Do 2025. upeterostručit će se korištenje solarne energije: Troškovi padaju, a solarne ćelije radit će i noću

Do 2025. upeterostručit će se korištenje solarne energije

Proizvodnja energije pomoću sunčevih zraka koje se odbijaju od površine zemlje, rad noću, pomoć pri uzgoju jagoda – tehnologija solarnih ploča strelovito napreduje, a troškovi za ključne segmente svjetske energetske tranzicije naglo padaju.

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) poručuje da će se korištenje solarne energije ovo desetljeće morati značajno pojačati kako bi se dostigli ciljevi Pariškog sporazuma o klimi, prvenstveno misleći na ograničavanje porasta temperature do 1,5 °C u odnosu na predindustrijsko razdoblje.

Pročitajte članak “Nazire se kršenje Pariškog sporazuma: 1,5 °C je točka u kojoj će klimatski utjecaji postati sve štetniji“.

Dobra je vijest da su troškovi solarnih jedinica pali 85 % između 2010. i 2019. godine, dok su troškovi jedinica za proizvodnju struje pomoću vjetra pali 55 %, doznaje se iz izvješća Međuvladinog panela za klimatske promjene (IPPC).

Gregory Nemet, profesor na Sveučilištu Wisconsin–Madison, rekao je:

Neki tvrde da je to najjeftiniji način ikada na koji ljudi mogu proizvesti velike količine struje.

Stručnjaci se nadaju da će visoke cijene fosilnih goriva i strah za energetsku sigurnost zbog ruske invazije na Ukrajinu ubrzati primjenu obnovljivih izvora energije.

Izveštaj IEA-e pokazuje da snažni rast obnovljivih izvora energije mora biti uparen sa snažnim ulaganjem u električne mreže. Bez dovoljno ulaganja mreže će se pokazati kao slaba karika u transformaciji elektroenergetskog sektora, što će utjecati na pouzdanost i sigurnost opskrbe električnom energijom.

Solarne jedinice mogle bi do sredine stoljeća činiti polovicu svjetske električne mreže
FOTO: Shutterstock

Solarne jedinice mogle bi do sredine stoljeća činiti polovicu svjetske električne mreže

AFP ističe da je američki Senat u nedjelju usvojio vrlo ambiciozni prijedlog zakona o izdvajanju 370 milijardi dolara kako bi se emisije stakleničkih plinova do 2030. smanjile za 40 %.

Stručnjaci sa Sveučilišta Princeton procjenjuju da će se u odnosu na 2020. godinu 2025. upeterostručiti korištenje solarne energije.

Profesor Nemet smatra da bi solarne jedinice mogle do sredine stoljeća činiti polovicu svjetske električne mreže:

Vjerujem da postoji zaista veliki potencijal.

“Fotovoltažni efekt” – postupak u kojem solarne ćelije pretvaraju sunčevu svjetlost u električnu energiju – prvi put je otkrio francuski fizičar Edmond Becquerel 1839. godine. Prvi satelit na solarnu energiju je lansiran 1958. godine.

IPCC ističe da se energetske tehnologije, poput solarnih ploča i baterija, brže nadograđuju i lakše prilagođuju od glomaznijih opcija poput nuklearne energije. 

Danas su gotovo svi paneli koji sjaje na krovovima zgrada i koji se protežu beskrajnim poljima proizvedeni u Kini, koristeći silikonske poluvodiče, no tehnologija se brzo mijenja. Nove solarne ćelije su za petinu učinkovitije, a postoje i novi materijali i hibridne ćelije. To uključuje jeftine, učinkovite tehnologije, poput perovskitnih solarnih ćelija. 

Tehnički, perovskit je vrsta minerala koji je prvi put pronađen u Uralu i nazvan po Levu Perovskom (koji je bio utemeljitelj Ruskog geografskog društva). Perovskitna struktura je svaki spoj koji ima istu strukturu kao perovskitni mineral. Istinski perovskit (mineral) sastoji se od kalcija, titana i kisika u obliku CaTiO3.

Pročitajte članke:

Solarnim panelima može se očuvati i voda
FOTO: Shutterstock

Solarnim panelima može se očuvati i voda

No, na pitanje što kada padne noć znanstvenici sa Stanforda su istaknuli da su ove godine proizveli solarnu ćeliju koja može uzimati energiju po noći, koristeći curenje topline sa Zemlje natrag u svemir.

Proizvodnja energije iz svakog panela postati će sve važnija nakon što se upotreba solarne energije proširi diljem svijeta, potičući zabrinutost glede upotrebe zemljišta i štete ekosustavima.

Rješenje je moguće uz solarne ploče koje koriste obje strane. One bi apsorbirale ne samo energiju direktno od sunčevih zraka, već i energiju svjetlosti koja se reflektira od površine ispod njih.

Indija već 10 godina koristi solarne panele iznad kanala i time ne samo da proizvode energiju, već sprječavaju isparavanje i isušivanje kanala. Kada bi to učinile i američke savezne države sklone sušama, očuvale bi oko 63 milijarde galona vode.

Pročitajte članak “Imamo hidroelektrane, ali to nam ništa ne znači kad je suša: Hrvatska jedna od najranjivijih zemalja po klimatskom riziku“.

Stručnjaci tvrde da će solarna energija biti jedna od energetskih opcija, s različitim tehnologijama koje su primjerene za različita mjesta. Potrošači također imaju svoju ulogu  i trebali bi više energije koristiti tijekom dana. Ron Schoff s Instituta za obnovljivu energiju je naglasio:

Solarnu enegiju ćete moći koristiti za nešto maleno, poput ručnog sata, ali i za goleme elektrane.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu