Ovaj svakodnevni sastojak mogao bi povisivati vaš krvni tlak – i to nije sol!

Kada govorimo o visokom krvnom tlaku, većina odmah pomisli na sol

Kada govorimo o visokom krvnom tlaku, većina odmah pomisli na sol. No, sve više istraživanja pokazuje da i šećer – posebno onaj dodani iz prerađene hrane i zaslađenih napitaka – može igrati značajnu ulogu.

Pretjeran unos šećera povezuje se s debljanjem, inzulinskom rezistencijom i većim rizikom za bolesti srca i krvnih žila.

Kako šećer može utjecati na krvni tlak?

Evo kako šećer utječe na krvni tlak.

1. Sužavanje krvnih žila (vazokonstrikcija)

Dodani šećer može povisiti razinu mokraćne kiseline u tijelu. Više razine mokraćne kiseline mogu smanjiti stvaranje dušikovog oksida u bubrezima – tvari koja pomaže opuštanju krvnih žila.

To može dovesti do njihovog sužavanja te potaknuti aktivaciju renin-angiotenzin-aldosteronskog sustava (RAAS), koji regulira krvni tlak i ravnotežu natrija u tijelu.

2. Inzulinska rezistencija

Prehrana bogata šećerom može smanjiti osjetljivost organizma na inzulin. Kada stanice ne reagiraju pravilno na inzulin, tijelo ga počinje proizvoditi u većim količinama.

Višak inzulina potiče zadržavanje natrija i vode u bubrezima, što povećava volumen krvi i povisuje krvni tlak.

Inzulinska rezistencija također pridonosi upali, koja dodatno povećava rizik od hipertenzije.

Pretjeran unos šećera povezuje se s debljanjem, inzulinskom rezistencijom i većim rizikom za bolesti srca i krvnih žila
FOTO: Shutterstock

3. Debljina i metabolički sindrom

Pretjeran unos šećera najčešće dovodi do debljanja, a osobito do nakupljanja masnog tkiva u području trbuha.

Trbušna debljina jedan je od ključnih čimbenika metaboličkog sindroma – skupine zdravstvenih problema koji uključuju povišeni krvni tlak, povišen šećer u krvi i poremećene masnoće. Sve to povećava rizik za bolesti srca i krvnih žila.

Dodani šećeri vs. prirodni šećeri

Važno je razlikovati šećere koji se prirodno nalaze u namirnicama (npr. u voću ili mlijeku) od dodanih šećera.

Dodani šećeri su oni koje unosimo putem zaslađenih pića, gotovih umaka, industrijskih grickalica, kolača, zaslađenih jogurta ili kave s okusima. Upravo su ti šećeri najjače povezani s razvojem povišenog krvnog tlaka i kroničnih bolesti.

Šećer i sol – dvostruki rizik

Iako sol ostaje glavni faktor rizika za hipertenziju, istraživanja pokazuju da kombinacija soli i šećera može imati još snažniji učinak. Primjerice, prehrana bogata solju može potaknuti proizvodnju fruktoze u tijelu i tako dodatno pojačati negativan utjecaj šećera na krvni tlak.

Evo savjeta za zdraviji krvni tlak:

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Nyembwe, A. (2025). This Everyday Ingredient Could Be Raising Your Blood Pressure—and It’s Not SaltHealth.
  2. Sánchez-Lozada, L. G. i sur. (2023). Sugar, salt, immunity and the cause of primary hypertension. Clinical Kidney Journal, 16(8): 1239–1248.

Prestanite jesti slatko

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu