Prijelaz na električna vozila sve bliži: Eurozastupnici za zabranu novih automobila na fosilna goriva od 2035.

Eurozastupnici za zabranu novih automobila na fosilna goriva od 2035

Zastupnici u Europskom parlamentu su većinom glasova podržali zabranu prodaje novih vozila na benzin i dizel od 2035. godine, kako bi se ubrzao prijelaz Europe na električna vozila.

Glasovanje je u skladu s ključnim planovima Europske unije da do 2030. godine smanji ukupnu emisiju za 55 %, u usporedbi s razinama iz 1990. godine, što je cilj koji zahtijeva brže smanjenje emisija u industriji, energetici i prijevozu.

Do konačnog zakona ima još posla
FOTO: Shutterstock

Do konačnog zakona ima još posla

Zastupnici su podržali prošlogodišnji prijedlog Europske komisije za stopostotno smanjenje emisija ugljičnog dioksida novih automobila do 2035. i od te godine onemogućila bi se prodaja vozila na fosilna goriva u Uniji.

Prijedlozi nekih zastupnika da se cilj smanji na 90 % do 2035. odbijeni su.

Zakon još nije konačan. Glasovanje tek potvrđuje poziciju parlamenta za nadolazeće pregovore s državama članicama oko konačnog zakona.

Namjera je ubrzati prijelaz Europe na električna vozila i ohrabriti proizvođače automobila da više ulažu u elektrifikaciju, što je dodatno potaknuto drugim zakonom koji će od država članica zahtijevati da postave milijune stanica za punjenje električnih vozila.

Jan Huitema, glavni pregovarač parlamenta zadužen za tu politiku, je rekao:

Kupovati i voziti automobile s nultom emisijom postat će jeftinije za potrošače.
Prijelaz na električna vozila sve bliži
FOTO: Shutterstock

Protive se interesne skupine iz automobilske industrije

Proizvođači poput Forda i Volva javno su podržali plan EU-a kojim bi se obustavila prodaja vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem do 2035., a drugi, uključujući i Volkswagen, nastoje prestati prodavati takva vozila u Europi do tog datuma.

No, elektronička pošta koju je Reuters vidio pokazuje da su interesne skupine iz automobilske industrije, uključujući i Njemačko udruženje automobilske industrije VDA, lobirale za odbacivanje cilja do 2035. Te su skupine poručile da takav plan kažnjava alternativna goriva s niskim razinama emisije ugljika i da je prerano za takvo obvezivanje zbog neizvjesnog uvođenja infrastrukture za punjenje.

Glasnogovornik VDA-a je rekao:

Naši stavovi su transparentni. Naša je misija razviti najbolja rješenja sa svima uključenima.

1/4 stakleničkih plinova u Europi zbog prijevoza

Električni automobili i plug-in hibridna vozila činila su 18 % novih osobnih automobila prodanih u Uniji prošle godine, no sveukupna prodaja automobila smanjena je usred nestašice poluvodiča, podaci su Europskog udruženja proizvođača automobila.

Četvrtina stakleničkih plinova u Europi zbog prijevoza
FOTO: Shutterstock

Četvrtina emisija stakleničkih plinova koji su odgovorni za zagrijavanje planeta u Europi potječu od prijevoza, a razina stakleničkih plinova u tom sektoru posljednjih godina je porasla, što otežava napore da se izbjegnu opasne razine klimatskih promjena.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu