HPV će dobiti gotovo svatko! Evo koliko će razviti rak

HPV tipovi 16 i 18 odgovorni su za većinu karcinoma povezanih s HPV-om

Postoji više od 200 vrsta humanog papiloma virusa (HPV), od kojih se 12 smatra visokorizičnim jer mogu dovesti do raka ako tijelo ne uspije ukloniti infekciju. Međutim, većina HPV infekcija ne uzrokuje rak, jer se 70 % povuče unutar godinu dana, a 90 % unutar dvije godine.

HPV tipovi 16 i 18 odgovorni su za većinu karcinoma povezanih s HPV-om, uključujući više od 70 % slučajeva raka vrata maternice, pri čemu je sam HPV 16 povezan s 50 % tih slučajeva na globalnoj razini. Iako su ovi sojevi agresivni, više od 90 % infekcija povuče se unutar 6 – 18 mjeseci. HPV 16 i 18 također su povezani sa 70 % slučajeva analnog raka.

Ostali tipovi HPV-a

Osim tipova 16 i 18, drugi sojevi HPV-a poput 31, 33, 35, 45, 51, 52, 56 i 58 također su povezani s rakom vrata maternice. HPV tip 31, koji je blisko povezan s tipom 16, uzrokuje oko 4 % slučajeva raka vrata maternice u svijetu, dok tipovi 31, 33, 52 i 58 povećavaju rizik od CIN 2, prekanceroznog stanja. HPV 45 često se nalazi u slučajevima invazivnog raka vrata maternice.

Postoji više od 200 vrsta humanog papiloma virusa
FOTO: Shutterstock

HPV tip 39 povezan je s analnim rakom, osobito kod HIV-pozitivnih muškaraca koji imaju spolne odnose s muškarcima, što povećava njihov rizik od raka i prekancerozne analne intraepitelne neoplazije. HPV tip 59 je također čimbenik rizika za rak vrata maternice i orofarinksa (koji zahvaća grlo), iako su podaci o njemu ograničeni.

Povezan je i s Bowenovom bolešću, lječivim oblikom raka kože.

Ključna poruka je da HPV može dovesti do raka samo ako infekcija dugo traje. Osim za rak vrata maternice, ne postoje rutinski probirni testovi za rak povezan s HPV-om.

Važno je konzultirati se s medicinskim stručnjakom ako primijetite simptome poput kvržica u grlu, ustima ili na genitalnom području, vaginalno ili analno krvarenje, bol tijekom seksa, bol u donjem dijelu leđa ili upalu grla. Rana dijagnoza može dovesti do uspješnog liječenja karcinoma povezanih s HPV-om. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Human papillomavirus and cancer. (2024). WHO.
  2. Sharkey, L. (2024). What Percentage of High Risk HPV Infections Become Cancerous? Healthline.
  3. HPV and cancer risk. (2023). CancerCenter.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu