdobljima niže tarife te da uređaje isključe iz napajanja. Smjernice, naveo je ministar, predlažu i veće korištenje javnog prijevoza.

Preporuke, odnosno smjernice, napravila je Uprava za energetiku Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Energetski institut Hrvoje Požar. Smjernice se, rekao je, odnose na promjene u ponašanju u kratkom roku jer 40 % ukupne energije kod nas se troši u zgradama.

Usmjerene su na učinkovitu potrošnju energije kada se govori o grijanju i hlađenju, o rasvjeti, korištenju kućanskih uređaja i o prometu, naglasio je ministar.    

Pročitajte članak “Uštedite struju putem 3 jednostavna koraka“.

Kako bi se osigurala opskrba ako Rusija neće garantirati dostatnu isporuku plina

Što se tiče dugoročnih mjera energetske učinkovitosti, savjetuje se energetska obnova zgrada i kuća, napomenuo je Filipović, dodavši da, kada se pogleda cjelokupna situacija u Europi, vjeruje da će spomenute smjernice biti od koristi.

Pročitajte članak “Obnovljivi izvori energije – koji su, prednosti i nedostaci, u kućanstvu“.

Kako bi se osigurala opskrba ako Rusija neće garantirati dostatnu isporuku plina
FOTO: Shutterstock

Nada se da će i privatni i javni sektor poštovati te smjernice:

Zajednički, zajedno s cijelom Europom, trebamo ići u smjeru kako ostvariti uštede u nadolazećem razdoblju i kako učiniti sve da sudjelujemo i da pomognemo cijeloj Europi u diverzifikaciji opskrbnih pravaca kada govorimo o energentima.    

Europski plan za smanjenje potrošnje plina predviđa da na dobrovoljnoj osnovi svi potrošači, kućanstva, javna uprava, vlasnici javnih zgrada, proizvođači energije i industrija poduzmu mjere za smanjenje potrošnje kako bi se osigurala opskrba u uvjetima u kojima Rusija neće garantirati dostatnu isporuku plina za europsko tržište.

Kao odgovor na poteškoće i poremećaje na globalnom energetskom tržištu uzrokovane ruskom invazijom na Ukrajinu, Europska komisija je predstavila i REPowerEU plan koji također naglasak stavlja na energetsku učinkovitost, proizvodnju čiste energije i diversifikaciju opskrbe energijom.

Pročitajte i članak “Kako uštedjeti vodu? – 30 savjeta“.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu