Mono dijeta: Traje tjedan dana! Evo što kaže nutricionistica

Mono dijeta

Još jedna dijeta koja je pokušala ili pokušava pronaći svoje mjesto kod osoba koje često mijenjaju dijete ili vjeruju u jedno jedino moguće rješenje je mono dijeta. Ova vrsta dijete nalaže konzumiranje samo jedne vrste ili skupine hrane, najčešće u trajanju od jednog do sedam dana

Cilj ove dijete je, naravno, gubitak kilograma, ali kroz pojednostavljivanje brojanja kalorija. Drugim riječima, mono dijeta nastoji staviti pod kontrolu unos kalorija jednostavnijim izborom hrane. 

Tako nije potrebno vagati hranu, brojati kalorije svakoj namirnici koju smo dodali u jelo. Nema nekih kompliciranih trikova, smjernica, sve je jednostavno kada se jede samo jedna namirnica. 

Mono dijeta obećava bolju probavu, izbacivanje viška vode iz tijela, gubitak kilograma, više energije i bolje raspoloženje te čišću kožu. Zapravo, potencijalni rezultati mono dijete vrlo su slični onima koje obećavaju i razne detoks dijete i programi

Međutim, zagovornici mono dijete smatraju kako se konzumacijom samo jedne namirnice ne opterećuju probava i organizam, zbog čega tijelo može maksimalno iskoristiti sve nutrijente. Naravno, ove tvrdnje zvuče logično, ali zapravo se iza toga krije veliko neznanje o anatomiji, fiziologiji i biokemiji

Prije nego što s nutricionističkog stajališta razmotrimo ovu prehranu, vidjet ćemo kakva su to iskustva ljudi kojima je mono prehrana bila izbor određeno vrijeme i kako zapravo izgleda jelovnik. 

Mono dijeta – jelovnik 

Prva smjernica mono dijete jest laganiji prelazak, kako bi tijelo izbjeglo šok. Preporučuje se postepeno smanjivati masti, sve dok tijelo nije spremno za mono prehranu. Ujutro natašte preporučuje se voda s limunom, a kada se osjeti glad, preporučuje se jedna voćka po izboru. 

Nakon što ste prešli na mono dijetu, smijete je provoditi maksimalno sedam dana. Ovisno koju skupinu namirnice ste izabrali, to ćete i jesti. Ako ste se odlučili za voće, onda se unutar svakog obroka jede samo jedna vrsta voća. Dakle, tijekom dana potrebno je fokusirati se na samo jednu vrstu hrane

Najviše se preporučuje voće pod argumentom da je voću potrebno samo pola sata da se probavi. Voće jedete dok ne osjetite da ste siti, a to znači da neka osoba u jednom danu može pojesti i 10 banana. 

Još neki argumenti ove dijete za izbor voća jesu što je ono bogato vlaknima pa čisti organizam, ne zahtijeva proizvodnju velikog broja probavnih enzima, niskokalorično je, bogato vodom te vitaminima i mineralima. 

Mono dijeta preporučuje se za one koji nisu spremni za još rigoroznije detoks režime kao što je post na vodi. Ako ne želite jesti cijelo voće, dozvoljeno je u blenderu smiksati odabranu voćku s malo vode, kako bi se dobila konzistencija pudinga. Dodatno, savjetuje se konzumacija sezonskog i organskog voća. 

Mono dijeta - jelovnik
FOTO: Shutterstock

Mono dijeta – iskustva 

Ono što se može pronaći na raznim forumima na kojima se raspravlja o iskustvu u vezi ove dijete jest da neki odabiru ovakav način prehrane tijekom ljetnih vrućina kada im se ne jede ništa drugo nego samo voće koje djeluje osvježavajuće. 

Drugi pak navode osjećaj lakoće, ali i strah od duljeg provođenja ovakve dijete zbog nedostatka znanja te straha od deficita nutrijenata. Oni koji su razmotrili ovu dijetu kao mogućnost da je provode upravo ljeti navode da bi je se mogli pridržavati najviše tjedan dana. 

Mono prehrana – zašto je neodrživa?

Kao što vidimo, nema puno filozofije i kompliciranja oko mono dijete, što i ova dijeta naglašava. Međutim, ova dijeta je upitna na temelju više tvrdnji koje idu prema obaranju argumentacije iste. 

Prije svega, mono dijeta sugerira trajanje od maksimalno tjedan dana. Svaka dijeta koja je iznimno restriktivna, temelji se na izbacivanju velikog broja namirnica i velikom kalorijskom deficitu ogradit će se od mogućih posljedica upravo naglašavajući kako se ne smije dugo provoditi. 

Međutim, dodatni argument za to je što se gotovo nemoguće dugoročno pridržavati ovakve dijete iz psiholoških, socijalnih i fizioloških razloga. Jednostavno, dijeta je neizdrživa na duge staze

Naravno da će, tkogod provodi ovu dijetu tjedan dana, to vidjeti na vagi, ali to je i normalno kada se izbaci većina skupina namirnica koje bismo trebali svakodnevno jesti prema piramidi pravilne prehrane

Kako su se ti kilogrami brzo izgubili, tako će se i brzo vratiti nakon prestanka dijete, što je poznata posljedica naziva jo-jo efekt, koji prati sve takve restriktivne dijete. Nažalost, najčešće osoba ne samo da vrati, već nabaci i dodatne kilograme

Ekstremni kalorijski deficit, nedostatak čitavog spektra nutrijenata, a naročito proteina, rezultirat će usporavanjem metabolizma jer naše tijelo jednostavno ne dobiva dovoljno energije. 

Osim proteina, još jedan važan makronutrijent koji nedostaje su masti. Nedostatak masti posebno se očituje na ženskom zdravlju hormonalnim poremećajima. Nadalje, osoba čija je prehrana prije ove dijete bila siromašna vlaknima zapravo može početi patiti od nadutosti nakon naglog unosa veće količine vlakana, ovisno o vrsti voća koje se jede. 

Argument mono dijete kako je izbor samo jedne namirnice poželjan radi olakšavanja probave i iskorištavanja svih nutrijenata također pada u vodu. Naime, jedan od tri ključna stupa pravilne prehrane jest uravnoteženost. 

To znači da će naš obrok biti uravnotežen tek kad sadrži složene ugljikohidrate, proteine i masti. Drugi važan stup je raznovrsnost, dakle, što više različitih namirnica po vrstama i boji kako bismo tijelu osigurali sve nutrijente. 

Ovo je važno i kako bi tijelo upravo iskoristilo što bolje vitamine i minerale koje unosimo putem hrane. Primjerice, nehemsko željezo puno se bolje apsorbira kada namirnici bogatoj nehemskim željezom dodamo namirnicu bogatu vitaminom C

Nadalje, prednosti koje ova dijeta ističe kao što su više energije, čišća koža i uspostavljanje dobre probave ne proizlaze iz toga što smo sve izbacili iz prehrane, a onda uveli samo voće, i to po jednu vrstu voća. 

Ovi pozitivni simptomi posljedica su onoga u odnosu kako se osoba hranila prije ove dijete.

Ako je prehrana osobe prije mono dijete bila bazirana na velikom unosu šećera, kofeina, slatkiša, pekarskih proizvoda, brze hrane i sl., bez obzira na koju se dijetu odluči, a da sadrži voće i povrće, osjetit će pozitivne aspekte. 
Važno je osvijestiti mitove o hrani i prehrani
FOTO: Shutterstock

Dovoljno je držati se pravilne prehrane!

Da bi osoba imala više energije, čišću kožu i reguliranu probavu, sasvim je dovoljno držati se principa pravilne prehrane. Štoviše, na mono dijeti možemo slikovito reći da je tijelo u euforiji tih prvih nekoliko dana, no s malo većim vremenskim odmakom ubrzo će uslijediti osjećaj umora, iscrpljenosti, a zbog deficita nutrijenata može doći i do ispadanja kose, slabljenja imuniteta i drugih simptoma

Što se tiče brojanja kalorija, puno je lakše voditi se principa pravilne prehrane u blagom kalorijskom deficitu i vagati hranu, nego se svaki dan izgladnjivati. Tko se god odluči za mršavljenje, u početku će možda vagati hranu, no postoje i jednostavniji način koji nisu ekstremni poput toga da jednostavno izbacite 90 % piramide prehrane. 

Mjerenje hrane uz pomoć jušne žlice i šalice ili pak uz pomoć dlana i prstiju vrlo su približnih kalorijskih vrijednosti količina hrane koje se određuju pomoću vage. Tako da kod zdravog mršavljenja nije nužno koristiti vagu. 

Nažalost, ovakve dijete obećaju puno na koje se mnogi uhvate, ali zanemare i listu upozorenja koje ovakve dijete sadrže. Važno je osvijestiti mitove o hrani i prehrani te se educirati kako biste sačuvali zdravlje, ali i postigli trajne i održive rezultate. 

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu