Crveno nebo: Prizor koji oduševljava zapravo je opasan za zdravlje! Za sve je kriv PM2.5, evo o čemu je riječ

Crveno nebo

Nebo nas često oduševljava svojim izgledom pa se tako, osim fotografija zalaska sunca, ponekad mogu pronaći i fotografije crvenog neba. Iako je prizor neba crvene boje očaravajući, zapravo može biti i ozbiljno upozorenje. Naime, crveno nebo može biti uzrokovano većom koncentracijom lebdećih čestica u zraku, koje su ujedno i indikator zagađenosti.

Više o uzrocima povećane količine lebdećih čestica, kao i značenju koje ima za naše zdravlje saznajte u nastavku.

PM2.5
FOTO: Shutterstock

Crveno nebo, onečišćenje zraka i PM2.5

PM ili particulate matter odnosi se na čvrste ili tekuće čestice prisutne u atmosferi. Čestice se mogu sastojati od organskih spojeva, metala i prašine. Količina čestica u zraku upućuje na zagađenost zraka. Što je čestica manja – to je opasnija jer može dospjeti dublje u pluća, koja imaju promjer manji od 2,5 μm.

Kao što smo spomenuli, do pojave crvenog neba dolazi zbog povećane koncentracije lebdećih čestica u zraku. Specifično, najčešće se radi o povećanoj količini čestica PM2.5 – čestica s promjerom manjim od 2,5 μm, što čini ove čestice iznimno opasnima.

PM2.5 javlja se uslijed prirodnih, ali i antropogenih, tj. ljudskih utjecaja. Postoje brojne ljudske radnje koje doprinose zagađenju zraka i povećanim koncentracijama PM2.5, a najčešće se radi o izgaranju goriva u motornim vozilima ili tvorničkim emisijama. Primjerice, prema članku objavljenom 2014. godine u časopisu Atmospheric Chemistry and Physics uzrok povećane koncentracije PM2.5 može biti spaljivanje poljoprivrednog otpada.

Ipak, i “običan” čovjek svojim svakodnevnim djelovanjem utječe na onečišćenje zraka. Upotreba motornih vozila jedan je od glavnih načina kojim doprinosimo zagađenju zraka na svakodnevnoj razini. Zimi se ovaj prizor može češće vidjeti zbog grijanja na drva, što uzrokuje veće količine PM2.5. Osim toga, istraživanjem objavljenim 2019. godine u časopisu ACS Earth and Space Chemistry pokazano je da je zrak gotovo osam puta zagađeniji netom nakon “slavlja” koje uključuje masovno korištenje petardi i vatrometa. 

Crveno nebo upravo je jedan od indikatora povećane razine PM2.5 u zraku. Visoke koncentracije PM2.5 u zraku upućuju na zagađenost zraka i imaju štetne učinke za ljudsko zdravlje, o kojima ćete saznati u nastavku.

Crveno nebo upravo je jedan od indikatora povećane razine PM2.5 u zraku
FOTO: Shutterstock

Kakav utjecaj PM2.5 ima na zdravlje?

Onečišćenje zraka opasno je za osobe koje imaju respiratorne probleme, kao što su astma i kronična opstruktivna bolest pluća. Povećanje razine zagađenosti zraka kod ljudi s respiratornim problemima može izazvati simptome poput otežanog disanja, kašlja i boli u prsima. Osim toga, u rizičnu skupinu spadaju i osobe koje imaju bolesti srca ili krvnih žila te starije osobe i djeca.

Onečišćenje zraka i povećane koncentracije PM2.5 nisu opasne samo za rizične skupine ljudi. Kao što smo već spomenuli, PM2.5 su posebno opasne čestice iz razloga što mogu dospjeti dublje u pluća. Dok se veće čestice poput PM10 mogu iskašljati, PM2.5 se ne može izbaciti iz tijela.

Kratkoročno, povećane koncentracije PM2.5 mogu izazvati iritaciju očiju, nosa i grla te ranije navedene simptome. Istraživanja pokazuju da dugoročna izloženost povećanim razinama PM2.5 može imati i kancerogeni utjecaj te povećati stopu smrtnosti. Dugoročna izloženost većim koncentracijama PM2.5 može doprinijeti:

Onečišćenje zraka opasno je za osobe koje imaju respiratorne probleme
FOTO: Shutterstock

Kako se zaštititi od zagađenog zraka?

Kratkoročno povećane razine onečišćenja u zraku nisu razlog za paniku. Važno je samo izbjegavati gustu maglu. Za osobe koje su pod posebnim rizikom zbog onečišćenja zraka, kao što su osobe s respiratornim problemima, bolestima srca ili krvnih žila preporučuje se filtriranje zraka u domu i izbjegavanje izlaženja vani dok su razine zagađenosti zraka visoke. 

Problem nastaje kada je zagađenje dugotrajno, tj. kada na godišnjoj razini prelazi prihvatljive koncentracije i tada postaje izrazito štetno za zdravlje.

Primjerice, ovakvo dugoročno zagađenje zraka predstavlja velik problem u Kini. Iz tog razloga važno je svakodnevnim radnjama djelovati na način koji ne doprinosi onečišćenju zraka i poticati druge da čine isto. 

To znači da, što je više moguće, smanjite upotrebu motornih vozila i odaberete alternativne načine prijevoza, kao što su pješačenje, bicikliranje, električni romobili ili javni prijevoz. Ako koristite automobil, redovito ga održavajte i pregledavajte. Isto tako, ako vam je potreban automobil, odaberite ekološki prihvatljivije alternative dizelu, kao što su električni automobili.

Umjesto pucanja petardi, koje škode i ljudima i životinjama, a ne samo okolišu, pronađite alternativne načine zabave, kao što su ples, pjevanje i igre. Upotreba solarne energije ekološki je najprihvatljivija opcija, a za smanjenje zagađenja zraka preporučuje se i prestanak pušenja.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Zhang, J. i sur. (2019). Detailed Measurements of Submicron Particles from an Independence Day Fireworks Event in Albany, New York Using HR-ToF-AMS. ACS Earth and Space Chemistry, 3(8): 1451–1459.
  2. Xing, Y. F. i sur. (2016). The impact of PM2.5 on the human respiratory system. Journal of thoracic disease, 8(1): E69.
  3. Tao, J. i sur. (2014). PM 2.5 pollution in a megacity of southwest China: source apportionment and implication. Atmospheric Chemistry and Physics, 14(16): 8679–8699.

Ocijenite članak

4 / 5   4

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu