Breskva i zdravlje: Zašto biste trebali jesti jednu dnevno?
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja

Omiljeno ljetno voće koje je neizostavni dio hladnjaka za plažu je breskva – ukusna, sočna i zdrava. Breskva se ubraja u koštunjičavo voće latinskog naziva Prunus persica. Potječe iz Kine gdje se smatrala simbolom dugovječnosti i besmrtnosti.
Međutim, od Kine se proširila prema Perziji, a potom i prema Mediteranu i Europi. Danas je klasično voće toplijih krajeva, uključujući i naše podneblje. Postoji više sorti bresaka, a neke od njih su:
- klasična breskva s dlačicama baršunaste kože
- breskva bez dlačica, poznata kao nektarina
- bijele slađe breskve
- žute kiselije breskve.
U Hrvatskoj sezona breskvi traje od lipnja do rujna, a svoj vrhunac dostižu u srpnju i kolovozu. Upravo su tada breskve najsočnije i najslađe. U našim krajevima, posebice u vinogradima u kontinentalnom dijelu Hrvatske, česta je i vinogradarska breskva.
U nastavku otkrivamo kako su povezani breskva i zdravlje.

Breskva i zdravlje
Ljetno voće posebno je nutritivno bogato, a na to nam ukazuju njihove jarke boje. Jedna breskva za zdravlje dnevno zaista se može uklopiti u svačiji jelovnik. Jedna srednje velika breskva sadrži oko 60 kalorija i ove nutrijente:
- vlakna
- vitamin A i C
- kalij
- antioksidanse – polifenole, karotenoide i flavonoide.
Breskve su idealno ljetno voće iz nekoliko razloga. Prvo, bogate su vodom, sadrže oko 85 % vode, čime pridonose hidrataciji organizma tijekom ljetnih vrućina, a tome pridonosi i jedan od minerala koji je sastavni dio elektrolita, a to je kalij. To doprinosi ravnoteži tekućina u tijelu.
Breskve i zdravlje su saveznici i po pitanju zaštite kože, posebice od sunca, no to ne umanjuje važnost nanošenja zaštitnog faktora. Naime, zahvaljujući beta karotenu koji je provitamin A i vitaminu C, konzumacija breskvi štiti kožu od štetnih UV zraka i slobodnih radikala.
Osim toga, vitamin C je poznati saveznik kolagena koji potiče njegovu proizvodnju, a karotenoidi pomažu u postizanju zdravog tena. No, imajte na umu da tamnjenje kože zbog izlaganja suncu nije dobro.
Kombinacija vlakana i vode iz breskve povoljno djeluje na probavu sprječavajući zatvor, a blage su za želudac. Naravno, imajte na umu da jedna breskva dnevno neće osigurati dovoljno vlakana i vode, ali se računa prilikom njihovog ukupnog unosa.
Dobro je spomenuti kako konzumacija breskvi zbog vlakana povoljno utječe i na naše crijevne stanice. Naime, vlakna su nužna za naše dobre bakterije koje će iskoristiti vlakna iz breskve za proizvodnju kratkolančanih masnih kiselina, a koje su pak hrana za naše enterocite.
Nadalje, ponekad se znaju dogoditi ljetne prehlade i viroze, a breskve skraćuju vrijeme bolesti i jačaju imunitet zahvaljujući svim nutrijentima, a posebno vitaminu C. Isto tako, zbog kalija povoljno djeluju na zdravlje srca, smanjujući rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Kako biste dobili maksimum iz konzumacije breskvi, nemojte ih guliti, a ako imate priliku, birajte domaće breskve. Kada govorimo o prednostima breskve za zdravlje, prvenstveno se misli na sezonske i svježe breskve, a ne one u kompotu s dodanim šećerom.

Breskve u prehrani
Breskva se lako može uklopiti u gotovo svaki obrok. Idealno ju je jesti cijelu i žvakati, no možete je narezati kao dodatak voća zobenoj kaši, dodati u salate, a ako želite nešto osvježavajuće, ponekad je u redu napraviti i smoothie od breskve.
Također, breskve možete zamrznuti i najčešće u kombinaciji s bananom i grčkim tipom jogurta napraviti zdrave ljetne zaleđene deserte ili sladoled od breskve.
Također, ako želite biti kreativni u kuhinji, napravite obrok salate s dodatkom breskve. Tako će se breskve odlično slagati u kombinaciji s rikolom, feta sirom i orašastim plodovima. Možete kriške breskve dodati i na tost, čak ih staviti i na gril te dodati u salate. No, konzumacija svježih cijelih bresaka će ipak biti najbolja opcija.
Pročitajte i ove članke:
- Kraljice sunčanih dana: Pet razloga zbog kojih trebamo (za)voljeti breskve
- Sadnja breskve iz koštice: Znamo kako pravilno uzgojiti omiljenu “dlakavicu” za pekmeze, smoothieje, kolače, kompote i druge delicije
- Brzi kolač od breskve: Pet laganih i sočnih recepata.