Pet zdravstvenih prednosti poze žabe i kako se izvodi

poza žabe

Neke joga poze pružaju specifične zdravstvene koristi, a poza žabe (eng. frog pose) nije iznimka. Ova poza, koja se fokusira na kukove, prepone i bedra, može pomoći u ublažavanju bolova u leđima, jačanju mišića zdjeličnog dna, poticanju opuštanja te podršci u upravljanju kroničnim bolestima. Uključivanje ove poze u redovitu praksu joge može poboljšati cjelokupno zdravlje.

Što je poza žabe?

Poza žabe, poznata i kao Mandukasana na sanskrtu, intenzivna je poza za otvaranje kukova. Tijelo nalikuje žabi kada je ispravno postavljeno.

Prema dr. Monishi Bhanote, liječnici integrativne medicine i instruktorici joge, ova poza pomaže u ublažavanju napetosti u kukovima, posebno kod osoba koje dugo sjede, kao što su uredski radnici, prenosi Everyday Health. Potiče fleksibilnost kukova, veću pokretljivost i olakšanje u donjem dijelu leđa.

Disanje i svjesnost ključni su elementi tijekom prakticiranja poze žabe, što potiče opuštanje. Istezanje kukova koristi zdjeličnom dnu, poboljšava mobilnost i podržava zdravlje kardiovaskularnog sustava.

Kako izvesti pozu žabe?

Pratite ove korake.

  1. Započnite u položaju na sve četiri s rukama i koljenima na tlu, kukovima iznad koljena, a rukama u širini ramena.
  2. Polako prebacite težinu naprijed na ruke i raširite koljena u stranu.
  3. Držeći koljena savijena, pomaknite stopala prema van iza koljena i rotirajte stopala tako da težina počiva na unutarnjim lukovima.
  4. Izdahnite dok savijate laktove radi potpore, a zatim udahnite i ispravite kralježnicu.
  5. Angažirajte core mišiće i sjednite unazad u kukove, osjećajući intenzivno istezanje prepona.
  6. Duboko dišite i izbjegavajte pritiskanje do boli.

Pogledajte video koji prikazuje kako to izgleda.

Dr. Bhanote naglašava da poza ne bi trebala uzrokovati bol, a ako se to dogodi, trebali biste se povući i ponovno provjeriti svoju poziciju.

Pravilno izvođenje rezultirat će dubokim istezanjem unutarnjih bedara, kukova i prepona, dok će kralježnica ostati ravna.

Zdravstvene koristi poze žabe

Ovo su neke zdravstvene prednosti poznate joga poze.

Ublažava bolove u leđima

Zategnuti pregibači kukova i mišići prepona mogu uzrokovati bolove u leđima. Poza žabe oslobađa ovu napetost tako što potiče fleksibilnost i smanjuje naprezanje donjeg dijela leđa. Studije pokazuju da svjesnost i joga, uključujući pozu žabe, mogu ublažiti kronične bolove u donjem dijelu leđa.

Opuštanje zdjeličnog dna

Poza isteže i opušta mišiće zdjeličnog dna, što može smanjiti nelagodu u zdjelici i poboljšati snagu core mišića. Ovo može poboljšati zdravlje zdjelice i seksualne doživljaje, posebno kod osoba s disfunkcijom.

Poboljšava fleksibilnost i mobilnost kukova

Poza žabe pomaže oslobađanju zategnutih kukova, poboljšavajući ukupnu pokretljivost i raspon pokreta. Joga je dokazano poboljšala ravnotežu i smanjila rizik od padova, posebno kod starijih osoba.

Podržava upravljanje kroničnim bolestima

Redovita praksa joge, uključujući pozu žabe, može poboljšati cirkulaciju, smanjiti stres i ublažiti simptome kroničnih bolesti poput hipertenzije, dijabetesa i srčanih bolesti tako što poboljšava oksigenaciju i probavu.

Smanjuje stres i poboljšava mentalno zdravlje

Joga ima pozitivan učinak na mentalno blagostanje tako što smanjuje stres i poboljšava kvalitetu života kod osoba s kroničnom boli ili stanjima poput raka.

Poza žabe je srednje do napredne razine pa bi početnici trebali krenuti polako
FOTO: Shutterstock

Rizici i prilagodbe

Poza žabe je srednje do napredne razine pa bi početnici trebali krenuti polako. Pomagala poput blokova za jogu ili deka mogu pružiti potporu, osobito za koljena i gležnjeve. Izbjegavajte ovu pozu ako imate ozljede koljena, kukova ili leđa. Trudnice je mogu prakticirati uz prilagodbe radi sigurnosti.

Dr. Bhanote potiče da žablja poza postane dosljedan dio vaše rutine jer redovita praksa poboljšava udobnost i vještinu s vremenom.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu