10 namirnica koje imaju više probiotika od jogurta
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja

Probiotici su iznimno važni za zdravlje probavnog sustava i cjelokupnu dobrobit organizma. Iako je jogurt često prva pomisao kada govorimo o probioticima, postoji mnogo drugih namirnica koje sadrže još više korisnih bakterija i mogu pozitivno utjecati na vaš organizam.
10 probiotičkih namirnica koje mogu nadmašiti jogurt
Donosimo vam 10 probiotičkih namirnica koje zaslužuju vašu pažnju.
Kefir
Kefir je fermentirani napitak koji se obično proizvodi od mlijeka. Nastaje dodavanjem kefirnih zrnaca – kombinacije bakterija i kvasaca – u mlijeko, što fermentira šećere i stvara osvježavajući, blago kiseli napitak nalik jogurtu. Kefir sadrži više probiotika od jogurta, a može pomoći u smanjenju upala, jačanju imuniteta i snižavanju kolesterola.
Kimchi
Kimchi je začinjeno i fermentirano jelo porijeklom iz Koreje, napravljeno od kupusa ili rotkvica uz dodatak soli i začina.
Kombucha
Kombucha je gazirani fermentirani čaj napravljen dodavanjem dobrih bakterija i kvasca u zaslađeni crni ili zeleni čaj. Pomaže u održavanju zdravlja crijeva, olakšava probavne smetnje, a istražuje se i njezin antioksidativni, protuupalni te zaštitni učinak na jetru.

Kiseli kruh
Kiseli kruh nastaje fermentacijom brašna i vode uz pomoć mliječnih bakterija i kvasca. Iako pečenje ubija dio bakterija, kruh i dalje zadržava korisne tvari koje mogu pomoći u borbi protiv upala i zaštiti stanica, kao i podršci zdravlju crijeva.
Kiseli kupus
Kiseli kupus je nasjeckani fermentirani kupus sa soli i prirodnim bakterijama. Često se koristi kao prilog ili dodatak jelima. Sadrži bakterije koje mogu podržati imunitet i smanjiti upalu te pokazuje potencijalna antioksidativna i antikancerogena svojstva.
Miso
Miso je gusta pasta nastala fermentacijom soje sa soli i posebnim kvascem koji se naziva koji. Često se koristi u japanskim juhama i marinadama. Miso može imati pozitivan učinak na zdravlje crijeva, upale, krvni tlak i prevenciju nekih bolesti, no potrebna su dodatna istraživanja.
Lassi
Lassi je tradicionalni indijski napitak na bazi jogurta, obično s dodatkom voća ili začina. Za razliku od kefira, sadrži samo bakterijske kulture bez kvasaca.
Može pomoći kod probave, simptoma sindroma iritabilnog crijeva i bolje je podnošljiv kod intolerancije na laktozu. Također, može povoljno utjecati na srce i šećer u krvi.
Kvass
Kvass je fermentirani napitak od raženog kruha s kiselkastim i gaziranim okusom, sličan kombuchi. Sadrži prirodne bakterije i kvasce koji pomažu probavi, potiču kretanje hrane kroz crijeva i podupiru hormone koji sudjeluju u probavnom procesu.

Tempeh
Tempeh je tradicionalna indonezijska namirnica od fermentirane kuhane soje koja se oblikuje u čvrstu ploču. Izvor je biljnih proteina i može pomoći u smanjenju upala, podršci crijevne flore te ima antioksidativna svojstva koja štite stanice.
Natto
Natto je također fermentirani proizvod od soje poznat po svojoj ljepljivoj, vlaknatoj teksturi. Nastaje kuhanjem i fermentiranjem soje uz pomoć korisnih bakterija. Osim što potiče zdravlje crijeva, može pridonijeti zdravlju srca, kostiju i boljoj regulaciji inzulina.
Pročitajte i ove članke:
- 14 stanja u čijem liječenju mogu pomoći probiotici
- Hrana bogata probioticima za zdravlje crijeva
- Mliječna “braća”: Napitci koji pomažu kod zatvora i nadutosti.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

Hiperglikemija: Vrijednosti, prehrana, simptomi i liječenje
- Kreni Zdravo
- 6 min čitanja
- Pearson, M. (2025). 10 Foods That Have More Probiotics Than Yogurt. Verywell Health.
- Palsdottir, H. (2024). 11 Probiotic Foods That Are Super Healthy. Healthline.
- Solan, M. (2023). Want probiotics but dislike yogurt? Try these foods. Harvard Health Publishing.