Proteinske palačinke: Imamo tri recepta koji će vas opskrbiti energijom i spriječiti prejedanje kasnije u danu

Proteinske palačinke

Proteini ili bjelančevine među najvažniji su tvarima u našem organizmu, svakodnevno opskrbljuju naše tijelo energijom za rad, hrane i obnavljaju naše stanice, a glavni su izvor elemenata za izgradnju mišića, krvi, kose, kože, noktiju te unutarnjih organa, uključujući vitalne poput srca i pluća.

Nutricionisti se već dugo slažu kako bi kvalitetan doručak trebao obilovati proteinima i spriječiti prejedanje kasnije u danu.

Zato je dobro u svoj jutarnji obrok uključiti namirnice bogate proteinima, što sada možete učiniti kroz jedan od najomiljenijih obroka – palačinke.

Proteinske palačinke – recepti

U spravljanju proteinskih palačinki možete koristiti svježe namirnice koje su same po sebi bogate proteinima, a profesionalni i rekreativni sportaši često te namirnice zamjenjuju proteinima mliječne sirutke, tzv. whey proteinima.

Palačinke od banana
FOTO: Shutterstock

Palačinke od banana

Banane su jedna od najzdravijih vrsta voća – sadrže puno proteina, vitamina i vlakana. Ovaj zdravi recept za palačinke od banana jako je jednostavan, zahtijeva malo namirnica, a oduševljava okusom.

Sastojci:
Priprema
  1. Bananu dobro izgnječite vilicom, dodajte dva prethodno umućena jaja i začinite prstohvatom cimeta.
  2. Pecite na tavi na malo ulja kao i obične palačinke.

Dobivena smjesa bit će gusta pa će palačinke biti deblje i manje, poput klasičnih američkih palačinki.

Proteinske whey palačinke
FOTO: Shutterstock

Proteinske whey palačinke

Ovaj recept uključuje nutritivno bogate namirnice, a rezultira vrlo ukusnim i zasitnim palačinkama pogodnima i za dijabetičare.

Sastojci:
Priprema
  1. Sastojke izradite mikserom u većoj posudi do jednolične smjese. Dodajte malo po malo vode dok ne dobijete željenu gustoću.
  2. Zatim ih ispecite kao i obične palačinke na malo ulja ili maslaca.

Poslužite tople s nezaslađenim džemom ili svježim voćem.

Proteinske palačinke s posnim sirom
FOTO: Shutterstock

Proteinske palačinke s posnim sirom

Ovaj recept nešto je zahtjevniji namirnicama, ali obiluje proteinima i hranjivim tvarima koje će vas držati sitima gotovo cijeli dan

Sastojci za smjesu:
Sastojci za preljev:
Priprema
  1. Sastojke za smjesu izradite mikserom dok ne dobijete gustu jednoličnu smjesu. Ako smjesa djeluje pregusto za pečenje, dodajte još bademovog mlijeka.
  2. Smokve narežite na male komadiće i pomiješajte u posebnoj zdjelici sa sjemenkama šipka i bademovim maslacem. 
  3. Palačinke pecite na srednje jakoj vatri na malo ulja, otprilike tri minute, dok se na površini ne počnu formirati mali mjehurići. Kada palačinka poprimi zlatnu boju, znači da je dovoljno pečena.
  4. Na pečenu palačinku stavite smjesu od smokvi i šipka te prelijte s malo meda i grčkog jogurta.

Poslužite svježe i toplo i uživajte u ukusnom i zdravom doručku!

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.42 / 5   26

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: proteinske palacinke, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu