Možete li smršaviti ako pijete više vode? Evo što pokazuju istraživanja

konzumiranje vode može povećati brzinu metabolizma i potrošnju kalorija

Dugo vremena se vjerovalo da konzumacija vode pomaže u mršavljenju. Prema studiji iz 2019. provedenoj između 2015. i 2016., oko četvrtina sudionika izjavila je da piju dovoljno vode u pokušaju da smršave.

Dok neke studije ukazuju na korelaciju između povećanog unosa vode i gubitka tjelesne težine, dokazi su nedostatni da bi se utvrdila izravna uzročno-posljedična veza. Evo detaljnijeg pogleda na to doprinosi li pijenje vode mršavljenju.

Je li pijenje vode povezano sa sagorijevanjem kalorija?

Pijenje vode povezano je s pojačanom simpatičkom aktivnošću, koja regulira tjelesne funkcije poput otkucaja srca i metabolizma. Posljedično, konzumiranje vode može povećati brzinu metabolizma i potrošnju kalorija.

Studija iz 2023. otkrila je da su osobe koje su pile toplu vodu nakon obroka izgubile više težine i imale niži BMI u usporedbi s kontrolnom skupinom. Međutim, prethodna istraživanja pokazuju da je voda sobne temperature imala zanemariv učinak na sagorijevanje kalorija, dok je ohlađena voda pokazala blagi porast dnevne potrošnje energije.

Unatoč tome, i dalje postoje sumnje u pogledu učinkovitosti same vode u upravljanju pretilošću, što potiče potrebu za daljnjim istraživanjem utjecaja temperaturnih varijacija u tekućinama na sagorijevanje kalorija.

Odabir vode umjesto visokokaloričnih i slatkih pića prirodno smanjuje potrošnju kalorija
FOTO: Shutterstock

Može li pijenje vode prije jela smanjiti apetit i unos kalorija?

Odabir vode umjesto visokokaloričnih i slatkih pića prirodno smanjuje potrošnju kalorija. Neki tvrde da pijenje vode prije jela smanjuje apetit. Ipak, rezultati studija su mješoviti – dok neki ukazuju na smanjenje gladi i unosa kalorija među pojedincima s prosječnom težinom i BMI-jem, ostaje neizvjesno odnosi li se to na osobe s prekomjernom težinom ili pretile osobe.

Dokazano je da odabir vode umjesto kaloričnih pića može pomoći u smanjenju ukupnog unosa kalorija i potaknuti razgradnju masti bez utjecaja na razinu šećera u krvi. Unatoč tome, postoje kontradiktorni dokazi, što naglašava potrebu za daljnjim istraživanjem u ovom području.

Sprječava li konzumiranje veće količine vode debljanje?

Dugoročno gledano, pijenje vode može ublažiti debljanje. Studija iz 2013. pokazuje da dodatna šalica vode dnevno ili zamjena slatkih napitaka vodom mogu umanjiti debljanje tijekom četiri godine.

Međutim, noviji pregled iz 2019. naglašava da, iako je povećani unos vode povezan s gubitkom težine, učinak varira, a najznačajniji rezultati uočeni su kada voda zamjenjuje visokokalorične opcije. To sugerira da sama konzumacija vode ne mora izravno uzrokovati gubitak težine.

Koliko vode treba piti dnevno za mršavljenje?

Preporuke za dnevni unos vode razlikuju se ovisno o individualnim čimbenicima kao što su razina aktivnosti i dob. Dok zdravstveni autoriteti često predlažu konzumaciju osam čaša vode dnevno, studije nisu definitivno povezale tu količinu s gubitkom težine, osobito kod prekomjerne težine ili pretilih adolescenata.

Potrebe za hidratacijom jedinstvene su za svaku osobu, a na njih utječu čimbenici poput fizičkog napora i dobi.

Praćenje znakova dehidracije, kao što su suha koža ili tamni urin, i prilagođavanje unosa vode u skladu s tim je ključno. Opća je smjernica da muškarci i žene trebaju težiti približno tri litre, odnosno 2,2 l vode dnevno. Međutim, individualni zahtjevi mogu varirati, što zahtijeva savjetovanje sa zdravstvenim radnikom.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Saznajte više o zdravom mršavljenju u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu