Skriveni razlog zbog kojeg ne dostižete vašu idealnu težinu

Skriveni razlog zbog kojeg ne dostižete vašu idealnu težinu

“Sve sam pokušala, ali su kilogrami i dalje tu!” je jedna od najčešćih rečenica koje čujem kad pričam sa ženama koje provode vrijeme brojeći kalorije, ograničavaju unos hrane i važu se ponekad i više puta tjedno.

Međutim, jedan od najvažnijih čimbenika koji utječe na dostizanje idealne težine je gotovo uvijek zanemaren u dijetama, planovima prehrane i sličnim “brzinskim rješenjima”, koji ionako ne pružaju dugotrajne rezultate, a rizik su za zdravlje. Odlučujući čimbenik je – stres!

Važno je razumjeti da stres sam po sebi nije dobar ni loš – stres je samo prirodna reakcija na specifične uvjete. Pod specifične uvjete, međutim, spada velik spektar promjena:

  • ozljede i oporavci od ozljeda ili operacija
  • previše tjelovježbe
  • psihički stres uzrokovan promjenama u odnosima, financijskoj situaciji, radnim odnosima, pa čak i uzbuđenjem.

Dakle, stres sam po sebi nije problematičan. Ono što može postati problematično su fizičke i psihičke reakcije na stres.

Stres izaziva promjene u čitavom tijelu i time, naravno, utječe na zdravlje čitavog organizma. Izaziva reakcije u živčanom sustavu, hormonalne promjene, bolesti štitne žlijezde i promjene u težini. Također, može biti odgovoran i za probleme u reproduktivnom sustavu.

Stres utječe na debljanje
FOTO: Shutterstock

Osim toga, stres je dokazano povezan i s usporenom probavom, pa čak i bolestima probavnog sustava, poput funkcionalnih gastrointestinalnih poremećaja, upalnih bolesti crijeva, bolesti peptičkog ulkusa itd.

Istraživanje iz 2000. godine pokazalo je da reakcije na stres mogu utjecati i na osjećaj kroničnog umora, nesanicu te depresiju.

Iako navedene posljedice stresa zvuče kao da je bolje izbjeći stres pod svaku cijenu, stres je zapravo dio ljudskog obrambenog mehanizma – potreban je u ekstremnim situacijama.

Na primjer, da vas proganja tigar, stres bi bio iznimno koristan. Pomogao bi vam time što bi mišići dobivali kisik puno brže, zahvaljujući ubrzanom disanju zbog bježanja, a nadbubrežne žlijezde bi izlučile hormon (kortizol) koji bi povećao sposobnost koncentracije kako biste uspjeli pobjeći.

Dakle, kortizol sam po sebi nije loš, međutim, kad su visoke razine stresa kronične, a time i razine kortizola – kortizol signalizira tijelu da jede više, kako bi imalo dovoljno rezervi za obranu organizma od stresa. Izlučeni kortizol se, dakle, brine za preživljavanje, bez obzira na to što izvor stresa zapravo nije istinska prijetnja životu, već samo psihički stres zbog posla ili odnosa.

Još jedno istraživanje iz 2000. godine pokazalo je da kronični stres pridonosi navedenim zdravstvenim izazovima, a osim toga, pridonosi i debljanju u području trbuha! Što znači da kortizol, koji služi za spašavanje u opasnim situacijama, kod kroničnog stresa negativno utječe na zdravlje.

Pročitajte članak “Stres – simptomi, uzroci i kako ga se riješiti“.

Što učiniti?

Jedino dostupno rješenje jest naučiti kako “isključiti” povišenu reakciju na stres kad nije potrebna. Vaša vještina upravljanja stresom je odlična, kako za vaše zdravlje, tako i za idealnu težinu. U nastavku donosimo nekoliko načina za upravljanje stresom.

Smireno i duboko disanje šalje tijelu signale da je sve u redu i da ste na sigurnom
FOTO: Shutterstock

1. Dišite

Znam, zvuči banalno, ali je zaista učinkovito. Osim toga, disati možete uvijek i svugdje, bez obzira na situaciju. Čim osjetite da vam srce ubrzano kuca i obuzima vas reakcija na stres, idealno bi bilo odvojiti dvije minute i samo duboko disati. Naime, smireno i duboko disanje, suprotno od ubrzanog i kratkog, šalje tijelu signale da je sve u redu i da ste na sigurnom. Time pomaže smanjiti ubrzani ritam srca i krvni pritisak, tj. smanjuje efekte stresa.

Pročitajte članak “Tehnike disanja – vježbe disanja za smirenje i opuštanje“.

2. Meditacija

Meditacija vam može pomoći zaboraviti na popise obveza, sastanke, tjeskobu, rokove. Cilj meditacije nije potpuno isključiti sve misli, već ih samo pustiti, ne okupirati se njima. Dnevna meditacija ima brdo pozitivnih efekata na zdravlje, a ne mora biti komplicirana – meditacija može biti i rad u vrtu, šetnja u šumi, sjedenje na obali dok gledate valove.

Pročitajte članak “Meditacija za početnike: Što znači meditacija za zdravlje i savjeti“.

Pozitivne misli
FOTO: Shutterstock

3. Afirmacije i mantre

U svijetu osobnog razvoja afirmacije i mantre su jako poznati alati. S razlogom jer funkcioniraju. Radi se o tome da podsvijest uvijek sluša, a vjerovali ili ne, podsvijest je odgovorna za najmanje 90 % odluka koje donosite. Stoga je iznimno važno da ste u svakom trenutku svjesni razgovora koji se događa u vašoj glavi.

Ukoliko je razgovor u vašoj glavi negativan, takve ćete situacije doživljavati u životu. Međutim, ako se namjerno fokusirate na pozitivne afirmacije i ponavljate ih što češće možete, s vremenom će one postati dio vas – vaša podsvijest će ih prihvatiti. Tada ćete, umjesto bezbrojnih problema, u svakoj situaciji vidjeti nešto pozitivno.

Za početak, odaberite nekoliko afirmacija koje možete ponavljati ujutro ili navečer, poput:

  • “Voljen/a sam.”
  • “Sretan/a sam.”
  • “Dobrog sam zdravlja.”.

Pročitajte članke:

Pobrinite se da redovito odvojite dovoljno vremena za aktivnosti koje vas usrećuju
FOTO: Shutterstock

4. Uživanje i smijeh

Smijeh je najbolji lijek – ne bez razloga jer, poput dubokog disanja, tijelu šalje signale da ste na sigurnom i da nema razloga za brigu (stres). Osim toga, smijeh odmah poboljšava raspoloženje, vaše i sviju oko vas.

Pobrinite se da redovito odvojite dovoljno vremena za aktivnosti koje vas usrećuju, bilo da je to igranje sa psom, šetnja s prijateljima, čitanje knjige ili uživanje u filmu. Dio slobodnog vremena odvojite za prijatelje i obitelj. Naime, ljudi s jakim socijalnim odnosima žive duže i zdravije.

Pročitajte članke:

5. Zdrav životni stil

U zdravom tijelu zdrav duh! Briga o vašem tijelu izravno utječe na svaki aspekt vašeg života, pa tako i na podnošenje stresa. 

Uživajte u zdravoj, ukusnoj hrani, redovito se krećite i pobrinite se da dovoljno spavate. Kad se s ljubavlju brinete o svojem tijelu, ono će vam uzvratiti s puno energije, snage i zdravlja, kako fizičkog, tako i psihičkog.

Pročitajte članak “Analiza popularnih dijeta: Nutricionistica objašnjava zašto je pravilna prehrana bolji izbor“.

Ljubav i briga o sebi je najvažnije što možete učiniti
FOTO: Shutterstock

Vi ste jedina osoba koja može kontrolirati koliko se brinete o sebi. Vanjski utjecaji koji mogu izazvati stres uvijek će biti tu – i njih ne možete kontrolirati. Stoga, posvetite pažnju samo onome što možete kontrolirati, a to su vaše akcije i reakcije.

Ljubav i briga o sebi je najvažnije što možete učiniti, kako za sebe, tako i za sve koji vas vole. Ne trebate svakodnevno odvajati beskrajne sate za pilinge, maske za kosu i lice, savršenu prehranu, treninge itd. Ponekad imate samo dvije minute. To je sve što vam treba, da zastanete na trenutak i ocijenite situaciju, te odlučite kako reagirati. Tada ste slobodni izabrati mir i sreću – jer sreća i jest samo izbor. A kad se pobrinete za kvalitetu vašeg života, to će utjecati i na vašu težinu.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Saznajte više o zdravom mršavljenju u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o anksioznosti u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o stresu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu