Kako sebi oprostiti?

greska

Oprostiti sebi za pogrešne odluke i poteze koje smo učinili u prošlosti može biti teže nego oprostiti osobi koja nas je najviše uvrijedila ili nam nanijela bol. Za druge ljude često pronađemo opravdanje, razlog, razumijevanje za njihove greške i postupke, no sebe nerijetko “bičujemo” riječima prijezira i kažnjavamo s emotivnom boli koju si nanosimo mjesecima, pa i godinama.

  • “Kako sam mogao/la biti tako glupa?”
  • “Kako sam mogao/la napraviti takvu pogrešku?”
  • “Gdje mi je bila pamet?”
  • “Ja sam najgori/a …?”
  • Da sam samo učinio/la X, umjesto Y.”

Kako oprostiti sebi greške, prijestupe, loše odluke, propuštene prilike i nastaviti dalje s fokusom na bolju budućnost?

 1. Izjavite da si opraštate

Ukoliko budete nastavljali sebi (i drugima) govoriti kako si ne možete oprostiti, nećete to onda ni učiniti. Napišite svoj dnevnik na list papira ili u tišini recite sami sebi da ste spremni oprostiti i nastaviti dalje.

pisanje dnevnika

2. Prihvatite ono što se dogodilo?

Ne možete vratiti vrijeme u prošlost i promijeniti slijed događaja. To što se dogodilo i što ste učinili, dogodilo se. To što sebe nastavljate mučiti mislima što bi bilo da ste postupili drugačije neće promijeniti ništa.

3. Usvojite životnu lekciju iz svojih pogrešaka

Prihvatite što se dogodilo, koliko god to bolno bilo i iskoristite to iskustvo da naučite važnu lekciju, kako se ne bi ponovilo u budućnosti. Kao što bi mudro rekla Maya Angelou: “Kad znate bolje, radite bolje”.

4. Ukoliko je moguće, ublažite posljedice

Ne možete promijeniti redoslijed događanja, no možete to što se dogodilo prihvatiti i pokušati umanjiti posljedice istog u sadašnjosti, koliko je to moguće. Ukoliko ste nekoga uvrijedili, zamolite za oproštaj i recite koliko se kajete za učinjeno. Ukoliko ste sebe povrijedili na bilo koji način, obećajte si da nećete više. Možda možete svoje iskustvo prenijeti drugim ljudima i spriječiti njih da ne učine istu pogrešku. U tom slučaju, vaša greška može imati dublji smisao. Ukoliko ste donijeli neku pogrešnu odluku, razmislite kako je možete ublažiti i popraviti što se može popraviti. Sve dok budete živjeli u prošlosti, nećete moći barem djelomično ispraviti učinjenu grešku u sadašnjosti i fokusirati se na budućnost.

5. Zatražite pomoć

Nemojte svoju bol držati u sebi. Podijelite je s ljudima kojim možete vjerovati i povjeriti se, pišite dnevnik ili pak blog ili knjigu. Ukoliko osjećate da je bol prevelika i da vas guši, te da nemate želju, volju ili snagu dalje nastaviti, potražite pomoć psihoterapeuta. Nemojte breme svoje boli nositi sami.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4 / 5   5

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: oprostiti sebi, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu