Pomaže li suho voće stvarno kod zatvora? Evo što kaže nova studija

Suhe šljive, grožđice, suhe smokve i slične vrste suhog voća već su dugo poznate po svojim laksativnim svojstvima

Suhe šljive, grožđice, suhe smokve i slične vrste suhog voća već su dugo poznate po svojim laksativnim svojstvima. Novo istraživanje, predstavljeno na gastroenterološkoj konferenciji, potvrdilo je ovu tvrdnju na zanimljiv način – mjerenjem težine stolice sudionika.

U istraživanju je sudjelovalo 150 odraslih osoba između 18 – 65 godina koji su patili od funkcionalne konstipacije – manje od sedam pražnjenja tjedno, pri čemu su barem četvrtina bile tvrde i male stolice. Sudionici su u prosjeku unosili manje od 15 g vlakana dnevno, dok se preporučuje unos između 22 – 34 g, ovisno o dobi i spolu.

Tri skupine, različiti rezultati

Sudionici su podijeljeni u tri skupine:

  • prva je svakodnevno konzumirala oko 90 g (pola šalice) mješavine suhih šljiva, grožđica i marelica
  • druga je dobivala voćne sokove s jednakim količinama sorbitola i kalorija
  • treća je pila voćni sirup bez vlakana, ali kalorijski jednak.
Nakon četiri tjedna prva skupina imala je prosječno 1,3 spontana pražnjenja više tjedno i povećanje težine stolice za više od 21 g dnevno.

Oni koji su pili sokove također su imali poboljšanja, ali manja – prosječno osam grama manji porast težine stolice u usporedbi sa skupinom koja je jela suho voće, uz više prijavljenog “kruljenja” u trbuhu.

Stručnjaci smatraju da kombinacija vlakana i sorbitola u suhom voću potiče kretanje crijeva na više načina
FOTO: Shutterstock

Zašto su suhe šljive i smokve tako učinkovite?

Stručnjaci smatraju da kombinacija vlakana i sorbitola u suhom voću potiče kretanje crijeva na više načina. Vlakna vežu vodu i povećavaju volumen stolice, dok sorbitol dodatno omekšava stolicu i olakšava njezino izbacivanje.

Također se sumnja da fermentacija ovih sastojaka u crijevima mijenja mikrobiom, što dodatno poboljšava rad probavnog sustava.

Mjera je ključ

Iako su rezultati obećavajući, stručnjaci upozoravaju da prevelike količine suhog voća mogu izazvati nuspojave poput nadutosti, plinova pa čak i proljeva, osobito kod osoba s osjetljivim crijevima poput onih koji imaju sindrom iritabilnog crijeva.

Kako uključiti suho voće u prehranu?

Dr. Simon Steenson, voditelj istraživanja s King’s Collegea u Londonu, za Everyday Health savjetuje da suho voće postupno uvedemo u prehranu:

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu