Proteinske palačinke: Imamo tri recepta koji će vas opskrbiti energijom i spriječiti prejedanje kasnije u danu
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja
Proteini ili bjelančevine među najvažniji su tvarima u našem organizmu, svakodnevno opskrbljuju naše tijelo energijom za rad, hrane i obnavljaju naše stanice, a glavni su izvor elemenata za izgradnju mišića, krvi, kose, kože, noktiju te unutarnjih organa, uključujući vitalne poput srca i pluća.
Zato je dobro u svoj jutarnji obrok uključiti namirnice bogate proteinima, što sada možete učiniti kroz jedan od najomiljenijih obroka – palačinke.
Proteinske palačinke – recepti
U spravljanju proteinskih palačinki možete koristiti svježe namirnice koje su same po sebi bogate proteinima, a profesionalni i rekreativni sportaši često te namirnice zamjenjuju proteinima mliječne sirutke, tzv. whey proteinima.
Palačinke od banana
Banane su jedna od najzdravijih vrsta voća – sadrže puno proteina, vitamina i vlakana. Ovaj zdravi recept za palačinke od banana jako je jednostavan, zahtijeva malo namirnica, a oduševljava okusom.
Sastojci:
Priprema
- Bananu dobro izgnječite vilicom, dodajte dva prethodno umućena jaja i začinite prstohvatom cimeta.
- Pecite na tavi na malo ulja kao i obične palačinke.
Dobivena smjesa bit će gusta pa će palačinke biti deblje i manje, poput klasičnih američkih palačinki.
Proteinske whey palačinke
Ovaj recept uključuje nutritivno bogate namirnice, a rezultira vrlo ukusnim i zasitnim palačinkama pogodnima i za dijabetičare.
Sastojci:
- 250 g zobenih pahuljica
- 3 umućena bjelanjka
- 1 mjerica whey proteina
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- prstohvat cimeta
- malo vode.
Priprema
- Sastojke izradite mikserom u većoj posudi do jednolične smjese. Dodajte malo po malo vode dok ne dobijete željenu gustoću.
- Zatim ih ispecite kao i obične palačinke na malo ulja ili maslaca.
Poslužite tople s nezaslađenim džemom ili svježim voćem.
Proteinske palačinke s posnim sirom
Ovaj recept nešto je zahtjevniji namirnicama, ali obiluje proteinima i hranjivim tvarima koje će vas držati sitima gotovo cijeli dan.
Sastojci za smjesu:
- 100 g zobenih pahuljica
- 2 jaja
- 100 g posnog sira
- 1 banana
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- 50 ml bademovog mlijeka
- malo ulja.
Sastojci za preljev:
- 4 jušne žlice bademovog maslaca
- 2 čajne žličice meda
- 4 jušne žlice grčkog jogurta
- 4 svježe smokve
- 1 šalica sjemenki šipka.
Priprema
- Sastojke za smjesu izradite mikserom dok ne dobijete gustu jednoličnu smjesu. Ako smjesa djeluje pregusto za pečenje, dodajte još bademovog mlijeka.
- Smokve narežite na male komadiće i pomiješajte u posebnoj zdjelici sa sjemenkama šipka i bademovim maslacem.
- Palačinke pecite na srednje jakoj vatri na malo ulja, otprilike tri minute, dok se na površini ne počnu formirati mali mjehurići. Kada palačinka poprimi zlatnu boju, znači da je dovoljno pečena.
- Na pečenu palačinku stavite smjesu od smokvi i šipka te prelijte s malo meda i grčkog jogurta.
Poslužite svježe i toplo i uživajte u ukusnom i zdravom doručku!
Pročitajte i članke:
- Palačinke bez jaja i mlijeka: Tako mekane! Imamo tri brza recepta koji nimalo ne zaostaju za tradicionalnim palačinkama
- Palačinke od pirovog brašna: Napravite zdraviju verziju omiljenog doručka ili deserta koja ima više proteina i vlakana
- Palačinke mekane kao duša: Recept koji uvijek uspijeva.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja