Kako korištenje solarne energije djeluje na zdravlje ljudi?

korištenje solarne energije ima dalekosežne implikacije na ljudsko zdravlje

Solarna energija ističe se kao obećavajuća alternativa konvencionalnim izvorima poput fosilnih goriva. Osim dobrobiti za okoliš, korištenje solarne energije ima dalekosežne implikacije na ljudsko zdravlje. Kako prelazimo na budućnost solarne energije, razumijevanje njezinog utjecaja na javno zdravlje postaje sve važnije.

Dakle, kako korištenje sunčeve energije utječe na zdravlje ljudi?

Čišći zrak, zdravija pluća

Jedna od najznačajnijih zdravstvenih dobrobiti solarne energije leži u njezinoj sposobnosti smanjenja onečišćenja zraka.

Tradicionalne metode proizvodnje električne energije, kao što su postrojenja na ugljen i plin, ispuštaju štetne zagađivače poput sumpornog dioksida, dušikovih oksida i čestica u atmosferu. Dugotrajna izloženost ovim zagađivačima povezana je s bolestima dišnog sustava, kardiovaskularnim problemima, pa čak i s preranom smrću.

Iskorištavanjem energije sunca proizvodi se električna energija bez emitiranja zagađivača. Kao rezultat toga, široka primjena solarne energije može dovesti do čišćeg zraka i smanjenja respiratornih bolesti.

Sunčeva svjetlost i mentalno blagostanje

Osim svoje uloge u proizvodnji električne energije, sunčeva svjetlost ima izravne implikacije na mentalno zdravlje. Izlaganje prirodnoj sunčevoj svjetlosti potiče proizvodnju serotonina, neurotransmitera povezanog s regulacijom raspoloženja i osjećajem ugode.

Nasuprot tome, nedovoljna izloženost sunčevoj svjetlosti može dovesti do sezonskog afektivnog poremećaja, koji karakteriziraju simptomi poput niske energije, promjena raspoloženja i depresije.

Sustavi solarne energije olakšavaju veći pristup sunčevoj svjetlosti decentralizacijom proizvodnje električne energije. Budući da krovni solarni paneli postaju sve uobičajeniji, pojedinci imaju priliku iskoristiti sunčevu svjetlost za proizvodnju energije i osobnu dobrobit.

Osim toga, prijelaz na solarnu energiju može smanjiti ovisnost o unutarnjoj umjetnoj rasvjeti, dodatno promičući izloženost prirodnoj sunčevoj svjetlosti i podržavajući mentalno zdravlje.

Sustavi solarne energije olakšavaju veći pristup sunčevoj svjetlosti decentralizacijom proizvodnje električne energije
FOTO: Shutterstock

Smanjeni rizik od kontaminacije vode

Tradicionalni izvori energije često se oslanjaju na vodeno-intenzivne procese za hlađenje i proizvodnju energije, što predstavlja rizik za kvalitetu vode i vodene ekosustave.

Primjerice, elektrane na ugljen zahtijevaju ogromne količine vode za hlađenje, što dovodi do toplinskog zagađenja i kontaminacije obližnjih vodenih tijela. Osim toga, vađenje i transport fosilnih goriva može dovesti do izlijevanja nafte i incidenata onečišćenja vode.

Suprotno tome, sustavi solarne energije imaju minimalne potrebe za vodom nakon što se ugrade, čime se smanjuje rizik od onečišćenja vode. Ublažavanjem potražnje za metodama proizvodnje električne energije koje intenziviraju vodu, solarna energija pridonosi očuvanju slatkovodnih resursa i očuvanju vodenih staništa.

Posljedično, zajednice koje se oslanjaju na izvore čiste vode imaju koristi od usvajanja solarne energije u smislu poboljšane kvalitete vode i smanjenih zdravstvenih rizika povezanih s kontaminacijom.

Solarna energija – ključni korak prema zdravijoj budućnosti

Prelazak na solarnu energiju predstavlja ključni korak prema zdravijoj i održivijoj budućnosti. Ublažavanjem onečišćenja zraka, promicanjem izlaganja sunčevoj svjetlosti i smanjenjem rizika od kontaminacije vode solarna energija nudi značajne zdravstvene prednosti za pojedince i zajednice.

Međutim, ostvarenje ovih zdravstvenih dobitaka zahtijeva kontinuirano ulaganje u solarnu infrastrukturu, politike podrške i inicijative za podizanje svijesti javnosti.

Dok prihvaćamo prilike koje nudi solarna energija, bitno je prepoznati njezin višestruki utjecaj na ljudsko zdravlje. Davanjem prioriteta obnovljivim izvorima energije kao što je solarna energija, ne samo da ublažavamo štetne učinke potrošnje fosilnih goriva na zdravlje, već i potičemo okruženja koja promiču dobrobit.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu