Pohanci: Gljive bukovače pohane na dva načina

Pohane bukovače

Odlična zamjena za meso su gljive, a odlični hrskavi pohanci su upravo od gljiva bukovača. Recept je jednostavan, a kombinacija za pohanje ima mnogo.

Jedna od dražih varijanti kod pohanja raznog povrća mi je kad umjesto krušnih mrvica upotrijebim corn flakes koji dodatno usitnim valjkom za tijesto ili drobljenjem među dlanovima. Sezam, bez obzira je li crni ili bijeli, također spada u moje najčešće odabire, a novitet koji sam prvi put isprobala je pohanje s amarantom.

Amarant
FOTO: Shutterstock

Nutritivno, amarant spada u najbogatije žitarice, a kako je njegovo nutritivno bogatstvo sačuvano u jezgri samog zrna, a ne ovojnici, amarant i nakon kuhanja ostaje pravi mali snagator. Ono što ga također izdvaja od ostalih žitarica je to što obiluje proteinima, magnezijem, željezom, kalcijem, fosforom, bakrom, manganom, vitaminima A, C, K i B6, a ne sadrži gluten. U većini recepata za slana ili slatka jela u kojima se koristi amarant isti je prethodno kuhan, a u slučaju ove kombinacije za pohanje to neće biti potrebno.

Recept donosim u opisnom obliku, a količine ćete lako odrediti sami ovisno o tome koliko bukovača želite pohati.

Sastojci za mokru smjesu:

Njezina tekstura je malo gušća od one za palačinke.

Osim mokre smjese trebat će vam i suha smjesa, a omjeri koje sam koristila su sljedeći.

Sastojci za smjesu amaranta, krušnih mrvica i bijelog sezama:

  1. 3 jušne žlice amaranta
  2. 2 jušne žlice bijelog sezama
  3. 1 jušna žlica krušnih mrvica.

Sastojci za smjesu corn flakesa i crnog sezama:

  • 4 jušne žlice zdrobljenog corn flakesa
  • 2 jušne žlice crnog sezama.
Pohane bukovače
FOTO: Mare

Priprema

  1. Bukovače prethodno odvojite i dobro očistite, a ako ih operete, dobro ih i posušite.
  2. Zagrijte ulje na srednje jaku temperaturu.
  3. Uvaljajte gljive s obje strane najprije u brašno, pa u mokru smjesu i zatim u jednu od miks kombinacija.
  4. Pecite par minuta dok ne primijetite da se stvorila hrskava korica.

Prijedlog za prilog, salatu i umak uz ovako pripremljene bukovače su pečeni mladi krumpir s pikantnim papričicama, salata od mini krastavaca i rajčica te umak od veganske majoneze pomiješane s jogurtom od soje i pestom od rikole.

Dobar tek!

Ako su vam se svidjeli ovi recepti, pogledajte i ostale moje recepte.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.63 / 5   8

Foto: Mare

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu