Šokantni rezultati novih studija: Ovi zagađivači zraka povećavaju rizik od depresije! Ima li ih u vašoj okolini?

Dugotrajna izloženost onečišćenom zraku povećava rizik od depresije

Dugotrajna izloženost onečišćenom zraku povećava rizik od depresije, pokazuju dvije nove studije objavljene u mreži znanstvenih časopisa JAMA.

Studija objavljena u časopisu JAMA Network Open otkrila je da dugotrajna izloženost povišenim razinama onečišćenja zraka povećava rizik od kasne depresije kod starijih osoba.

Druga studija, objavljena u časopisu JAMA Psychiatry, otkrila je da je dugotrajna izloženost čak i niskim razinama zagađivača zraka povezana s povećanom učestalošću depresije i anksioznosti.

Zagađenje zraka dugo se povezuje s kardiovaskularnim i respiratornim bolestima.

Sve je više dokaza, koje su sada potvrdile i nove studije, da onečišćenje zraka također utječe na mentalno zdravlje.
Sve je više dokaza, koje su sada potvrdile i nove studije, da onečišćenje zraka također utječe na mentalno zdravlje
FOTO: Shutterstock

Za istraživanje učinaka onečišćenja zraka na starije Amerikance znanstvenici s Harvarda i Sveučilišta Emory analizirali su podatke gotovo devet milijuna ljudi koji imaju zdravstveno osiguranje Medicare. Riječ je o američkom zdravstvenom osiguranju za osobe u dobi od 65 godina i starije.

Više od 1,52 milijuna njih imalo je dijagnozu depresije tijekom razdoblja istraživanja od 2005. do 2016. godine, prema navodima Medicarea:

Uočili smo statistički značajne štetne veze između dugotrajne izloženosti povišenim razinama onečišćenja zraka i povećanog rizika od dijagnoze depresije u kasnoj životnoj dobi. Uočeno je da su socijalno-ekonomski ugroženi pojedinci u ovoj studiji izloženi mnogo većem riziku od depresije u kasnoj životnoj dobi. Oni su istodobno izloženi i društvenom stresu i lošim ekološkim uvjetima, uključujući onečišćenje zraka. 

Pročitajte članak “Strašni podaci: Zbog zagađenja zraka prerano umrlo gotovo 240.000 Europljana!“.

Starije osobe podložnije zbog svoje plućne i neuralne osjetljivosti

Za potrebe studije znanstvenici su mapirali razine zagađenja i usporedili ih s adresama pacijenata.

Zagađivači kojima su bili izloženi bili su:

  • sitne čestice poput prašine ili dima
  • dušikov dioksid koji uglavnom proizlazi iz emisija plinova u prometu
  • ozon koji ispuštaju automobili, elektrane i rafinerije.
Dušikov dioksid koji izlazi iz emisija plinova u prometu
FOTO: Shutterstock

Znanstvenici su rekli da bi starije osobe mogle biti posebno podložne depresiji povezanoj sa zagađenjem zbog svoje plućne i neuralne osjetljivosti:

Iako je depresija manje raširena među starijim osobama u usporedbi s mlađom populacijom, može doći do ozbiljnih posljedica, poput kognitivnog oštećenja, popratnih tjelesnih bolesti i smrti.

U drugoj su studiji znastvenici u Britaniji i Kini istraživali povezanost dugotrajne izloženosti višestrukim onečišćivačima zraka i učestalosti depresije i anksioznosti.

Proučavali su skupinu od gotovo 390.000 ljudi, većinom u Britaniji, tijekom 11 godina i otkrili da postoji povećani rizik od depresije i anksioznosti čak i pri razinama onečišćenja ispod britanskih standarda kvalitete zraka.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu