Šokantni podaci o zraku koji udišemo: Ograničenje izloženosti ovoj čestici premašeno je više od 70 % dana

Gotovo čitava svjetska populacija udiše onečišćen zrak

Gotovo čitava svjetska populacija udiše onečišćen zrak, a samo 0,001 % stanovništva živi u područjima u kojima razina finih lebdećih čestica ne prelazi dugoročnu godišnju granicu stanja kvalitete zraka, pokazalo je novo australsko istraživanje.

U prosjeku je u svijetu svakodnevno ograničenje izloženosti stanovništva koncentraciji lebdećih čestica PM2.5 iz okoliša, kakvu preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), bilo premašeno tijekom više od 70 % dana u 2019. godini, prema podacima objavljenim u časopisu The Lancet Planetary Health.

Lebdeće čestice PM2.5
FOTO: Shutterstock

Evo gdje su zabilježene najviše i najniže vrijednosti

Lebdeće čestice PM2.5 su fine čestice promjera manjeg od 2,5 μm, što je jedinica duljine jednaka jednoj tisućinki milimetra.

WHO je 2021. smanjio preporučeno srednje godišnje ograničenje izloženosti koncentraciji PM2.5 s 10 na pet mikrograma (tisućinki grama) po kubnom metru zraka.

Grupa istraživača, koju je vodio Yuming Guo sa Sveučilišta Monash u Melbourneu, u sklopu studije je utvrdila onečišćenje lebdećim česticama na temelju izmjerenih vrijednosti i računalnih modela za razdoblje od 2000. do 2019. godine.

Prema njihovim nalazima globalni godišnji prosjek PM2.5 iznosio je 32,8 μg po kubnom metru zraka.

Najveća vrijednost izmjerena je u istočnoj Aziji i iznosila je 50 μg, a slijede južna Azija s 37,2 i sjeverna Afrika s izmjerenih 30,1 μg.

Razine PM2.5 bile su najniže u Australiji i na Novom Zelandu (8,5), u ostatku Oceanije (12,6) i u Južnoj Americi (15,6).

Pročitajte članak “Crveno nebo: Prizor koji oduševljava zapravo je opasan za zdravlje! Za sve je kriv PM2.5, evo o čemu je riječ“.

Onečišćen zrak uzrokuje preranu smrt
FOTO: Shutterstock

Onečišćen zrak uzrokuje preranu smrt

Maksimalna dnevna vrijednost od 15 μg po kubnom metru zraka, koju preporučuje WHO, bila je prekoračena tijekom više od 70 % dana godišnje u svijetu te u više od 90 % dana u godini u području istočne i južne Azije.

Razine lebdećih čestica smanjile su se samo u Europi i u nekim područjima Sjeverne Amerike i Afrike, ustanovili su istraživači.

U 2019. godini dnevno ograničenje onečišćenja zraka u Europi bilo je prekoračeno tijekom 25 % dana, a već u 2000. u čak 60 % dana.

Prema podacima WHO-a svake godine od posljedica onečišćenog zraka u svijetu prerano umre oko sedam milijuna ljudi.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu