Čaj od sjemenki dinje: Za što je dobar i kako ga napraviti?

Čaj od dinje - za što je dobar

Čajevi nisu rezervirani samo za zimu, oni su savršeno osvježenje i tijekom ljeta. Iako se tradicionalno pripremaju od ljekovitih dijelova biljaka i njihovih plodova, čak i osvježavajuće ljetno voće poput dinje skriva dragocjen izvor vrijednih sastojaka u svojim sjemenkama.

Iako ih najčešće bacamo, sjemenke dinje kao lijek koriste se već tisućama godina u pripremi narodnog čaja. One su jestive i prava mala riznica nutrijenata koje naše tijelo može itekako iskoristiti.

Iako je danas popularna širom svijeta, dinja potječe iz Afrike i jugozapadne Azije. Uzgaja se već tisućama godina, a prvi zapisi o njoj datiraju još iz drevnog Egipta i Perzije.

Iako je doživljavamo kao voće zbog slatkoće, botanički gledano, dinja (Cucumis melo) pripada porodici tikvovki (Cucurbitaceae), istoj porodici kao i krastavci, tikvice i bundeve, zbog čega njezine sjemenke podsjećaju na sjemenke krastavca.

Dinja – savršeno ljetno voće

Dinja je slatko voće ljeta, a njezine sočne kriške neodoljivog mirisa prava su poslastica. Dovoljno ju je prerezati napola, žlicom pokupiti sjemenke iznutra i poslužiti ih same, u voćnim salatama ili osvježavajućim ljetnim koktelima.

Njezina bogata narančasta boja otkriva nam obilje beta karotena koji su potrebni koži u zaštiti od sunca te nam omogućuju lijep, preplanuli ten.

Zbog visokog udjela vode savršeno hidrira tijelo u vrućim danima, nadoknađujući izgubljene elektrolite. Tijekom ljeta trebamo staviti posebnu pažnju na važnost elektrolita, posebno kalija, koji dinja obilato sadrži.

Kada znojenjem gubimo elektrolite, dinja postaje iznimno važan saveznik za prevenciju dehidracije i grčeva. Kalij je esencijalan za održavanje ravnoteže tekućina u tijelu, normalan krvni tlak i pravilan rad mišića.

No, njezina moć ne leži samo u sposobnosti gašenja žeđi. Bogata je vitaminima ključnima za snažan imunološki sustav i zdravlje kože. Vitamin A, poznat po svojoj ulozi u očuvanju vida, daje joj i prepoznatljivu narančastu boju, dok vitamin C štiti naše stanice od oksidativnog stresa i potiče proizvodnju kolagena.

Iz ayurvedske perspektive, dinja je plod koji izvrsno uravnotežuje pitta došu, koja je dominantna tijekom ljeta.

Njezina hladna energija i slatki okus pomažu u smirivanju viška topline u tijelu, čime se sprječavaju iritacije i upale. Savršena je za one koji osjećaju prekomjernu žeđ, žgaravicu ili su skloniji vrućim valunzima.

Čaj od sjemenki dinje
FOTO: Shutterstock

Čaj od sjemenki dinje i narodna medicina

Sjemenke dinje prepune su esencijalnih mikronutrijenata koje naše tijelo može itekako iskoristiti. Bogate su proteinima, zdravim mastima, vitaminima (posebno vitaminima B skupine), mineralima poput magnezija, kalija, fosfora, cinka, ali i željeza.

Tradicionalne medicine diljem svijeta, pa tako i ayurveda, već stoljećima prepoznaju moć sjemenki.

Zanimljivo je da su se u narodnoj medicini sjemenke dinje kao lijek cijenile i zbog njihovog doprinosa zdravlju kože i kose. Pažljivo su se skupljale i sušile te kasnije posluživale kao čaj.

Iako tada nisu znali za vitamine i minerale, narodni liječnici su primijetili da redovita konzumacija sjemenki ili njihovih pripravaka može poboljšati ten i sjaj kose. Danas znamo da je to rezultat visokog udjela antioksidansa, vitamina i esencijalnih masnih kiselina koje sjemenke sadrže.

U nekim su se tradicijama sjemenke dinje koristile kao blagi sedativ ili pomoć pri spavanju, vjerojatno zbog prisutnosti magnezija, minerala poznatog po svojim opuštajućim svojstvima. Također, zbog bogatstva proteina bile su cijenjene kao hranjiva nadopuna, posebno u vrijeme oskudice.

Čaj od dinje – za što je dobar?

Čaj od sjemenki dinje donosi brojne dobrobiti:

  • podrška bubrezima i mokraćnom sustavu – ovo je vjerojatno najpoznatija primjena čaja od sjemenki dinje; djeluje kao blagi diuretik, pomažući tijelu da eliminira višak tekućine i toksine; to ga čini odličnim saveznikom u prevenciji infekcija mokraćnog sustava i podršci zdravlju bubrega; u ayurvedi se koristi za čišćenje tjelesnih kanala i smanjenje prekomjerne kaphe
  • održavanje hormonske ravnoteže – sjemenke dinje sadrže cink i zdrave masti koje podržavaju proizvodnju hormona; cink pomaže uravnotežiti estrogen i progesteron, smanjujući nadutost, grčeve i nagle promjene raspoloženja
  • detoksikacija i čišćenje – s obzirom na diuretička svojstva, ovaj čaj može biti dio vaše detoksikacijske rutine; pomaže tijelu da se oslobodi nagomilanih otpadnih tvari, što se pozitivno odražava na opće stanje organizma i vitalnost
  • probavna podrška – visok udio vlakana u sjemenkama, čak i u obliku čaja, može pridonijeti boljoj probavi i peristaltici crijeva
  • mineralna nadopuna – zbog bogatog sastava minerala čaj od sjemenki dinje može biti odličan način da nadoknadite elektrolite tijekom vježbanja ili kod ljetnih vrućina kada se više znojimo; magnezij i kalij su ključni za zdravlje srca i mišića
  • podrška koži – unutarnja hidracija i eliminacija toksina uvijek se odražavaju na zdravlju kože; antioksidansi prisutni u sjemenkama mogu pridonijeti sjajnijem i zdravijem tenu.
Sjemenke dinje kao lijek
FOTO: Shutterstock

Čaj od sjemenki dinje – priprema

Priprema čaja je iznimno jednostavna. Potrebna su dva koraka:

  1. Sakupite sjemenke: Nakon što pojedete dinju, pažljivo izvadite sjemenke. Dobro ih isperite pod mlazom vode kako biste uklonili ostatke mesa dinje. Možete ih osušiti na suncu nekoliko dana ili kratko u pećnici na niskoj temperaturi dok ne postanu suhe i hrskave. To je važno kako biste spriječili plijesan.
  2. Priprema čaja: Za jednu šalicu čaja uzmite 1 – 2 čajne žličice suhih sjemenki dinje. Prelijte ih s 200 ml kipuće vode. Pustite da odstoji 10 – 15 minuta, procijedite i popijte. Po želji možete dodati malo meda ili krišku limuna za bolji okus.

Preporučuje se da čaj od sjemenki dinje pijete kada se želite osvježiti i pročistiti, a idealno je pijuckati ga između obroka. Čaj možete piti topao ili ohlađen, ovisno o ukusu.

Sjemenke dinje kao lijek prepoznate su kao vrijedan resurs za zdravlje u mnogim kulturama. Pravi su primjer prirodnog lijeka iz bakine smočnice koji je jednostavan, dostupan i učinkovit.

Stoga, sljedeći put kada budete čistili dinju, sjetite se ove zaboravljene mudrosti i svakako dajte sjemenkama priliku da svojim njegujućim sastojcima djeluju u službi vašeg zdravlja i ljepote.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu