6 namirnica koje nikad ne biste smjeli čuvati u plastici

Iako su plastične posude praktične, nisu uvijek najbolji izbor za dugotrajno skladištenje hrane

Čuvanje hrane na pravilan način ne samo da smanjuje bacanje hrane, već i pomaže vašem kućnom budžetu i okolišu.

Iako su plastične posude praktične, nisu uvijek najbolji izbor za dugotrajno skladištenje hrane. Evo šest namirnica za koje stručnjaci savjetuju da ih nikad ne čuvate u plastici, uz praktične alternative i savjete kako produžiti svježinu i okus vaše hrane.

1. Vruća jela

Plastične posude su praktične za spremanje ostataka ili pripremu obroka, ali zagrijavanje hrane u plastici može biti rizično.

Plastika se pri visokim temperaturama može raspadati i ispuštati štetne tvari poput BPA-e ili ftalata, koji narušavaju hormonsku ravnotežu, upozorava nutricionistica Nikki Kuhlmann za EatingWell.

Koristite staklene ili inoks posude za vruće obroke. Ako još uvijek koristite plastiku, pustite da se jelo potpuno ohladi prije spremanja. Plastične posude rezervirajte za hladnu ili sobne temperature hranu poput salata i sendviča.

2. Domaći i fini sirevi

Obični sirevi poput cheddara ili kremastih sireva mogu se čuvati u plastičnoj foliji ili posudi, ali fini sirevi zahtijevaju kontroliranu vlažnost i protok zraka. Plastična folija zadržava vlagu i dopušta svjetlu da reagira s masnoćama u siru, što može uzrokovati promjenu boje ili neugodan “plastični” okus.

Najbolje je za sir koristiti papir – sloj papirnate folije izvana i tanku perforiranu plastiku ili celulozu iznutra. Plavi sirevi također se mogu čuvati u papiru za sir ili čvrsto omotani u aluminijsku foliju.

Kod kupovine na štandu sir je često već omotan u papir za sir, a kod kuće možete koristiti pergamentni papir ili papir za sir kako biste simulirali profesionalnu zaštitu.
kiseline mogu dugoročno oštetiti plastiku i uzrokovati ispuštanje štetnih tvari
FOTO: Shutterstock

3. Umaci od rajčice i druge kiseline

Plastične posude često poprimaju narančastu boju od rajčice i drugih kiselih umaka. Osim što se teško peru, kiseline mogu dugoročno oštetiti plastiku i uzrokovati ispuštanje štetnih tvari. Isto vrijedi za ocat, limunov sok i druge kiseline.

Stručnjaci preporučuju čuvanje ovakve hrane u staklu ili inoks posudama.

4. Luk i češnjak

Povrće poput luka i češnjaka prodaje se u mrežastim vrećicama, a ne u zatvorenoj plastici, jer zadržavanje vlage u plastici potiče kvarenje i nicanje.

Čuvajte ih na hladnom, tamnom i suhom mjestu, u mrežastoj vrećici ili otvorenoj papirnatoj vrećici za bolji protok zraka.

5. Zeleno lisnato povrće

Salata, špinat i kelj često dolaze u zatvorenim plastičnim pakiranjima, ali nakon otvaranja plastika više ne pruža optimalne uvjete.

Kada omotate lisnato povrće u čist ručnik i stavite u posudu s poklopcem, zadržat će svježinu dulje, savjetuje Kuhlmann. Ručnik upija višak vlage i sprječava uvenuće i kvarenje.

Salata, špinat i kelj često dolaze u zatvorenim plastičnim pakiranjima, ali nakon otvaranja plastika više ne pruža optimalne uvjete
FOTO: Shutterstock

6. Svježi začini

Plastične vrećice nisu idealne za čuvanje svježeg peršina, korijandera i sličnih začina – često završite s smeđim, skliskim ostacima.

Tretirajte ih kao svježe cvijeće. Stavite ih u čašu s vodom, odrežite vrh stabljike, lagano prekrijte originalnom vrećicom i držite u hladnjaku. Tako začini mogu ostati svježi i do dva tjedna.


Dodatni savjeti za čuvanje hrane

Za kraj, slijedite i ove savjete:

  • provjerite svježinu pri kupovini – izbjegavajte oštećeno ili uvenulo povrće
  • pripremite unaprijed – operite i osušite lisnato povrće prije spremanja
  • odstranite vrhove korjenastog povrćamrkve, rotkvice i repa brže gube svježinu ako ostanu s listovima
  • provjerite temperaturu hladnjaka – optimalno između 1,7 – 4,4 °C.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu