Kako izgraditi pozitivan odnos prema svojem tijelu?

Kako izgraditi pozitivan odnos prema svojem tijelu

Negativnom mišljenju o svojem tijelu i kritikama posebno su sklone žene.

“Nedostaci” na tijelu poput viška kilograma, celulita, strija, problematične kože ili izrazito svijetle ili tamne puti, mogu uzrokovati osjećaj manje vrijednosti kod žena. Čak i ako su iznimno inteligentne, kreativne, imaju uspješnu karijeru, dobro plaćen posao i partnera koji ih voli.

Negativna slika o svojem tijelu dugoročno može biti uzrok:

Potražite stručnu pomoć
FOTO: Shutterstock

Oslobodite se negativnih emocija

Vrlo je važno svjesno i aktivno početi raditi na tome da se osjećate dobro u svojoj koži te da kao dugoročni cilj odredite sebi usvajanje zdravijeg životnog stila. I to dok stvari ne “izmaknu kontroli” (zbog učestalih dijeta narušite si zdravlje ili vas zbog manjka samopouzdanja i intimnosti ostavi partner).

Budući da se negativna slika o tijelu gradi godinama i nosi sa sobom mnoge “teške” emocije poput srama, grižnje savjesti, samokritike te možda čak i mržnje prema svojem tijelu.

Potražite stručnu pomoć. Posavjetujte se s nutricionistom ili zdravstvenim trenerom o načinu prehrane, s fitness trenerom o načinu vježbanja, s dermatologom o načinu njege vaše kože i tretmanima koji dostupni).

Da biste se oslobodili negativnih emocija, potražite pomoć psihologa, psihoterapeuta ili životnog trenera (life coach), koji će vam pomoći da ostavite “emotivnu prtljagu” za sobom, zavolite svoje tijelo te zadržite motivaciju za napredak.

Imajte na umu da ste (vrlo vjerojatno) već sami sve pokušali kako biste se osjećali i izgledali bolje u svojem tijelu: kozmetičke tretmane, razne dijete, restrikcije u prehrani, možda čak i nekoliko vrsta tjelesne aktivnosti ili pak afirmacije itd.

Ako sve navedeno nije pomoglo do sada, onda je uistinu vrijeme da potražite stručnu pomoć!

Oslobodite se negativnih emocija
FOTO: Shutterstock

Budite zahvalni na svojem tijelu

Kao prvi korak, važno je da osvijestite negativne misli i poruke koje govorite samima sebi i ljudima oko vas, poput:

“Ja sam debela, ružna, izgledam bolesno, odvratno … “.

Možda čak i uspoređujete svoje tijelo s nekom životinjom (!):

“Izgledam kao krava!”.

Ove riječi od danas pa do kraja vašeg života nemojte više izgovarati!

Zabilježite sve negativne misli i emocije (poput osjećaja prijezira, gađenja ili mržnje prema svojem tijelu) kako biste ih mogli osvijestiti kada se opet pojave.

Prisjetite se koliko možete biti zahvalni na svojem tijelu.

Zahvaljujući vašem tijelu možete se kretati, plesati, šetati, voziti bicikl, baviti se sportom, jogom, kreativnim radom, pisanjem, kuhanjem, biti intimni s partnerom, a ako ste žena – onda i biti instrument u stvaranju novog života!

Budite zahvalni svojem tijelu
FOTO: Shutterstock

Kratkoročna dijeta neće biti trajno rješenje. Važno je da svjesno i aktivno poradite na usvajanju zdravijeg životnog stila i da zavolite svoje tijelo takvo kakvo jest. U isto vrijeme, uz stručnu pomoć, napravite dugoročni plan aktivnosti kako biste postigli krajnji cilj – zdrav životni stil i uvrštavanje fizičke aktivnosti koja vas čini sretnima u svoju svakodnevnu rutinu.

Dodatne informacije

Više informacija pročitajte u člancima:

Članak objavljen:

Saznajte više o stresu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.43 / 5   7

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu