Skriveni razlog zbog kojeg ne dostižete vašu idealnu težinu

Stres

Sve sam pokušala, ali su kilogrami i dalje tu” je jedna od najčešćih rečenica koje čujem kad pričam sa ženama koje provode vrijeme brojeći kalorije, ograničavaju unos hrane i važu se ponekad i više puta tjedno.

Međutim, jedan od najvažnijih čimbenika koji utječe na dostizanje idealne težine je gotovo uvijek zanemaren u dijetama, planovima prehrane i sličnim “brzinskim rješenjima”, koji ionako ne pružaju dugotrajne rezultate, a rizik su za zdravlje. Odlučujući čimbenik je – stres!

Važno je razumjeti da stres sam po sebi nije dobar ni loš – stres je samo prirodna reakcija na specifične uvjete. Pod specifične uvjete, međutim, spada velik spektar promjena:

  • ozljede i oporavci od ozljeda ili operacija,
  • previše tjelovježbe, 
  • psihički stres uzrokovan promjenama u odnosima, financijskoj situaciji, radnim odnosima, pa čak i uzbuđenje.

Dakle, stres sam po sebi nije problematičan; ono što može postati problematično su fizičke i psihičke reakcije na stres.

Stres izaziva promjene u čitavom tijelu i time, naravno, utječe na zdravlje čitavog organizma. Izaziva reakcije u živčanom sustavu, hormonalne promjene, bolesti štitne žlijezde i promjene u težini. Također može biti odgovoran i za probleme u reproduktivnom sustavu.

Osim toga, stres je povezan i s usporenom probavom, pa čak i bolestima probavnog sustava, poput funkcionalnih gastrointestinalnih poremećaja, upalne bolesti crijeva, bolesti peptičkog ulkusa itd. (1)

Reakcije na stres mogu utjecati i na osjećaj kroničnog umora, nesanicu te depresiju. (2)

Iako navedene posljedice stresa zvuče kao da je bolje izbjeći stres pod svaku cijenu, stres je zapravo dio ljudskog obrambenog mehanizma – potreban je u ekstremnim situacijama.

Na primjer, da vas proganja tigar, stres bi bio iznimno koristan. Pomogao bi vam time što bi mišići dobivali kisik puno brže, zahvaljujući ubrzanom disanju zbog bježanja, a nadbubrežne žlijezde bi izlučile hormon (kortizol) koji bi povećali sposobnost koncentracije kako biste uspjeli pobjeći.

Dakle, kortizol sam po sebi nije loš, međutim, kad su visoke razine stresa kronične, a time i razine kortizola – kortizol signalizira tijelu da jede više, kako bi imalo dovoljno rezervi za obranu organizma od stresa. Izlučeni kortizol se, dakle, brine za preživljavanje, bez obzira na to što izvor stresa zapravo nije istinska prijetnja životu, već samo psihički stres zbog posla ili odnosa.

Istraživanja pokazuju da kroničan stres pridonosi navedenim zdravstvenim izazovima, a osim toga, pridonosi i debljanju na području trbuha! (3)
Što znači, kortizol služi za spašavanje u opasnim situacijama, ali kod kroničnog stresa negativno utječe na zdravlje.

Što učiniti?

Jedino dostupno rješenje jest naučiti kako “isključiti” povišenu reakciju na stres kad nije potrebna.

Vaša vještina upravljanja stresom je odlična, kako za vaše zdravlje, tako i za idealnu težinu.

Nekoliko načina za upravljanje stresom su:

1. Dišite

Znam, zvuči banalno, ali je zaista učinkovito. Osim toga, disati možete uvijek i svugdje, bez obzira na situaciju.

Čim osjetite da vam srce ubrzano kuca i reakcija na stres vas obuzima, idealno bi bilo odvojiti dvije minute i samo duboko disati. Naime, smireno i duboko disanje, suprotno od ubrzanog i kratkog, šalje tijelu signale da je sve u redu i da ste na sigurnom. Time pomaže smanjiti ubrzani ritam srca, te smanjiti krvni pritisak – dakle, smanjuje efekte stresa.

Meditacija

Foto: Pixabay

2. Meditacija

Meditacija vam može pomoći zaboraviti na popise obveza, sastanke, tjeskobu, rokove. Cilj meditacije nije potpuno isključiti sve misli, već samo pustiti ih; ne okupirati se njima. Dnevna meditacija ima brdo pozitivnih efekata na zdravlje, a ne mora biti komplicirana – meditacija može biti i rad u vrtu, šetnja u šumi, sjedenje na obali, gledajući valove.

3. Afirmacije i mantre

U svijetu osobnog razvoja, afirmacije i mantre su jako poznati alati, s razlogom – funkcioniraju. Radi se o tome da podsvijest uvijek sluša, a vjerovali ili ne, podsvijest je odgovorna za najmanje 90% odluka koje donosite. Stoga je iznimno važno da ste u svakom trenutku svjesni razgovora koji se događa u vašoj glavi.

Ukoliko je razgovor u vašoj glavi negativan, takve ćete situacije doživljavati u životu. Međutim, ako se namjerno fokusirate na pozitivne afirmacije i ponavljate ih što češće možete, s vremenom će one postati dio vas – vaša podsvijest će ih prihvatiti. Tada ćete umjesto bezbrojnih problema, u svakoj situaciji vidjeti nešto pozitivno.

Za početak, odaberite nekoliko afirmacija koje možete ponavljati ujutro ili navečer, poput:

  • Voljen/a sam.
  • Sretan/a sam.
  • Dobrog sam zdravlja.

4. Uživanje i smijeh

Smijeh je najbolji lijek – ne bez razloga, jer smijeh poput dubokog disanja tijelu šalje signale da ste na sigurnom i da nema razloga za brigu (stres). Osim toga, smijeh odmah poboljšava raspoloženje, vaše i svih oko vas.

Pobrinite se da redovito odvojite dovoljno vremena za aktivnosti koje vas usrećuju; bilo da je to igranje sa psom, šetnja s prijateljima, čitanje knjige ili uživanje u filmu. Dio slobodnog vremena odvojite za prijatelje i obitelj; ljudi s jakim socijalnim odnosima žive duže i zdravije. (4)

5. Zdrav životni stil

U zdravom tijelu – zdrav duh! Briga o vašem tijelu izravno utječe na svaki aspekt vašeg života, pa tako i na podnošenje stresa. 

Uživajte u zdravoj, ukusnoj hrani, redovito se krećite i pobrinite se da dovoljno spavate. Kad se s ljubavlju brinete o svom tijelu, ono će vam uzvratiti s puno energije, snage i zdravlja – kako fizičkog, tako i psihičkog.

Smijeh

Foto: Pixabay

Vi ste jedina osoba koja može kontrolirati koliko se brinete o sebi. Vanjski utjecaji koji mogu izazvati stres će uvijek biti tu – i njih ne možete kontrolirati. Stoga, posvetite pažnju samo onome što možete kontrolirati, a to su vaše akcije i reakcije.

Ljubav i briga o sebi je najvažnije što možete učiniti, kako za sebe, tako i za sve koji vas vole. Ne trebate svakodnevno odvajati beskrajne sate za peelinge, maske za kosu i lice, savršenu prehranu i treninge itd. – ponekad imate samo dvije minute. To je sve što vam treba, da zastanete na trenutak i ocijenite situaciju, te odlučite kako reagirati. Tada ste slobodni izabrati mir i sreću – jer sreća i jest samo izbor. A kad se pobrinete za kvalitetu vašeg života, to će utjecati i na vašu težinu.

Članak uređen:

Saznajte više o zdravom mršavljenju u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o anksioznosti u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o stresu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Skriveni razlog zbog kojeg ne dostižete vašu idealnu težinu

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.