Je li jedenje crvenog mesa povezano s masnom bolešću jetre?

prekomjerna konzumacija crvenog mesa, osobito prerađenih proizvoda poput kobasica i slanine, može povećati rizik od razvoja masne jetre

Masna jetra sve je češći zdravstveni problem, a prehrana pritom igra ključnu ulogu. Istraživanja pokazuju da prekomjerna konzumacija crvenog mesa, osobito prerađenih proizvoda poput kobasica i slanine, može povećati rizik od razvoja ove bolesti.

Ako želite očuvati zdravlje svoje jetre ili prevenirati njezino oštećenje, razmislite o promjenama u prehrambenim navikama – već i male prilagodbe mogu napraviti veliku razliku.

Crveno meso i rizik od masne jetre

Znanstvena istraživanja sugeriraju da crveno meso, osobito prerađeni oblici poput slanine i kobasica, može povećati rizik od razvoja masne jetre – stanja poznatog i kao MASLD (steatozna bolest jetre uzrokovana metaboličkom disfunkcijom).

Pregled istraživanja iz 2024. godine je pokazao da su i prerađeno i neprerađeno crveno meso povezani s većim rizikom od masne jetre.

Što su sudionici konzumirali više crvenog mesa, to je njihov rizik bio veći.
Masna jetra sve je češći zdravstveni problem
FOTO: Shutterstock

Drugo istraživanje iz iste godine je proučavalo utjecaj zamjene prerađenog crvenog mesa, peradi i ribe biljnim izvorima proteina poput graha i leće.

Iako zamjena ribe nije pokazala promjenu rizika, zamjena samo jedne porcije (oko 80 g tjedno) prerađenog crvenog mesa ili peradi mahunarkama bila je povezana s blago smanjenim rizikom od masne jetre.

Još jedna studija iz 2023. godine je naglasila prednosti biljnih prehrambenih obrazaca – prehrana bogata povrćem, cjelovitim žitaricama i orašastim plodovima bila je povezana s manjim rizikom od masne jetre. Suprotno tome, prehrana bogata crvenim mesom i zaslađenim napitcima bila je povezana s većim rizikom.

Ako imate masnu jetru ili je želite prevenirati, razmislite o tome da smanjite unos crvenog mesa i češće posegnete za biljnim izvorima proteina. Uključivanje više voća i povrća u svakodnevnu prehranu također može pomoći. Male, dosljedne promjene u prehrani mogu dugoročno značajno doprinijeti zdravlju vaše jetre. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu