Globalno zatopljenje uzima maha: Do 2050. vjerojatno će nestati trećina ledenjaka

Do 2050. vjerojatno će nestati trećina ledenjaka

Ledenjaci u Dolomitima u Italiji, Nacionalnom parku Yellowstone u Sjedinjenim Američkim Državama i na planini Kilimandžaro u Tanzaniji vjerojatno će nestati do 2050. godine, objavio je UNESCO.

Trećina svih ledenjaka navedenih kao područja svjetske baštine UNESCO-a do tada će nestati kao rezultat globalnog zatopljenja, navodi se u izvješću koje su objavili UNESCO sa sjedištem u Parizu i Svjetska unija za zaštitu prirode (IUCN).

Ti ledenjaci već gube 58 milijardi tona leda svake godine. Prema UNESCO-u, postoji oko 18.600 ledenjaka raspoređenih na 50 različitih mjesta svjetske baštine diljem svijeta. Zajedno, ti ledenjaci pokrivaju otprilike 66.000 četvornih kilometara i čine oko 10 % svjetske površine ledenjaka.

Ledenjaci se od 2000. brže tope zbog veće emisije CO2
FOTO: Shutterstock

Samo radikalne mjere mogu pomoći

Ledenjaci se od 2000. brže tope zbog veće emisije CO2. Dvije trećine preostalih ledenjaka na područjima svjetske baštine još bi se moglo spasiti ako se naporima u borbi protiv globalnog zatopljenja ograniči porast temperatura na manje od 1,5 °C u odnosu na predindustrijsko doba.

Stručnjaci, međutim, tvrde da bi samo radikalne mjere i veliki globalni politički angažman mogli zadržati rastuće temperature ispod porasta od 1,5 °C.

Glavna direktorica UNESCO-a Audrey Azoulay opisala je izvješće kao “poziv na akciju” svijeta u borbi protiv klimatskih promjena uoči međunarodne konferencije o klimi COP27 u Egiptu:

Samo brzo smanjenje naših razina emisija CO2 može spasiti ledenjake i iznimnu biološku raznolikost koja o njima ovisi.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu