Jela s rajčicom za savršen ljetni ručak ili večeru

Jela s rajčicom

Univerzalna, možemo tako reći, i jedna od najraširenijih namirnica na svijetu je nezaobilazna rajčica – svježa, kuhana, kao umak – uklapa se gotovo u svaki recept, a posebno u one s tjesteninom. Pritom postoji više vrsta rajčica pa je tako roma rajčica idealna za kuhanje, šalše i umake.

U nastavku otkrivamo kako pripremiti idealna jela s rajčicom.

Jela s rajčicom – koje rajčice koristiti?

Male, okrugle i slatke cherry rajčice odličan su izbor za svježe salate, predjela, ali i za pečenje u pećnici, a rajčice koje su veličinom između klasičnih i cherry rajčica su cocktail rajčice – pogodne za pečenje, salate, ali i kao zdravi snack.

Za pravljenje umaka i pečenje jednako su dobre i grappolo rajčice, dok su obične klasične okrugle rajčice iz trgovine pogodne za svakodnevnu uporabu i salate. Rajčice drugih boja, poput zelenih ili crnih, idealne su za gurmanska jela i dekoracije, a neke od njih su dobre i za kiseljenje.

Recepti s rajčicom

Ako vas zanima što se može napraviti od paradajza, u nastavku slijede jela s rajčicom, od tjestenina i piletine, do mozzarelle i domaćeg sataraša. Ako volite rajčicu, možete svakom receptu dati šansu, a oni koji ne vole svježu, tu su recepti gdje se rajčica termički obrađuje, a kao takva bogatija likopenom.

Mozzarella s rajčicom
FOTO: Shutterstock

Mozzarella s rajčicom

Jedno od popularnih jela, posebice među onima koji žele smršaviti, jest mozzarella s rajčicom, gdje mozzarella podsjeća na šnitu kruha.

Ovdje nema pečenja i kuhanja, a idealan je međuobrok ili lagani doručak kad niste previše gladni.
Sastojci:
Priprema
  1. Rajčicu i mozzarellu narežite na kriške.
  2. Stavite kriške mozzarelle na kriške rajčice, pokapajte maslinovim uljem, popaprite i posolite te dodajte svježi bosiljak.
Piletina s mozzarellom i rajčicom
FOTO: Shutterstock

Piletina s mozzarellom i rajčicom

Za ovaj recept trebaju vam tek osnovni sastojci dostupni i u lokalnoj trgovini. Idealno je za brzi ručak ili večeru, bez previše kompliciranja. Jednostavno, ukusno, zasitno i bogato proteinima – odličan je odabir obroka za ljeto.

Sastojci:
Priprema
  1. Pileće filee lagano istucite batom kako bi bili ravnomjerni.
  2. Potom ih začinite paprom, soli i češnjakom te pecite na tavi na zagrijanom maslinovom ulju nekoliko minuta sa svake strane dok ne dobiju boju.
  3. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  4. Mozzarellu i rajčice narežite na tanke kriške.
  5. Kad je piletina pečena, prebacite je u vatrostalnu zdjelu.
  6. Na svaki pileći file dodajte krišku rajčice pa preko rajčice krišku mozzarelle.
  7. Pecite oko 10 minuta dok se sir ne otopi.
  8. Začinite origanom.
Piletina s rajčicom
FOTO: Shutterstock

Piletina s rajčicom i tvrdim sirom

Još jedan recept – zapečena piletina sa sirom i rajčicom – dolazi u kombinaciji s drugom vrstom sira. Tvrdi ribani sir poput gaude svakako ima više kalorija, ali daje gurmansko uživanje u hrani.

Sastojci:
Priprema
  1. Pileće filee lagano istucite batom kako bi bili ravnomjerni.
  2. Potom ih začinite paprom, soli i mljevenom paprikom te pecite na tavi na zagrijanom maslinovom ulju nekoliko minuta sa svake strane dok ne dobiju boju.
  3. Zagrijte pećnicu na 200 °C.
  4. Rajčicu narežite na kriške.
  5. Pečenu piletinu prebacite u vatrostalnu zdjelu, dodajte kriške rajčice, a potom i ribani sir.
  6. Posipajte origanom i pecite oko 15 minuta.
Špageti s rajčicom
FOTO: Shutterstock

Špageti s rajčicom

Omiljeni klasik kada je tjestenina u pitanju – praktički ne možemo pogriješiti sa špagetima i rajčicom. Dodajte češnjak, a ako ga ne volite, izostavite ga. Imajte na umu da ovom jelu nedostaju proteini pa naknadno ubacite kockice piletine, tofua ili mozzarelle.

Sastojci:
Priprema
  1. Špagete skuhajte al dente.
  2. Na maslinovom ulju pirjajte češnjak, potom dodajte sjeckane rajčice i dinstajte oko 10 minuta.
  3. Dodajte peršin i začine te na kraju umiješajte špagete.
Recepti s rajčicom
FOTO: Shutterstock

Domaći sataraš

Tradicionalno jelo s ovih prostora koji miriše na djetinjstvo i ljetnu razbibrigu na selu – sataraš je sastavni dio zimnice koji se pravi ljeti kada dozrijevaju najsočnije rajčice i ostalo povrće. Iako bake čuvaju tajnu recepturu, možete i sami probati napraviti sataraš.

Sastojci:
Priprema
  1. Rajčice narežite na kockice, a ako ih želite oguliti, kratko ih prokuhajte, pa skinite kožicu i nasjeckajte.
  2. Zagrijte maslinovo ulje u tavi i dinstajte luk oko pet minuta.
  3. Dodajte sjeckani češnjak i papriku te dinstajte oko 10 minuta.
  4. Kad je paprika omekšala, ubacite kockice rajčice, smanjite vatru i kuhajte oko 15 minuta uz miješanje.
  5. Pred kraj kuhanja dodajte začine.

Poslužite uz rižu ili meso, a možete ga koristiti i kao namaz za kruh.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu