Okoliš nakon koronavirusa – pozitivni utjecaji pandemije na okoliš

koronavirus utjecaj na okoliš

U jeku svih tužnih i zastrašujućih vijesti o koronavirusu, važno je podsjetiti se i osvrnuti na pozitivne stvari koje nam ova pandemija donosi.

Iako je ovo stanje donijelo jako puno ružnih promjena u životima ljudi, donijelo je i mnoge pozitivne promjene. Od toga da provodite više vremena s vašim voljenima, imate vremena za aktivnosti za koje prije niste imali, do toga da se priroda oporavlja od naše zloupotrebe.

U nastavku saznajte kakav utjecaj pandemija koronavirusa ima na okoliš i što možete napraviti kad sve ovo prođe kako biste pomogli prirodi.

Utjecaj pandemije COVID-19 na okoliš

Zaustavljanje i smanjenje gradskog, međugradskog i međudržavnog prijevoza proizvelo je pozitivne učinke za okoliš u brojnim zemljama. Osim toga, zatvaranje tvornica također je doprinijelo smanjenju emisija ugljika.

Ove promjene uzrokovane pandemijom koronavirusa omogućile su oporavak prirode, tj.:

  • smanjenje onečišćenja,
  • čišći i kvalitetniji zrak,
  • čišću vodu,
  • smanjenje emisije ugljika,
  • popravljanje ozonskog omotača,

BBC prenosi da se onečišćenje u New Yorku smanjilo za skoro 50% zahvaljujući mjerama koje su poduzete zbog koronavirusa. Nadalje, na početku godine smanjeno je 25% emisija u Kini, a upotreba ugljena smanjena je za 40% u odnosu na prošlu godinu, što uvelike doprinosi pozitivnom učinku na prirodu i čistoću zraka. Slični učinci već su uočeni i u Španjolskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Zbog smanjenja plovidbe brodom i gondolama po venecijanskom kanalu, voda se u potpunosti očistila, a vratile su se i neke vrste životinja kojih dugo nije bilo. Očekuje se značajno smanjenje emisija i u ostatku Europe jer stupaju sve strože mjere kretanja u zemljama.

briga za okoliš
Foto: Stockphoto Secrets

Što napraviti za prirodu kada pandemija prođe?

Priroda nam je pokazala da se malo po malo može oporaviti ako joj pomognemo. Naravno, poduzete su drastične mjere, ali učinci su se gotovo odmah primijetili. Ove promjene korisne su ne samo za okoliš i životinje, nego za sve nas.

Ipak, učinci na okoliš koji su nastali zahvaljujući koronavirusu nisu dugoročni. To znači da se ne možemo ponašati kao što smo se i prije ponašali prema prirodi – nemarno. Ove korisne učinke trebamo održati, tj. svi mi trebamo napraviti male stvari kako bismo doprinijeli dugoročnijem pozitivnom učinku na prirodu.

Znači li to da treba u potpunosti ukinuti prijevoz, tvorničku proizvodnju, ugostiteljske objekte i ekonomski razvitak? Ne. Kako bi se priroda dugoročno oporavila, a mi imali „normalan“ život kakav poznajemo od prije, možemo napraviti i inzistirati na nekoliko stvari.

Ono što je očigledno iz ove situacije jest da možemo i moramo podržavati i razvijati tzv. održivu ekonomiju, koju stručnjaci zagovaraju već godinama. Ovakva dugoročno održiva ekonomija se razvija imajući na umu trenutne i buduće prirodne resurse, ali na ekološki i socijalno održivi način. Kako biste podržali razvitak ovakve ekonomije, nastojte smanjiti svoj ekološki otisak.

Jedan od načina na koji možete smanjiti ekološki otisak je manje se voziti motornim prijevozom. Motorna prijevozna sredstva uvelike doprinose emisijama ugljika. Umjesto vožnje autom, probajte, ako možete, voziti bicikl ili ići pješice do željenog odredišta. Ako je vaše odredište daleko, javni prijevoz je također ekološki prihvatljiviji od vožnje autom jer istovremeno prevozi više ljudi.

Smanjenje konzumacije mesnih proizvoda također se pokazuje povoljnim za prirodu. Naime, uzgoj životinja u prehrambene svrhe povećava emisiju ugljika, a osim toga, za njihov je uzgoj potrebno više vode i energije nego za uzgoj biljaka.

Neki od ostalih savjeta za smanjenje ekološkog otiska su – smanjite upotrebu energije, plina i vode, smanjite bacanje hrane, smanjite upotrebu plastike i plastičnih vrećica, a ako ju već upotrebljavate, onda reciklirajte takvu ambalažu itd.

Za kraj – odnosite se prema prirodi s brigom i poštovanjem jer vam ona omogućuje život kakav imate.

Više o ekološkoj osviještenosti saznajte ovdje.

Više informacija o koronavirusu potražite ovdje.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu