Jela s rajčicom za savršen ljetni ručak ili večeru
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja

Univerzalna, možemo tako reći, i jedna od najraširenijih namirnica na svijetu je nezaobilazna rajčica – svježa, kuhana, kao umak – uklapa se gotovo u svaki recept, a posebno u one s tjesteninom. Pritom postoji više vrsta rajčica pa je tako roma rajčica idealna za kuhanje, šalše i umake.
U nastavku otkrivamo kako pripremiti idealna jela s rajčicom.
Jela s rajčicom – koje rajčice koristiti?
Male, okrugle i slatke cherry rajčice odličan su izbor za svježe salate, predjela, ali i za pečenje u pećnici, a rajčice koje su veličinom između klasičnih i cherry rajčica su cocktail rajčice – pogodne za pečenje, salate, ali i kao zdravi snack.
Za pravljenje umaka i pečenje jednako su dobre i grappolo rajčice, dok su obične klasične okrugle rajčice iz trgovine pogodne za svakodnevnu uporabu i salate. Rajčice drugih boja, poput zelenih ili crnih, idealne su za gurmanska jela i dekoracije, a neke od njih su dobre i za kiseljenje.
Recepti s rajčicom
Ako vas zanima što se može napraviti od paradajza, u nastavku slijede jela s rajčicom, od tjestenina i piletine, do mozzarelle i domaćeg sataraša. Ako volite rajčicu, možete svakom receptu dati šansu, a oni koji ne vole svježu, tu su recepti gdje se rajčica termički obrađuje, a kao takva bogatija likopenom.

Mozzarella s rajčicom
Jedno od popularnih jela, posebice među onima koji žele smršaviti, jest mozzarella s rajčicom, gdje mozzarella podsjeća na šnitu kruha.
Sastojci:
- 2 zrele rajčice
- 200 g mozzarelle light
- 1 čajna žličica maslinovog ulja
- nekoliko listića svježeg bosiljka
- crni papar
- sol.
Priprema
- Rajčicu i mozzarellu narežite na kriške.
- Stavite kriške mozzarelle na kriške rajčice, pokapajte maslinovim uljem, popaprite i posolite te dodajte svježi bosiljak.

Piletina s mozzarellom i rajčicom
Za ovaj recept trebaju vam tek osnovni sastojci dostupni i u lokalnoj trgovini. Idealno je za brzi ručak ili večeru, bez previše kompliciranja. Jednostavno, ukusno, zasitno i bogato proteinima – odličan je odabir obroka za ljeto.
Sastojci:
- 2 pileća filea
- 2 zrele rajčice
- 150 g mozzarelle light
- 2 režnja češnjaka (protisnuta)
- maslinovo ulje
- crni papar
- sol
- suhi origano.
Priprema
- Pileće filee lagano istucite batom kako bi bili ravnomjerni.
- Potom ih začinite paprom, soli i češnjakom te pecite na tavi na zagrijanom maslinovom ulju nekoliko minuta sa svake strane dok ne dobiju boju.
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Mozzarellu i rajčice narežite na tanke kriške.
- Kad je piletina pečena, prebacite je u vatrostalnu zdjelu.
- Na svaki pileći file dodajte krišku rajčice pa preko rajčice krišku mozzarelle.
- Pecite oko 10 minuta dok se sir ne otopi.
- Začinite origanom.

Piletina s rajčicom i tvrdim sirom
Još jedan recept – zapečena piletina sa sirom i rajčicom – dolazi u kombinaciji s drugom vrstom sira. Tvrdi ribani sir poput gaude svakako ima više kalorija, ali daje gurmansko uživanje u hrani.
Sastojci:
- 2 pileća filea
- 2 zrele rajčice
- 100 g ribanog tvrdog sira
- 1 čajna žličica mljevene paprike
- pola čajne žličice origana
- maslinovo ulje
- crni papar
- sol.
Priprema
- Pileće filee lagano istucite batom kako bi bili ravnomjerni.
- Potom ih začinite paprom, soli i mljevenom paprikom te pecite na tavi na zagrijanom maslinovom ulju nekoliko minuta sa svake strane dok ne dobiju boju.
- Zagrijte pećnicu na 200 °C.
- Rajčicu narežite na kriške.
- Pečenu piletinu prebacite u vatrostalnu zdjelu, dodajte kriške rajčice, a potom i ribani sir.
- Posipajte origanom i pecite oko 15 minuta.

Špageti s rajčicom
Omiljeni klasik kada je tjestenina u pitanju – praktički ne možemo pogriješiti sa špagetima i rajčicom. Dodajte češnjak, a ako ga ne volite, izostavite ga. Imajte na umu da ovom jelu nedostaju proteini pa naknadno ubacite kockice piletine, tofua ili mozzarelle.
Sastojci:
- 300 g špageta
- 3 rajčice
- 3 režnja češnjaka
- maslinovo ulje
- 1 jušna žlica svježeg peršina
- crni papar
- sol.
Priprema
- Špagete skuhajte al dente.
- Na maslinovom ulju pirjajte češnjak, potom dodajte sjeckane rajčice i dinstajte oko 10 minuta.
- Dodajte peršin i začine te na kraju umiješajte špagete.

Domaći sataraš
Tradicionalno jelo s ovih prostora koji miriše na djetinjstvo i ljetnu razbibrigu na selu – sataraš je sastavni dio zimnice koji se pravi ljeti kada dozrijevaju najsočnije rajčice i ostalo povrće. Iako bake čuvaju tajnu recepturu, možete i sami probati napraviti sataraš.
Sastojci:
- 4 zrele rajčice
- 1 glavica luka (sitno nasjeckana)
- 1 zelena paprika (narezana na kockice)
- 1 crvena paprika (narezana na kockice)
- 2 režnja češnjaka
- maslinovo ulje
- crni papar
- sol
- prstohvat mljevene crvene paprike.
Priprema
- Rajčice narežite na kockice, a ako ih želite oguliti, kratko ih prokuhajte, pa skinite kožicu i nasjeckajte.
- Zagrijte maslinovo ulje u tavi i dinstajte luk oko pet minuta.
- Dodajte sjeckani češnjak i papriku te dinstajte oko 10 minuta.
- Kad je paprika omekšala, ubacite kockice rajčice, smanjite vatru i kuhajte oko 15 minuta uz miješanje.
- Pred kraj kuhanja dodajte začine.
Poslužite uz rižu ili meso, a možete ga koristiti i kao namaz za kruh.
Pročitajte i ove članke:
- 5 jela od svježih rajčica koja morate probati ovoga ljeta
- Umak od rajčica: Izvrstan s njokima, tjesteninom, u lazanjama ili na pizzi! Proslavite sezonu rajčica uz recepte za kuhani i sirovi umak
- Sadnja rajčice u tegli: Kako ih uspješno uzgojiti?